Решение по дело №59/2013 на Районен съд - Русе

Номер на акта: 1700
Дата: 18 октомври 2013 г. (в сила от 26 февруари 2014 г.)
Съдия: Ивайло Димитров Иванов
Дело: 20134520100059
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 8 януари 2013 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ 1700

 

гр.Русе, 18.10.2013г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РУСЕНСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, осми граждански състав, в публичното съдебно заседание на осемнадесети септември, две хиляди и тринадесета година, в състав:

 

                                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВАЙЛО ИВАНОВ

 

при секретаря С. К., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 59 по описа за 2013г., за да се произнесе, съобрази следното:

            Ищецът Д.З.С. твърди, че бил осъден да изтърпи ефективно наказание „лишаване от свобода” с влязла в сила присъда по НОХД № 1615/2012г. по описа на РРС. Деянията, за които е осъден били извършени в болестно състояние, като нямал възможност за се защити в хода на наказателното производство поради неадекватното му състояние и с това са нарушени основните му човешки права – правото на спешна медицинска помощ и всичко по ЕКЗПЧ. Причина за всичко това били извършените действия и бездействия от наблюдаващия прокурор по делото при извършената от него административна дейност по воденето на досъдебното и съдебното производство и неосъществен контрол спрямо разследващия полицай. Всичко това му причинило неимуществени вреди, които ответникът следва да му репарира чрез заплащане на парично обезщетение. Поради това моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да му заплати сумата от 5 000.00 лева, представляваща обезщетение за причинени му неимуществени вреди, изразяващи се в невъзможност да се защити срещу предявеното му обвинение, невъзможност да разбере в какво е обвинен, нарушение на основните му човешки права и изтърпяване на наложеното му наказание „лишаване от свобода, ведно със законната лихва считано от датата на деликта до окончателното му изплащане.

Съдът, като взе предвид изложените от ищеца в исковата молба фактически обстоятелства, на които основава претенцията си и формулирания петитум, квалифицира правно предявения иск по чл. 2, ал.1, т.1 от ЗОДОВ.

Ответникът Прокуратурата на Република България оспорва изцяло предявения иск. Твърди, че предявеният иск не попада в нито една от хипотезите предвидени в чл.2, ал.1, т.1-7 от ЗОДОВ, поради което не е налице основание да се ангажира отговорността на Прокуратурата на Р България. В хода на проведеното наказателно производство ищецът първоначално бил упълномощил защитник, но след това се отказал от защитата му, а като такъв встъпил неговия баща З.М. и бил след това назначен служебен защитник по ЗПП. Наведените в исковата молба обстоятелства касаят провеждането на наказателното производство, а не на производството по ЗОДОВ. Ищецът от започването на наказателното производство до 03.07.2012г. се е намирал в ОЗ „Следствени арести” – гр.Русе, а впоследствие приведен в затвора – гр.Белене, където на всички задържани лица съгласно законодателството на Р България е гарантирано медицинско обслужване в местата за лишаване от свобода. По тези съображения счита иска изцяло за неоснователен и моли същият да бъде отхвърлен.

От събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното:

Ищецът бил осъден да изтърпи наказание две години „лишаване от свобода” с влязла в сила присъда по НОХД № 1615/2012г. по описа на РРС, което към момента изтърпява в затвора – гр.Белене. Присъдата на първоинстанционния съд била потвърдена от въззивната инстанция с решение № 160/2012г. по ВНОХД № 613/2012г. И двете съдебни инстанции не са консатирали нарушение на правото на защита на ищеца както в хода на досъдебното производство, тъка и при съдебното му разглеждане. В хода на досъдебното производство ищеца е упълномощил редовно защитник, след това се е отказал от него и му е бил назначен служебен такъв, който го е защитавал пред първоинстанционния и въззивен съд, включително с неговия пълномощник и баща З.М.. От протоколите на проведените съдебни заседания е видно, че Д.С. е разбирал обвинението, което му е било повдигнато, признал се е за виновен по същото и е искал разглеждане на делото пред първана инстанция по реда на съкратеното съдебно следствие.

По делото е разпитана като свидетелка Г Н М, майка на ищеца, която обяснява какво е било състоянието му при първоначалното задържане от органите на полицията.

            След преценка на събраните по делото доказателства, съдът прави следните правни изводи:

ЗОДОВ предвижда особен ред за ангажиране отговорността на държавата за вреди, причинени от държавни органи на граждани. По този закон отговорността на държавата е обективна и не се изисква виновно поведение като елемент от фактическия състав, пораждащ отговорност. В Закона са уредени два фактически състава: първият предвижда обезщетяването на вредите, причинени на граждани от актове, действия и бездействия на административни органи и длъжностни лица при и по повод изпълнение на административна дейност /чл.1 от закона/; вторият урежда отговорността на държавата за дейността на правозащитните органи, при изпълнение на която са причинени вреди на гражданите, като хипотезите, пораждащи отговорността на държавата, са изчерпателно посочени/чл.2 от закона/.

В случая не са налице нито една от хипотезите предвидени в чл.2, ал.1, т.1-7 от ЗОДОВ, поради което не е налице основание да се ангажира отговорността на Прокуратурата на Р България. Липсват основания да се ангажира и отговорността на ответника за нарушения на чл. 5, § 1 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Абсолютно недоказано е твърдението на ищеца, че било нарушено в хода на проведеното досъдебно и съдебно производство правото му на защита. От материалите на приложеното наказателно дело, по което е бил осъден с влязла в сила присъда е видно, че присъдата на първоинстанционния съд била потвърдена от въззивната инстанция с решение № 160/2012г. по ВНОХД № 613/2012г., като и двете съдебни инстанции не са консатирали нарушение на правото на защита на ищеца в хода на досъдебното производство и при съдебното му разглеждане. В хода на досъдебното производство ищеца е упълномощил редовно защитник, след това се е отказал от него и му е бил назначен служебен такъв, който го е защитавал пред първоинстанционния и въззивен съд, включително с неговия пълномощник и баща З.М.. От протоколите на проведените съдебни заседания е видно, че Д.С. е разбирал обвинението, което му е било повдигнато, признал се е за виновен по същото и е искал разглеждане на делото пред първата инстанция по реда на съкратеното съдебно следствие. В хода на досъдебното производство му е било извършено психологично изследване от психиатър и психолог и изготвена експертиза от заключението, на която е видно, че по време на извършване на деянието е бил вменяем. Той е способен и да възприема факти от действителността и да ги възпроизвежда достоверно, като дългогодишната му злоупотреба с опоиди и медикаменти е довела единствено до упадък на личността и в твърде слаба степен на памет и интелект.

Предвид гореизложеното съдът намира, че предявения иск се явява изцяло неоснователен и като такъв следва да се отхвърли изцяло.

Мотивиран така, съдът

 

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪЛЯ предявения Д.З.С., с ЕГН: **********, против Прокуратурата на Република България, иск сумата от 5 000.00 /пет хиляди/ лева, представляваща обезщетение за причинени му неимуществени вреди, изразяващи се в невъзможност да се защити срещу предявеното му обвинение, невъзможност да разбере в какво е обвинен, нарушение на основните му човешки права и изтърпяване на наложеното му наказание „лишаване от свобода”, като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Русенски окръжен съд.

 

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: