Решение по дело №1293/2019 на Районен съд - Велико Търново

Номер на акта: 478
Дата: 31 октомври 2019 г. (в сила от 27 ноември 2019 г.)
Съдия: Кирил Хаджитанев
Дело: 20194110201293
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 30 юли 2019 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

№ …….

гр. В. Търново, 31.10.2019 г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Великотърновският районен съд, четвърти състав, в публично заседание на 30.09.2019 г., в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КИРИЛ ХАДЖИТАНЕВ

 

при секретаря Стефка Илиева, като разгледа докладваното АНД № 1293 по описа за 2019 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

Образувано е по жалба на Г.С.Г., ЕГН ********** против Наказателно постановление № 19-1739-000143 от 03.07.2019 г., издадено от Началник РУ Велико Търново към ОДМВР - гр. Велико Търново с което за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца.

В съдебно заседание жалбоподателят не явява, представлява се от адв. В.Д. - ВТАК. Заемат становище за отмяна на обжалваното наказателно постановление, алтернативно намаляване размера на наложеното наказание.  В жалбата се заема становище за наличието на съществени процесуални нарушения по чл.57 от ЗАНН, изразяващи се в липса на реквизит – описание на обстоятелствата при които е извършено нарушението  и приложение на чл.28 от ЗАНН, с оглед явната малозначителност на деянието.

Въззиваемата страна не се представлява.

Съдът, след като обсъди приобщените по делото доказателства, намери за установено от фактическа и правна страна следното :

 Административно наказателното производство е започнало по реда на чл.36, ал.2 от ЗАНН с изпращане на постановление на прокурор от РП гр. Велико Търново за прекратяване на наказателното производство по Бързо производство № ЗМ 507/2019 г. по описа на РУ – Велико Търново от 14.06.2019 г. за преценка на административнонаказващия орган. Наказателното производство е било образувано и водено срещу Г.С.Г. ***, за това, че на 05.06.2019 г. в с. Пчелище, общ. Велико Търново управлявал МПС – АТВ марка Ямаха с рама № 5Y4AJ15YX7A016725, което не е регистрирано по съответния ред съгласно чл.140 от ЗДвП във връзка с Наредба 3-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС – престъпление по чл.345, ал.2, вр. ал.1 от НК.  След извършване на разследване по реда на НПК, наблюдаващият делото прокурор е приел за установено, че извършеното от Г. деяние поради липса на обществена опасност не представлява престъпление и наказателното производство следва да бъде прекратено на основание чл.9, ал.2 от НК.

След получаване на препис от цитираното постановление за прекратяване на наказателното производство е издадено обжалваното Наказателно постановление.

В обстоятелствената част на обжалваното НП се приема за установено, че на 05.06.2019 г. около 09.45 часа в с. Пчелище, на ул. Първа – на кръстовището с ул. Пета в посока центъра на населеното място жалбоподателя управлява четириколесно МРС – АТВ марка YAMAHA-GRIZLI 400 RS с рама   5Y4AJ15YX7A016725, като същото не е регистрирано по надлежния ред.

Посочено е, че обжалваното наказателно постановление е издадено въз основа на съставен от Д.С.А. – мл. полицейски инспектор към ОДМВР В. Търново АУАН  № Г963343 / 05.06.2019 г.

При така описаната фактическа обстановка, наказващият орган е приел, че е налице нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП и на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца.

От правна страна обжалваното наказателно постановление е издадено от оправомощено за това лице в рамките на процесуалните срокове и в тази връзка не са налице нарушения.

Съдът счита, че административно наказателното производство е протекло при съществени нарушения на процесуалните правила.

Административно-наказателното производство е образувано по реда на чл.36, ал.2 от ЗАНН, а именно препращане на постановление на прокурор от РП гр. Велико Търново за прекратяване на наказателното производство по Бързо производство № ЗМ 507/2019 г. по описа на РУ – Велико Търново от 14.06.2019 г. , образувано срещу Г.С.Г. ***, за това, че на 05.06.2019 г. в с. Пчелище, общ. Велико Търново управлявал МПС – АТВ марка Ямаха с рама № 5Y4AJ15YX7A016725, което не е регистрирано по съответния ред съгласно чл.140 от ЗДвП във връзка с Наредба 3-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС – престъпление по чл.345, ал.2, вр. ал.1 от НК.  Следва обжалваното наказателно постановление да бъде издадено въз основа на приетото за установено в прекратителното постановление на наблюдаващия наказателното производство прокурор. Законодателят е предвидил това отклонение от обичайната процедура по образуване на административно-наказателното производство именно защото в рамките на наказателното производство е било проведено вече разследване и приета определена фактическа обстановка с влязъл в сила акт, придобил процесуален стабилитет по реда на НПК.   Цитирания в обжалваното НП  АУАН № Г963343/05.06.2019 г. е станал повод за образуване на прекратеното наказателно производство – БП № ЗМ-507/2019 г. на РУ  - В. Търново и с това е изчерпана неговата роля в настоящото производство.

В обстоятелствената част на обжалваното наказателно постановление липсва изобщо воденото наказателно производство, какво е било установено, как е приключило то, с какъв акт – все обстоятелства от съществено значение на законосъобразността му.

Обжалваното наказателно постановление е издадено в нарушение на забраната чл. 4, § 1 от Протокол № 7 от ЕКПЧ за едно и също деяние да се носи едновременно наказателна и административна отговорност.

В този смисъл е задължителното за съдилищата тълкуване на тази норма дадено с Т.Р. № 3 от 22.12.2015 г. по Т.Д. № 3/2015 г. на ОСНК на ВКС. В това решение се дава задължително тълкуване, че правилото ne bis in idem, се прилага по отношение на деяния което от фактическа страна са идентични, без оглед на тяхната квалификация и на класификацията му като "престъпление" или "административно нарушение". Щом деянието е едно и също от фактическа страна, провеждането на две отделни самостоятелни производства - наказателно и административнонаказателно с наказателен характер по смисъла на Конвенцията - съставлява нарушение на чл. 4, § 1 от Протокол № 7, независимо от обстоятелството, че са засегнати различни обекти на защита. Съгласно задължителното тълкуване принципът nе bis in idem забранява повторението на наказателно производство, приключило с окончателно решение. Правилото въвежда изискване постановеният първи по време съдебен акт да има окончателен характер.  За приложение на забраната е без значение видът на окончателния акт – наказателно постановление, постановление на наблюдаващ прокурор, съдебен акт или вида на производството стига то да има наказателен характер, като е достатъчно съвпадение на деянията от фактическа страна и идентичност на субекта на отговорност.

В настоящия казус е налице пълно съвпадение обективните признаци на деянията по чл.140, ал.1 от ЗДвП и чл. 345, ал.2, вр. ал.1 от НК, съвпада и субекта на отговорност – жалбоподателя Г.С.Г.. Налице е приключило наказателно производство с влязъл в сила акт – постановление на прокурора за прекратяване на наказателното производство.

С оглед на изложеното съдът приема, че проведеното по реда на ЗАНН административнонаказателно производство и в частност обжалваното наказателно постановление, е в нарушение на принципа залегнал в чл. 4, §.1 от Протокол № 7 към ЕКПЧ, поради което е незаконосъобразно.

Отделно от това следва да се отбележи, че деянието изпълва и признаците на чл.28 от ЗАНН, тъй като е маловажно. Видно от обстоятелствената и мотивна част на постановление за прекратяване на наказателното производство по Бързо производство № ЗМ 507/2019 г. по описа на РУ – Велико Търново, е че по наказателното производство е било установено, че деянието е без обществена опасност, което е дало основание наказателното производство да бъде прекратено на основание чл.9, ал.2 от НК. Основание за това е приетата от прокуратурата фактическа обстановка, липсваща в обжалваното НП, а именно, че Г. ползва описаното МПС за паша на животни извън пътната мрежа, като в случая е бил повикан по спешност от жена от селото за поставяне на инжекция на животно.  Като не съобразил ниската степен на обществена опасност и малозначителността на деянието наказващият орган е нарушил материалния закон, издавайки обжалваното НП, въпреки наличието на основание за прилагане на чл.28 от ЗАНН.

Предвид изложеното съдът счита, че обжалваното наказателно постановление е незаконосъобразно и неправилно и следва да се отмени изцяло.

 Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 ЗАНН, съдът

 

Р   Е   Ш   И   :

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 19-1739-000143 от 03.07.2019 г., издадено от Началник РУ Велико Търново към ОДМВР - гр. Велико Търново с което на Г.С.Г., ЕГН ********** за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, на основание чл.175, ал.3, пр.1 от ЗДвП е наложено административно наказание глоба в размер на 500 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца.

Решението подлежи на обжалване пред Великотърновския административен съд в 14 дневен срок от съобщението до страните, че е изготвено и обявено.

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: