Разпореждане по дело №605/2020 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 2207
Дата: 23 юни 2020 г.
Съдия: Красимир Георгиев Гайдаров
Дело: 20203100200605
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 22 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

ВАРНЕНСКИ ОКРЪЖЕН СЪД

 

НАКАЗАТЕЛНО  ОТДЕЛЕНИЕ

 

 

РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

 

гр. ВАРНА 23.06.2020г.

 

 

КРАСИМИР ГАЙДАРОВ– съдия докладчик по НОХД №605/20 г. по описа на Окръжен съд – Варна, след като се запознах с материалите по делото установих :

На 022.06.2020г. Окръжна прокуратура - Варна е внесла в Окръжен съд – Варна обвинителен акт по БЪРЗО ПРОИЗВОДСТВО №215/20г. по описа на  РУ МВР Аксаково срещу :

 

М. А.Б. от с.Л.К.

- за престъпление по чл.304а, вр. чл.304, ал.1 от НК.

 

Съгласно разпоредбите на чл.35 и чл.36 от НПК делото е подсъдно на Окръжен съд – Варна като първа инстанция.

Не са налице основания за прекратяване, или спиране на наказателното производство към момента.

На досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуални права на лицата визирани в разпоредбата на чл.248, ал.2, т.3 от НПК.

По отношение на обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка”. Не се налага изменение на същата, която като правилна и законосъобразна, следва да бъде потвърдена.

Не са налице основанията за разглеждане на делото по реда на глави двадесет и пета, двадесет и седма, двадесет и осма и двадесет и девета от НПК.

Не са налице основанията за разглеждане на делото при закрити врати, привличане на запасен съдия, или съдебен заседател, назначаване на защитник и извършване на действия по разследването по делегация.

Предвид гореизложеното и на осн. чл. 248 ал.2, 252, 254, 255, 256 ал. 1 и ал.2 и чл. 257 от НПК,

 

Р А З П О Р Е Ж Д А М :

 

Насрочвам открито съдебно заседание на 29.06.20г. от 13:30ч. в състав съдия и двама съдебни заседатели.

На основание чл.358, ал. 2 от НПК разпореждам да се уведоми прокурора от ВОП да връчи незабавно препис от обвинителния акт на подсъдимия и да призове подсъдимия, защитника и свидетелите за съдебното заседание.

Да се уведоми подсъдимия, че делото може да бъде решено в негово отсъствие при условията на чл.269 от НПК и, че на осн. чл.358, ал.3 от НПК в тридневен срок от връчване на обвинителния акт може да даде отговор в който да изложи възраженията си и да направи нови искания.

Указвам на подсъдимия, че на осн. чл.55 от НПК има право на защита, като съгласно чл.91, ал.1 и ал.2 от НПК, защитник в наказателното производство може да бъде лице, което упражнява адвокатска професия, съпругът, низходящ или възходящ роднина на подсъдимия.

Указвам на подсъдимия, че в случай на задължителна служебна защита, съгласно разпоредбата на чл.94, ал.3 от НПК, за защитник на подсъдимия може да бъде назначен единствено адвокат.

 

На подсъдимия да му се окаже за възможността делото да се разгледа по реда на глава 27 „Съкратено съдебно следствие в производството пред първата инстанция.

Разяснявам на подсъдимият следните права за производството по глава 27 НПК:

1. Наказателното производство срещу него може да приключи при съкратено съдебно следствие, като при постановяване на присъдата се ползва съдържанието на протоколите за разпит и експертните заключения от досъдебното производство, за които даде  съгласие съгласно чл.371 т.1 от НПК.

2. По чл.371 т.2 от НПК – да признае изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и да даде съгласие да не се съберат доказателства за тези факти, като в случай на осъдителна присъда размера на наказанието ще бъде определен при условията на чл.58А от НК.

Потвърждавам взетата по отношение на подсъдимия М. А.Б.  мярка за неотклонение „Подписка”.

Подсъдимият следва до датата на съдебното заседание да организира своевременно защитата си, като упълномощи по надлежния ред лице от кръга на посочените по-горе.

Когато подсъдимият не е в състояние да заплати адвокатско възнаграждение и желае да има защитник, може да направи писмено искане пред съда за назначаване на служебен защитник, като искането следва да бъде подкрепено с доказателства за неговото имотно, материално състояние и семейно положение.

На осн. чл.257 от НПК указвам на страните в наказателното производство, че до два дни преди датата на съдебното заседание могат да се запознават с материалите по делото и да правят необходимите извлечения.

Препис от разпореждането да се изпрати на подсъдимия и ВОП.

Разпореждането в частта относно произнасянето по мярката за неотклонение подлежи на обжалване с частна жалба и протест в седем дневен срок от връчването му пред Апелативен съд - гр.Варна.

 

 

СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: