Решение по дело №5766/2018 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 4457
Дата: 19 декември 2018 г. (в сила от 19 декември 2018 г.)
Съдия: Николай Колев Стоянов
Дело: 20185330105766
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 5 април 2018 г.

Съдържание на акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

 

         № 4457                     19.12.2018 г.                    Гр. Пловдив

 

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

ПЛОВДИВСКИ РАЙОНЕН СЪД, XVIII-ти гр. състав в открито съдебно заседание на двадесет и седми ноември две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ СТОЯНОВ

 

при участието на секретаря Радка Цекова, като разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 5766 по описа на ПРС за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Предявени са искове субективно кумулативно съединени искове с правна квалификация по чл. 87, ал. 3 ЗЗД.

Съдът е сезиран с исковата молба от П.Г.В., ЕГН ********** ***, И.Б.Д., ЕГН ********** ***, Д. Б.Н., ЕГН ********** ***, М.В.К., ЕГН ********** ***, Н.В.Д., ЕГН ********** ***, Д.М.Д., ЕГН ********** ***, чрез а. Д. против „Сиед” ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. В., бул. Х. Б.№ .., с която се иска да се развали сключения между страните договор за покупкопродажба, обективиран в Нотариалн акт.., том .., рег. № .., дело.. от 2008 г. на н. ...., рег. № .. от НК, вписан в СВ под Акт.., том .., дело.. г., с вх. Рег. № .. от .. г. , с който се продава 1/10 идеална част от следния недвижим имот: поземлен имот съставляващ УПИ II- 7,8 от кв. 46 по плана на гр. П. кв. К., одобрен със заповед № ...г.- регулация и застрояване и заповед № РД- ...г.- кадастър с площ от .. кв.м., като имот с пл. № .се намира в гр. П., ул. Й.Г.№ ..,  а имот пл. № .. в гр. П., на бул. П. ш.№ .., за които имоти е отреден урегулиран поземлен имот УПИ II -7,8, ведно с построената в имот пл. № 7 масивна сграда на площ от 74 кв.м. и в имот пл. № 8 полумасивно жилище на площ от 45 кв.м., както и всичко подобрения в УПИ II -7,8, при граници за урегулирания поземлен имот: бул. П. ш., ПИ III-9, ПИ  XV-5 и ПИ XIV- 6.

В срока по чл. 131 от ГПК ответника не е депозирал писмен отговор.

Третите лица помагачи на ищеца П.Г.В., ЕГН ********** *** - Т.В.Н., ЕГН ********** и Б.Р.Д., ЕГН ********** не изразяват становище по спора.

Ответникът не е депозирал писмен отговор и не се явява в първото по делото заседание, редовно призован и уведомен за последиците по чл. 238 от ГПК.

Препис от исковата молба е редовно връчен на ответника, като в изпратеното до същия съобщение изрично е вписано, че при неподаване в срок на писмен отговор и неявяване в съдебно заседание, без да е направено изрично искане делото да се гледа в негово отсъствие, насрещната страна може да поиска постановяване на неприсъствено решение или прекратяване на делото, както и присъждане на разноските.

В първото съдебно заседание, проведено на 27.11.2018 г. ответникът не се е явил, редовно призован, като няма направено искане делото да се гледа в негово отсъствие. Ищците чрез пълномощника си са направили искане на основание чл. 238, ал. 1 от ГПК да бъде постановено неприсъствено решение.

Съдът намира, че в настоящия случай всички предпоставки за постановяване на неприсъствено решение срещу ответника са налице. Ответникът не е депозирал писмен отговор на исковата молба в срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК, не се явява в първото по делото заседание и не е направил искане делото да се разглежда в негово отсъствие. В съобщението по чл. 131 от ГПК, изпратено до ответника и редовно връчено, изрично са вписани последствията по чл. 238 от ГПК. Същите са повторно указани и с определението за насрочване на делото, което е редовно връчено на страните. Искането на ищците за постановяване на неприсъствено решение е своевременно направено, като от представените с исковата молба писмени доказателства може да се направи изводът, че искът е вероятно основателен.

Ето защо настоящият съдебен състав счита, че са налице предпоставките, визирани в разпоредбата на чл. 239, ал. 1 от ГПК за постановяване на неприсъствено решение, поради което и на основание чл. 239, ал. 1 и 2 от ГПК следва да се постанови такова решение, с което предявения иск следва да се уважи изцяло, като се развали процесния договор за покупко продажба.

 

По отношение на разноските:

Съгласно разпоредбата на чл. 78, ал. 1 ГПК, заплатените от ищеца такси, разноски по производството и възнаграждение за един а., ако е имал такъв, се заплащат от ответника съразмерно с уважената част от иска.  Ищците не претендират разноски поради това такива не следва да им се присъждат.

 

Така мотивиран, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

РАЗВАЛЯ сключения на .. г. договор за покупко-продажба, обективиран в Нотариален акт ., том ., рег. № ., н. дело. от . г. на н. ...., рег. № . от НК, вписан в СВ с вх. Рег. № . от .. г. под Акт., том ., дело.. г., с който П.Г.В., ЕГН ********** ***, И.Б.Д., ЕГН ********** ***, Д. Б.Н., ЕГН ********** ***, М.В.К., ЕГН ********** ***, Н.В.Д., ЕГН ********** ***, Д.М.Д., ЕГН ********** *** са продали на „Сиед” ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: гр. В., бул. Х. Б.№ 3 1/10 идеална част от следния недвижим имот: поземлен имот съставляващ УПИ II- 7,8 от кв. 46 по плана на гр. П., кв. К., одобрен със заповед № ...г.- регулация и застрояване и заповед № - ...г.- кадастър с площ от 790 кв.м., като имот с пл. № .се намира в гр. П., ул. Й.Г.№ ..,  а имот пл. № . в гр. П., на бул. П. ш.№ .., за които имоти е отреден урегулиран поземлен имот УПИ II -7,8, ведно с построената в имот пл. № 7 масивна сграда на площ от 74 кв.м. и в имот пл. № 8 полумасивно жилище на площ от 45 кв.м., както и всичко подобрения в УПИ II -7,8, при граници за урегулирания поземлен имот: бул. П. ш., ПИ III-9, ПИ  XV-5 и ПИ XIV- 6.

Решението е поставено при участието на Т.В.Н., ЕГН ********** и Б.Р.Д., ЕГН ********** като трети лицапомагачи на страната на ищеца П.Г.В., ЕГН ********** ***.

Решението не подлежи на обжалване.

Ответникът разполага със защита срещу решението по реда на чл. 240 от ГПК.

Препис от решението да се връчи на страните.

                    

 

                   

РАЙОНЕН СЪДИЯ: /п/ Николай Стоянов

 

Вярно с оригинала.

Е.Л.