Определение по дело №607/2021 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 1007
Дата: 29 юли 2021 г.
Съдия: Николай Янков Господинов
Дело: 20217170700607
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 27 юли 2021 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 1007

 

гр.Плевен, 29.07.2021 год.

 

Административен съд – Плевен, ІІ състав, в закрито заседание на  двадесет и девети юли две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

като разгледа докладваното от съдия Господинов административно дело № 607 по описа на съда за 2021 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството по делото е образувано по искова молба /именувана искова молба - жалба/ от Ц.М.Ц. с ЕГН **********, изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора Плевен. В същата се излагат оплаквания, свързани с отношението на фелдшера на Затвора Плевен към Ц.. Твърди се, че чрез горното поведение по отношение на ищеца са нанесени „морални, психически и физически вреди“ в размер на 50 000 лв. Посочено е, че искът е само срещу фелдшера М. М. Направено е искане за допускане на свидетели.

С допълнителна молба е направено искане за освобождаване от държавна такса.

Съдът намира, че не е сезиран с редовна искова молба по смисъла на чл.284, ал.1 от ЗИНЗС.

Със същата е предявен иск против физическо лице. Съобразно установената съдебна практика пасивно процесуално легитимирана страна по този вид искове е юридическото лице, с което длъжностното лице, причинител на вредата е в служебни правоотношения, от чиито актове, действия или бездействия са причинени вредите или чиято дейност се възлага или обезпечава от името и сметката на юридическото лице.Не е конкретизирана начална и крайна дата на периода, за който се претендира присъждане на обезщетение. В депозираната молба липсва формулиран петитум, т.е. в какво конкретно се състои искането на Ц. до настоящия съд, което е задължителен реквизит на ИМ съгласно чл. 127, ал.1 , т.5 от ГПК /приложим по аргумент на чл.144 АПК/.

Съдът намира, че следва да даде възможност на ищеца да допълни ИМ с посочено по-горе съдържание.

С оглед посоченото, исковата молба следва да бъде оставена без движение, а на ищеца да се укаже в срок от 7 дни да направи уточнение на исковата си молба при съобразяване на изложените дотук мотиви. Освен това ищецът е длъжен да представи и препис от исковата молба за ответната страна по делото.

 В допълнителна молба ищецът е направил искане да бъде освободен от заплащане на държавна такса, но не е подал декларация за обстоятелствата по чл.83, ал.2, т.2 от ГПК, от която да се направи извод, че са налице предпоставките за освобождаването му от заплащане на същата. За установяване на обстоятелствата по чл. 83, ал.2 от ГПК съдът следва да изиска от лишения от свобода представяне на декларация по чл.83, ал.2 от ГПК, а от Началника на Затвора – гр.Плевен доказателства за доходите и имуществото на Ц.М.Ц. с ЕГН **********,  информация за налични сметки и парични средства по тях, информация за семейното му положение, здравословното му състояние, възрастта, периода на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в Затвора - Плевен; полага ли труд по време на изтърпяване на наказанието и какъв е получения от него доход от началото на изтърпяване на наказанието в Затвора - Плевен. Следва да се изиска и справка за родствени връзки на ищеца – съпруга, деца, родители от НБД ”Население”, както и такава от официалния сайт на Търговски регистър, за регистрирани фирми на името на ищеца. Едва след получаване на горната информация и подаване от жалбоподателя на декларация по чл.83, ал.2, т.2 от ГПК, съдът ще се произнесе по направеното искане за освобождаване от държавна такса.

С оглед изложеното, съдът намира, че следва да даде възможност на ищеца да представи, посоченото по-горе доказателство относно искането за освобождаване от държавна такса и да поправи останалите нередовности на иска си.

Водим от изложеното, Административен съд - Плевен, ІІ-ри състав,

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ исковата молба с вх. рег. № 3753/27.07.2021 год. по описа на АС - Плевен /именувана искова молба - жалба/, подадена от Ц.М.Ц. с ЕГН **********, лишен от свобода, изтърпяващ наказание в Затвора - Плевен.

 УКАЗВА на ищеца Ц.М.Ц., изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“ в Затвора - Плевен, в срок от 7 дни от получаване на съобщението да подаде уточнение на исковата си молба, в което да посочи срещу кое юридическо лице предявява иска за обезщетение, при което да съобрази обстоятелствената част на настоящето определение. В указания срок Ц. следва да конкретизира началната и крайната дата на периода, за който претендира присъждане на обезщетение, както и да посочи изрично в какво се състои искането му до настоящия съд съгласно чл. 127, ал.1, т.5 от ГПК.

УКАЗВА на ищеца, че при неизпълнение на дадените указанията в срок производството ще бъде прекратено.

УКАЗВА на ищеца, че в 7 – дневен срок от съобщението следва да представи декларация за обстоятелствата по чл.83, ал.2, т.2 от ГПК, а именно за доходите си и тези на семейството му, имуществено състояние, семейно положение, здравословно състояние.

 ИЗИСКВА  от началника на Затвора – гр. Плевен в 7- дневен срок от съобщението да представи наличната в затвора информация за доходи, налични сметки и парични средства, семейното положение, здравословното състояние на л.с. Ц., както и за периода на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в Затвора - Плевен; полага ли труд по време на изтърпяване на наказанието и какъв е получения от него доход и разполагаеми парични средства към настоящия момент.

ИЗИСКВА справка за родствени връзки на ищеца – съпруга, деца, родители от НБД ”Население”, както и такава от официалния сайт на Търговски регистър, за регистрирани фирми на името на ищеца.

УКАЗВА на ищеца, че съдът ще се произнесе по направеното искане за освобождаване от държавна такса след получаване на горната информация и подаване от негова страна на декларация по чл.83, ал.2, т.2 от ГПК.

Определението не подлежи на оспорване.

 

                                                                  

СЪДИЯ: /п/