Споразумение по дело №168/2020 на Районен съд - Панагюрище

Номер на акта: 260001
Дата: 18 септември 2020 г. (в сила от 18 септември 2020 г.)
Съдия: Снежана Василева Стоянова
Дело: 20205230200168
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 9 юли 2020 г.

Съдържание на акта

П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

 

година 2020                                                                                          град ПАНАГЮРИЩЕ

РАЙОНЕН СЪД

На 18 септември                                                                        година 2020

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  СНЕЖАНА СТОЯНОВА

 

Съдебни заседатели: 1.  Г.Г.

   2.  М.П.

 

 

Секретар: Нонка Стоянова

Прокурор: Николай Топкаров

Сложи за разглеждане докладваното от съдия Стоянова

НОХ дело № 168 по описа за 2020 година.

На именното повикване в 14,20 се явиха:

 

 

ЗА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА град Панагюрище се явява И.Ф. районен прокурор Николай Топкаров.

Явява се подсъдимият Д.М.Ц., уведомен от предходното съдебно заседание.

Явява се адв. П.Х.А.-А.,*** за служебен защитник на подсъдимия.

Съдът намира, че следва да чете изрично определение с което да назначи адв. А. за служебен защитник на подсъдимия, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

НАЗНАЧАВА за служебен защитник на подс. Д.М.Ц., адв. П.А. от ПАК.

АДВ. А.: Представям и моля да приемете като доказателство по делото, че към датата на дн.съд. заседание е преведена по банковата сметка на увреденото търговско дружество сумата 292,80 лв.

Имаме готовност да изложим споразумение.

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

ПРОКУРОРА: Да се даде ход на делото.

АДВ. А.:

ПОДС. Ц.: Да се даде ход на делото.

Съдът

          ОПРЕДЕЛИ:

ПОСТАВЯ делото на разглеждане по реда на Глава Двадесет и девета от НПК.

ПРОКУРОРА: Госпожо председател, съдебни заседатели, със защитата на подсъдимия и с оглед постъпилите документи за заплащане на щетите, постигнахме споразумение в следните параметри като подсъдимият се признава за виновен за извършено престъпление по чл. 197, т. 3, във връзка с чл. 195, ал.1 т. 4, вр. с чл. 194, ал.1 вр. с чл. 26, ал.1 от НК ,като на основание чл. 55, ал.1, т.1 б. „б” от НК се съгласява да му бъде наложено наказание пробация със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 12 месеца и периодични срещи с пробационен служител с периодичност два пъти седмично за срок от 12 месеца. На подсъдимия се възлагат направените по делото разноски за извършена СОЕ. Веществените доказателства, а именно иззетите кабели, подробно описани в приложението към ОА следва да се върнат на ДАЕУ. Относно веществените доказателства – кирка, 1 бр. лопата, лист от 1 бр. ножовка, на основание чл. 53 от НК да се отнемат в полза на държавата, като вещи собственост на подсъдимия послужили за извършване на деянието. След преценката Ви че споразумението не противоречи на закона и морала моля да бъде вписано и одобрено с протокола.

АДВ.  А.: Уважаема госпожо съдия, уважаеми съдебни заседатели, моля да одобрите споразумението, което постигнахме и беше изложено от представителя на прокуратурата.

ПОДС. Ц.: Съгласен съм. Разбирам последиците от споразумението. Разбирам, че има сила на присъда и влиза в сила още днес и не подлежи на обжалване. Отказвам се от разглеждане на делото по общия ред. Ще подпиша споразумението доброволно.

Съдът като съобрази съдържанието на постигнатото споразумение и на основание чл.384, ал.1 във вр. с чл.382, ал.6 от НПК

                   ОПРЕДЕЛИ:

ВПИСВА в протокола окончателното споразумение, по силата на което подсъдимият Д.М.Ц., роден на *** ***, живущ ***, българин, български гражданин, с основно образование, разведен, работещ, осъждан, с ЕГН: ********** се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че  в периода от 13.02.2020 г. до 18.02.2020 г. в местността „Свети Никола“ в землището на гр. Панагюрище, при условията на продължавано престъпление е отнел и е направил опит да отнеме чрез използването на технически средства – кирка, лопата и лист от ножовка, чужди движими вещи - симетричен оптичен кабел – М.К.С.Б., 4х4х1,3, с дължина 12,2 метра, на стойност 292,80 лв. (двеста деветдесет и два лева и осемдесет стотинки) от владението на Държавна агенция „Електронно управление” представлявана от Председателя А.Т., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като деянието, представляващо опит е останало недовършено по независещи от дееца причини и до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд откраднатите вещи са заместени чрез паричната им равностойност – престъпление по чл. 197, т.3, във връзка с чл. 195, ал.1, т. 4 , във връзка с чл. 194, ал.1 и във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и на посоченото основание и при условията на чл. 55, ал.1, т.2, б. „б” от НК, във връзка с чл. 42а, ал.2, т. 1 и т. 2 от НК се ОСЪЖДА на наказание пробация при следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ЕДНА ГОДИНА при периодичност на явяване два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА.

ОСЪЖДА подсъдимия Д.М.Ц. с ЕГН: **********, със снета самоличност, да ЗАПЛАТИ по сметка на ОДМВР – Пазарджик сторените на досъдебното производство разноски за експертиза в размер на 73,20 лв. (седемдесет и три лева и двадесет стотинки), както и по сметка на Районен съд Панагюрище 5,00 лв. (пет лева) държавна такса, само в случай на служебно издаване на изпълнителен лист в полза на ОД МВР за събиране на присъдените разноски.

Веществените доказателства, предмет на престъплението, а именно:  2 (два) броя кабели с дължина от по 2 метра всеки, състоящи се от по 4 групи по 4 жила с метална броня; 7 бр. кангали от по 4 снопа и по 4 жици в цветни пластмасови облицовки за изолация с различна дължина; 8 броя спираловидно навити парчета от метална броня на кабел с различна дължина; 1 парче от асфалтова изолираща лента – 26 см х 3,5 см, 1 бр. оптичен кабел – 0,40 м, 1 бр. екранировка – 0,40 м, намиращи се на съхранение при домакина на РУ  Панагюрище ДА СЕ ВЪРНАТ на собственика Държавна агенция „Електронно управление”.

 

 

СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:                                                ЗАЩИТНИК:                 

               (Николай Топкаров)                            (адв. П.А.-А.)                            

 

 

                                                                 ПОДСЪДИМ:

                                                                           (Д.М.Ц.)

 

                                                                                                      

         Съдът, като съобрази съдържанието на договореното споразумение намери на първо място, че същото е процесуално допустимо, предвид вида на престъплението, за което е повдигнато обвинение и поради обстоятелството, че причинените с престъплението съставомерни имуществени щети са възстановени чрез паричната им равностойност, поради което и не съществува законова пречка за приключване на делото със споразумение. Договореното по вид и размер наказание е съобразено със степента на обществена опасност на конкретно извършеното деяние и на дееца, а и с него ще бъдат постигнати целите по чл.36 от НК.

По тези съображения и на основание чл.384, ал.1 във връзка с чл.382,  ал.7 и във връзка с чл.24, ал.3 от НПК, Съдът

                   ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение в посочения по-горе смисъл като непротиворечащо на закона и морала.

         ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 168/2020 г. по описа на Панагюрския районен съд.

         Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

                  

 

СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                              2.

 

При този изход на делото и на основание чл.309, ал.4 от НПК, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ОТМЕНЯ мярката за неотклонение „подписка”, взета по отношение на подсъдимия Д.М.Ц. с ЕГН: **********.

 

Определението подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес, пред Пазарджишкия окръжен съд.

 

 

СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                               2.

 

 

ПРОКУРОРА: Госпожо съдия, моля производството да продължи по реда на чл. 383, ал.2 от НПК и да се произнесете по прилагането на чл. 53 от НК относно следните вещи: 1 брой кирка – стандартна и 1 бр. лопата – стандартна; 1 бр. лист от ножовка с дължина 0,31 м и ширина 0,02 м, както и 1 (един) брой брезентова раница следва да се отнемат в полза на държавата, като вещи собственост на подсъдимия, послужили за извършване на престъплението.

АДВ. А.: Искането на прокурора е основателно.

ПОДС. Ц.: Вещите са мои. Лопатата, кирката, раницата и листа от ножовка са мои. С тях извърших кражбата на кабела.

Съдът намира, че следва да продължи производството по реда на чл. 306, ал.1, т.1 от НПК.

Като веществени доказателства по делото са иззети 1 брой кирка – стандартна и 1 бр. лопата – стандартна; 1 бр. лист от ножовка с дължина 0,31 м и ширина 0,02 м, както и 1 (един) брой брезентова раница, по отношение на които не съществува съмнение че са собственост на подс. Д.Ц. и че с тези вещи същият е извършил престъплението, за което току-що бе постигнато споразумение. Налице са предпоставките за отнемане на тези вещи в полза на държавата. Ето защо и на основание чл. 383, ал.2, във връзка с чл. 306, ал.1 , т.1 от НПК, във връзка с чл. 53, ал.1, б. „а” от НК съдът

         ОПРЕДЕЛИ:

ОТНЕМА в полза на Държавата следните вещи, веществени доказателства по делото, намиращи се на съхранение при домакина на РУ – Панагюрище, а именно: 1 брой кирка – стандартна; 1 бр. лопата – стандартна; 1 бр. лист от ножовка с дължина 0,31 м и ширина 0,02 м, както и 1 (един) брой брезентова раница.

Предвид ниската икономическа стойност на вещите и свързаното с това затруднение за реализация в търговския оборот, вещите следва да бъдат унищожени по предвидения ред.

Това определение е неокончателно и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пазарджишкия ОС, считано от днес.

 

 

СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                              2.

 

 

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14,55 часа.

                  

 

 

СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР:                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: