Разпореждане по дело №14/2020 на Районен съд - Попово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 15 септември 2020 г.
Съдия: Хрисимир Максимов Пройнов
Дело: 20203520100014
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 7 януари 2020 г.

Съдържание на акта

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е  506

 

15.09.2020г.

гр. Попово

 

          ПОПОВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в закрито заседание на петнадесети септември  две хиляди и двадесета година  в състав:

 

    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХРИСИМИР ПРОЙНОВ

 

          като постави на разглеждане гр.д. № 14/2020г. по описа на РС-Попово, за да се произнесе взе предвид следното:

          Производството е образувано по искова молба на Р.С.Т. *** с ЕГН:  ********** в качеството й на майка и законен представител на малолетното си дете Е.Е.С. ПРОТИВ  Е.С.М. с постоянен и настоящ адрес ***, ЕГН: **********, с която са предявени искове с правно основание чл. 143, ал. 2 и чл. 149 от СК. 

Приложени са писмени доказателства във връзка с твърденията и исканията на ищеца. Спазени са законовите изисквания по чл.127 и чл.128.

В срока по чл. 131 от ГПК, особеният представител на ответника е подал писмен отговор.

Съдът  счита, след извършена служебна проверка, че предявените искове са  допустими. Следва да се насрочи делото за разглеждане в открито съдебно заседание; да се изготви и съобщи на страните писмения доклад по делото; да бъдат приканени страните към спогодба; да бъдат допуснати представени писмени доказателства; да се укаже на страните  в едноседмичния срок по чл.312 ал.2 от връчване на настоящото разпореждане да предприемат съответните процесуални действия   във връзка с дадените им указания.

Тъй като съгласно чл. 310,  ал.1, т.6 ГПК във вр. чл. 146, ал.2 СК исковете за издръжка следва да бъдат разгледан по реда на глава ХХV от ГПК “Бързо производство”, то на основание чл. 312 ГПК съдът

 

Р   А   З   П   О   Р   Е   Д   И :

 

          НАСРОЧВА първо публично съдебно заседание на  01.10.2020 г.   от  09.00 часа, за която дата и час да се призоват страните.

          ИЗГОТВЯ  И  СЪОБЩАВА ПИСМЕН ДОКЛАД по делото, а именно:

1.обстоятелства, от които произтичат претендираните права  и възражения:

а/.  на ищеца:  В исковата молба се твърди, че от 2015г. ищцата живяла на семейни начала с ответника в  жилището му в с. Б., общ.Т.. От съвместното им съжителство имали родено едно дете - Е.Е.С., което към момента било на 3 години. След раждането  на детето, ответникът заминал на работа във Великобритания  и понякога изпращал пари. Съвместния живот между страните не вървял добре, поради което в края на 2018 г. ищцата и детето  се върнали в гр.Попово, в жилището на родителите й. Оттогава  ответникът не поддържал никакъв контакт с ищцата и детето, не изпращал средства за отглеждането и възпитанието му. Ищцата се грижила за детето, но понеже била безработна средствата й били крайно ограничени. Помагали й нейни близки и роднини.

Предвид изложените факти и обстоятелства се моли за решение, с което ответникът да бъде осъден да заплати  месечна издръжка на детето си Е.Е.С. за минало време от по   лв. месечно, считано от 07.01.2019 – 07.01.2020г.  (общо лева за минало време), както и издръжка за бъдеще време от  лв., считано от датата на подаване на исковата молба, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на дължимата сума, до настъпване на обстоятелства, обосноваващи нейното изменяване или прекратяване.

Моли се за допускане на предварително изпълнение на решението.

Претендират се разноски.

б/. възражения на ответника-  особеният представител на ответника изразява становище за неоснователност на исковите претенции.

2. правната квалификация на правата на ищците:   чл. 150 СК във вр. с чл.143 ал.2 СК.

3. кои права и кои обстоятелства се признават:  липсват изрични признания от ответника.

4. кои обстоятелства не се нуждаят от доказване – няма такива

5. как  се разпределя доказателствената тежест:

 По иска по чл. 143, ал. 2 от СК ищцата  следва да докаже нуждите на детето от издръжка  и възможностите на ответника за даване на такава в претендирания размер.

По иска по чл. 149 от СК, ищцата следва да докаже нуждите на детето от издръжка, възможностите на ответника да даде такава в претендирания размер, както и че през претендирания период единствено тя е полагала грижи за детето. 

ПРИКАНВА  КЪМ  СПОГОДБА  страните по делото,  като им разяснява, че последици от доброволното уреждане на спора са:  запазване на добри взаимоотношения между тях с оглед бъдещи перспективи за партньорство;  връщане  на половината от държавната такса върху цената на предявените искове; спестяване  на средства за разноски по делото.

          НАПЪТВА  страните към медиация като способ за доброволно уреждане на спора, както и им указва за възможността да постигнат споразумение като  способ за доброволно уреждане на спора.

          ДОПУСКА за приемане и прилагане представените с исковата молба  писмени доказателства.

          ДОПУСКА до разпит двама свидетели на ищеца, при режим на довеждане за доказване на изложените в исковата молба факти и обстоятелства.

          ДА СЕ  УВЕДОМИ  на осн. чл.15 ал.6 от Закона за закрила на детето  от Дирекция “Социално подпомагане” , отдел „Закрила на детето” по настоящия адрес на детето за образуваното производство, както и  да се ИЗИСКА да  бъде представен по делото подробен писмен СОЦИАЛЕН ДОКЛАД.

          УКАЗВА  на двете страни по делото, на осн. чл. 312 ал.2 от ГПК  в едноседмичен срок от връчване на настоящото разпореждане:  да вземат становище във връзка с дадените им указания и  доклада по делото и да предприемат съответните процесуални действия,  КАТО ПРЕДУПРЕЖДАВА  на осн. чл.313 от ГПК , че когато в установения срок страните не изпълнят указанията на съда, те губят възможността да направят това по-късно, освен ако пропускът се дължи  на   особени непредвидени обстоятелства !

          ПРЕПИС от писмения отговор да се връчи на ищеца.

ПРЕПИС от  разпореждането да се връчи на страните едновременно с призовките за първото по делото заседание , на осн. чл. 312 ал. 2 ГПК.

          РАЗПОРЕЖДАНЕТО не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: