Решение по дело №2597/2020 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 260071
Дата: 28 януари 2021 г.
Съдия: Милена Светлозарова Томова
Дело: 20204430102597
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 29 юни 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

                                             

гр. ***, 28.01.2021 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

***СКИ  РАЙОНЕН СЪД,  ІV граждански състав в  открито   заседание, на тринадесети януари през две хиляди двадесет и първа година в състав :

                                Районен съдия : Милена Томова

При секретаря Анета Христова

като разгледа докладваното от съдия Томова гражданско дело № 2597 по описа на съда за 2020 г., за да се произнесе взе предвид следното :

 

            Производството е по иск с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.

***

Воден от горното, Съдът

 

Р Е Ш И  :

 

ПРЕКРАТЯВА С РАЗВОД, на основание чл. 49 ал. 1 от СК, гражданския брак сключен на 07.06.2008 г. в гр.***, с ***, между съпрузите С.Н.Б. с ЕГН ********** и И.Т.Б. с ЕГН **********, като  ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

ВИНА за дълбокото и непоправимо разстройство на брака имат и двамата съпрузи.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на децата ***Б. с ЕГН ********** и ***Б. с ЕГН **********, на майката С.Н.Б. с ЕГН **********, като ОПРЕДЕЛЯ местоживеене на децата при майката.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата  И.Т.Б. с ЕГН ********** с децата ***Б. с ЕГН ********** и ***Б. с ЕГН **********, както следва : - бащата да взема децата при себе си всяка първа и трета седмица на месеца – от 18.00 часа в петък до 20.00 часа в неделя с преспиване на децата при бащата; - да взема децата при себе си и за тридесет дни през лятото, по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката; - през нечетните години бащата да взема децата по време на следните официални празници: за Великден от петък до понеделник, които в съответната година са определени за празнуването му, на Първи май, Двадесет и четвърти май, Деня на независимостта – от 09.00 часа до 20.00 часа на съответния ден, както и за Нова година от 28 декември до 2 януари, с преспиване на децата при бащата; - през четните години бащата да взема децата по време на следните официални празници: Трети март, Георгьовден и Деня на съединението – от 09.00 часа до 20.00 часа на съответния ден, както и за Коледните празници (Бъдни вечер и Рождество Христово) – от 10.00 часа на 24 декември до 20.00 часа на 27 декември, с преспиване на децата при бащата; през нечетните години бащата да прекарва с двете деца рождения ден на всяко от тях – 13 юли и 18 септември, за времето от 09.00часа до 20.00часа на съответния ден.

ОСЪЖДА И.Т.Б. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАЩА ежемесечна издръжка на детето ***Б. с ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител С.Н.Б., в размер на 220 лв., считано от датата на постановяване на настоящото решение – 28.01.2021г., с падеж до пето число на месеца, за който се дължи издръжка, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, до настъпване на законова причина за изменение или прекратяване на издръжката, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до пълния претендиран размер от 300лв., като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА И.Т.Б. с ЕГН ********** ДА ЗАПЛАЩА ежемесечна издръжка на детето ***Б. с ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител С.Н.Б., в размер на 190 лв., считано от датата на постановяване на настоящото решение – 28.01.2021г., с падеж до пето число на месеца, за който се дължи издръжка, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла вноска, до настъпване на законова причина за изменение или прекратяване на издръжката, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до пълния претендиран размер от 250лв., като неоснователен и недоказан.

До датата на влизане в законна сила на решението е дължима издръжката, присъдена за децата ***и *** с Определение №2512/21.07.2020г. по гр.д.№2597/2020г. по описа на ПлРС.

СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр.***, ***, ***, след прекратяване на брака се предоставя за ползване на съпруга И.Т.Б. с ЕГН **********.

СЛЕД ПРЕКРАТЯВАНЕ НА БРАКА съпругата С.Н.Б. с ЕГН ********** ще носи предбрачното си фамилно име – ***.

На основание чл.329, ал.1, изр.второ  от ГПК, разноските остават в тежест на всяка от страните така, както са направени.

ОСЪЖДА С.Н.Б. с ЕГН ********** да ЗАПЛАТИ по сметка на ПлРС допълнителна държавна такса върху иска за развод в размер на 25 лв.

ОСЪЖДА И.Т.Б. с ЕГН ********** да ЗАПЛАТИ по сметка на ПлРС държавна такса върху иска за развод в размер на 50 лв. и държавна такса върху присъдената издръжка на децата в общ размер на 590,40лв.

Решението подлежи на обжалване пред ***ски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му  на страните.

 

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ :