Решение по дело №311/2019 на Окръжен съд - Перник

Номер на акта: 237
Дата: 28 юни 2019 г.
Съдия: Методи Крумов Величков
Дело: 20191700500311
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 17 май 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

                237                   28. 06. 2019г.                           град Перник

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Пернишкият окръжен съд

на 18. 06. 2019г.,

в публичното съдебно заседание в следния състав :

                                                            Председател : Методи Величков

                                                                   Членове :   Димитър Ковачев                                                                                             Роман Николов

Секретар : Златка Стоянова,

като разгледа докладваното от съдия Методи Величков въззивно гражданско дело № 311 по описа за 2019г., за да се произнесе взе предвид следното:

С решение № 20 от 28. 02. 2019г., постановено по гр. д. № 340 / 2018г. по описа на Радомирския районен съд е допуснато извършването на съдебна делба между Д.Л.Ч. и В.В.Д., по отношение на следния недвижим имот: двуетажна полумасивна жилищна сграда, със застроена площ от 64 кв. м., построена без строителни книжа, но търпима съгласно изискванията на п-ф 16, ал.1 от ПР на ЗУТ в урегулиран поземлен имот /дворно мясно/, находящо се в с. ***, община Радомир, одобрен със заповед № РД -4-26/1084г., е отреден парцел VIза имот планоснимачен номер 422 от квартал 11 по регулационния план на с. ***, с площ на парцела от 1480 кв. м. и при граници /съседи/ V за имот с планоснимачен номер 426, УПИ  IХ за имот с планоснимачен номер 423 и УПИ /парцел/ VII за имот планоснимачен номер 421 – всички от квартал 11 по регулационния план на с. ***,

 при равни делбени части :

 За Д.Л.Ч. - 16,2% идеални части;

За В.В.Д. – 83,8% идеални части.

Недоволни от решението са останали и двете страни :

 -       Д.Л.Ч., чрез адвокат Й.Г., е обжалвал решението само в частта, с която са определени делбените части.  Моли в тази му част то да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно и да бъдат определени равни делбени части за всеки един от съделителите – по ½ идеална част за всеки един от тях. Навежда доводи, че по делото е установено заплащането от страните по делото, на сумата от 3000лв. за уравняване на дяловете, когато те са били съпрузи и между тях е действал режим на съпружеска имуществена общност, при съвместен принос на всеки от двамата съпрузи.

В.В.Д. не е подала отговор на въззивната жалба. Същата я е оспорила като неоснователна, с писмена молба, подадена от адвокат Й.Г. преди съдебно заседание на 18. 06. 2019г.

-        В.В.Д., чрез адвокат А.Р., го е обжалвала изцяло като неправилно и незаконосъобразно, постановено при нарушение на материалния закон и при превратно тълкуване на доказателствата по делото – по делото е установено, че не е имало заплащане на суми за уравняване на дяловете, не е установено участието на Д.Ч. в евентуалното изплащане на каквато и да било сума за уравняване на дяловете, както и е неправилен изводът, на първоинстанционния съд, че уравняването на дял със сумата от 294,45лв. е значително, с оглед размера на минималната работна заплата  към датата на сключване на договора за доброволна делба. Моли решението да бъде отменено изцяло и предявения иск за делба да бъде отхвърлен като неоснователен. Моли да му бъдат присъдени разноски.

Д.Л.Ч., чрез адвокат Й.Г., е подал писмен отговор. С него оспорва въззивната жалба като неоснователна. Навежда доводи, че по делото е установено заплащането от страните по делото на сумата от 3000лв. за уравняване на дяловете, когато те са били съпрузи и между тях е действал режим на съпружеска имуществена общност. Моли въззивната жалба да бъде оставена без уважение. Депозирал е и писмена молба преди с.з., с която поддържа подадената жалба и оспорва жалбата на насрещната страна.

След като взе предвид направените с жалбата възражения и по реда на чл. 269 от ГПК , Пернишкият окръжен съд, приема за установено следното :

Въззивните жалби се явяват процесуално допустими – подадени са от активно легитимирани страни, имащи правен интерес от обжалването, в преклузивния срок за обжалване и подлежат на разглеждане по същество.

Въззивният съд, служебно намира, че обжалваното решение се явява валидно. По допустимостта на обжалваното решение Пернишкият районен съд следва да отбележи следното :

Предмет на настоящето исково производство е предявен иск за делба само на двуетажна полумасивна жилищна сграда, със застроена площ от 64 кв. м., построена без строителни книжа, но търпима съгласно изискванията на п-ф 16, ал.1 от ПР на ЗУТ, намираща се в урегулиран поземлен имот /дворно мясно/, находящо се в с. ***, община Радомир, одобрен със заповед № РД -4-26/1084г., е отреден парцел VIза имот планоснимачен номер 422 от квартал 11 по регулационния план на с. ***, с площ на парцела от 1480 кв. м.

Производството по делото е особено исково производство - делбено, I – ва фаза по допускане на делбата. С решението, с което се допуска делба съдът се произнася по въпросите между кои лица и за кои имоти ще се извършва тя, както и каква е частта на всеки съсобственик. Ищецът твърди в исковата молба и допълнителните конкретизации по нея, че процесната двуетажна полумасивна жилищна сграда е придобита от него и ответницата през 2005г., когато те са били в граждански брак, чрез извършване на доброволна делба на същата и заплащане от тяхна страна със средства, представляващи съпружеска имуществена общност, на дяловете на друга част от съделителите, като делбата е извършена с договор за делба на съсобствен недвижим имот акт № 90, т.IV, рег. № 1936 от 21. 11. 2005г. , на М.Д. – нотариус с район на действие – района на РС Радомир, рег. № *** на НК на РБ /л.50 и л. 64 от първоинстанционното дело/.  

Видно от този договор за делба /л.5 - 9 и л.53 – 55 от първоистанционното производство/ съделителите В.В. Ч., В.В.Д., Ч.Е. Д., В.Н.Д., К.Н.Д. и Р.Д. Д., като собственици по наследство, присъединено давностно владение и дарение, са извършили делба на урегулиран поземлен имот /дворно мясно/, находящо се в с. ***, община Радомир, одобрен със заповед № РД -4-26/1084г., е отреден парцел VIза имот планоснимачен номер 422 от квартал 11 по регулационния план на с. ***, с площ на парцела от 1480 кв. м., двуетажна полумасивна жилищна сграда, със застроена площ от 64 кв. м. и едноетажна стопанска сграда със застроена площ 50 кв. м. построени в този имот без строителни книжа, но търпимаи съгласно изискванията на п-ф 16, ал.1 от ПР на ЗУТ. В договора са обособени четири дяла – дял първи на В.В. Ч., дял втори на В.В.Д., В.Н.Д. и К.Н.Д., дял трети на Р.Д. Д. и дял четвърти на Ч.Е. Д.. В първите два дяла са поставени недвижими имоти, а в трети и четвърти дял не са поставени недвижими имоти, като е определена сумата 294,45лв. платима от В. В. Ч. за изплащане на останалите съсобственици. Особеното в този договор е, че двуетажната полумасивна жилищна сграда, със застроена площ от 64 кв. м. и едноетажна стопанска сграда със застроена площ 50 кв. м. са възложени едновременно и в първи дял и във втори дял. Следователно договорът за делба е недействителен, същият не е породил правно действие и делба на недвижимите имоти не е извършена. Този момент е бил установен от Радомирския районен съд, макар и да не е описан детайлно, който е дал указания до ищеца в настоящето делбено производство, да предяви иска си и срещу към третите лица съсобственици на процесната сграда, които са необходими задължителни другари – разпореждане от 12. 04. 2018г. /л.61 от първоинстанционното производство/, но след представяне от страна на ищеца на констативен нотариален акт № 137 , том IV, рег. № 2019, дело 707 от 01. 12. 2015г., съдът не е приложил последиците от неизпълнение на разпореждането, а е приел, че ответницата е станала собственик на двуетажната полумасивна жилищна сграда, със застроена площ от 64 кв. м. и е продължил съдопроизвоствените действия.

Пернишкият окръжен съд следва да отбележи, че констативния нотариален акт не поражда права, а само констатира наличието на такива. Първичният документ за извършването на делбата се явява договор от 21. 11. 2005г. за делба на съсобствен недвижим имот акт № 90, т.IV, рег. № 1936 от 21. 11. 2005г., на нотариус М.Д., който не е породил правни последици и недвижимите имоти са останали съсобствени межсу съсобствениците.

Следователно делбеното производство за процесната къща е проведено без участието на задължителните необходими другари В.В.Д., Ч.Е. Д., В.Н.Д., К.Н.Д. и Р.Д. Д., поради което обжалваното решение следва да бъде обезсилено и делото върнато на Радомирския районен съд, на друг съдебен състав, на фазата му – оставяне без движение до предявяване на искове за делба и до необходимите задължителни другари в 7 дневен срок от получаване на съобщението.   

Водим от гореизложеното и в същия смисъл, съдът

 

РЕШИ:

 

Обезсилва решение № 20 от 28. 02. 2019г., постановено по гр. д. № 340 / 2018г. по описа на Радомирския районен съд.

Връща делото на Радомирския районен съд, на друг съдебен състав, на фазата му – оставяне без движение до предявяване на искове за делба и до необходимите задължителни другари в 7 дневен срок от получаване на съобщението.  

            Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд, в едномесечен срок, считано от датата на връчването му на страните.

 

Председател :                                    

 

 

Членове :   1.  

 

 

 2.