Присъда по дело №255/2010 на Районен съд - Генерал Тошево

Номер на акта: 29
Дата: 11 ноември 2010 г. (в сила от 29 ноември 2010 г.)
Съдия: Росен Минков Стоянов
Дело: 20103220200255
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 26 октомври 2010 г.

Съдържание на акта

П Р И С Ъ Д А

    

 

гр. Г.Т., 11.11.2010г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

            Районен съд гр. Г.Т., наказателна колегия, в публичното заседание на единадесети ноември две хиляди и десета година, в състав:

 

 

Председател : Росен Стоянов

 

 

с участието на секретаря Ж.М., в присъствието на прокурора Йорданка Чанева, разгледа докладваното от Председателя н.о.х.д.№ 00255  по описа на Районен съд гр. Г.Т. за 2010г.

 

 

П Р И С Ъ Д И :

 

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.И.М., ЕГН – **********,

за виновен в това, че:

 

 На 17.08.2010г., по път №2903 в посока гр. Г.Т. – с. К., общ. Г.Т., управлявал лек автомобил “Ауди 80” с рег. №***, с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 2.76 на хиляда, установено по надлежния ред, поради което и на основание чл. 343б, ал. І от НК и чл. 54 от НК му налага наказание “Лишаване от свобода” за срок от три месеца.

На основание чл.66, ал.І от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказанише за срок от три години.

 

На основание чл.343г от НК, ЛИШАВА подсъдимия М.И.М. с гореснетата самоличност от право да управлява МПС за срок от двадесет и четири месеца.

 

На основание чл.59, ал.І от НК ПРИСПАДА на подсъдимия М.И.М. с гореснетата самоличност, от определеният срок за лишаване от право да управлява МПС, по настоящата присъда времето, през което на същият е било отнето свидетелството за управление на МПС, начиная от 08.09.2010г. до влизане на присъдата в сила.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на въззивно обжалване и протест в 15 дневен срок, считано от днес пред окръжен съд.

 

         

 

 

                                                                   Председател:                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. Г.Т., 11.11.2010г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

            Районен съд гр. Г.Т., наказателна колегия, в публичното заседание на единадесети ноември две хиляди и десета година, в състав:

 

 

Председател : Росен Стоянов

 

 

с участието на секретаря Ж.М., в присъствието на прокурора Йорданка Чанева, разгледа докладваното от Председателя н.о.х.д.№ 00255  по описа на Районен съд гр. Г.Т. за 2010г.

 

            Съдът, на основание чл. 309 от НПК, служебно и сам се занима с наложената на подсъдимия мярка за неотклонение и като взе предвид степента на обществена опасност на конкретно извършените от него деяние, данните за личността му и вероятността за неговото отклонение

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

Потвърждава наложената на подсъдимият М.И.М. с ЕГН – **********, мярка за неотклонение от типа “ПОДПИСКА”, до влизане на присъдата в законна сила.

 

          Определението подлежи на обжалване с частна жалба или частен протест в 7 – дневен срок от днес пред  окръжен съд.

 

 

 

 

                                                         Председател:  

 

 

 

 

 

 

Съдържание на мотивите

Мотиви към присъда №  29 / 11.11.2010г. по н.о.х.д. № 255 по описа на Районен съд град Г.Т. за 2010г.

 

На 25.10.2010г. Районна прокуратура – гр. Г.Т. е внесла за разглеждане в Районен съд – гр. Г.Т. обвинителен акт по досъдебно производство № 187/2010г.  по описа на РУ „Полиция” – гр. Г.Т. при ОД на МВР – гр. Д., по който е било образувано производство пред първа инстанция против М.И.М. *** с ЕГН - **********, за извършено от него престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 343б, ал.І от НК.

В диспозитивната част на обвинителния акт е посочено, че на 17.08.2010г., по път №2903, в посока гр. Г.Т. – с. К., общ. Г. Т., управлявал моторно превозно средство - лек автомобил “Ауди 80” с рег. №***, с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 2.76 на хиляда, установено по надлежния ред.

В съдебно заседание представителят на Районна прокуратура – гр. Г. Т. поддържа повдигнатото обвинение, предлага подсъдимият да бъде признат за виновен в извършването на престъпление наказуемо по чл. 343б, ал.І от НК. Предлага да му бъде наложено наказание от типа „Пробация” при условията на чл. 55 от НК, като двете задължителни пробационни мерки бъдат търпени за срок от осем месеца. Също така се предлага на основание чл. 343г от НК подсъдимият да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от двадесет и седем месеца.

Подсъдимият се признава за виновен в извършване на вмененото му престъпление. Запознат е подробно с правата си съобразно НПК. Разяснена му е възможността за трансформация на процеса по реда на глава 27 или 29 от особената част на НПК. Не желае да се възползва от правото си на защита и съответно прилагане на глава 27 или 29 от особената част на НПК. В последната си дума подсъдимият изразява съжаление за стореното.

След като обсъди събраните в хода на съдебното следствие доказателства, съдът намира за безспорно установено от фактическа страна следното:

Подсъдимият М. притежавал лек автомобил “Ауди 80” с рег. №***. На 17.08.2010г. около 20.30часа същият управлявал лекия автомобил по пътя гр. Г.Т. – с. К., общ. Г.Т. По пътя застигнал движещ се в същата посока лекотоварен автомобил „Мерцедес 312Д” с рег.№***, управляван от св. М. и с пътник св. М.. Подс. М. след като застигнал движещия се пред него автомобил предприел маневра изпреварване. При предприемане на маневрата подсъдимия изгубил контрол върху управлението на управлявания от него автомобил и последвал удар между двата автомобила. М. се опитал да овладее автомобила но последвал нов контакт между двата автомобила, след което управлявания от подсъдимия лек автомобил напуснал лявата лента на пътното платно за движение, навлязъл в левия банкет, след което последвал челен удар в дърво, завъртане на автомобила на 270градуса обратно на часовниковата стрелка, след което движението на автомобила се преустановило. На местопроизшествието пристигнали органи на МВР, които помогнали на М. да излезе от автомобила. Подсъдимият бил откаран с линейка във ФСМП – ГГГГггггггггггггггггг гг Г.Т. за да бъде прегледан, където и дал кръвна проба за химически анализ. От протокол №1117/18.08.2010г., издаден от МБАЛ „С. А. – В.” АД, се установява, че към момента на управлението на автомобила подс. Тодор Тодоров е бил с 2.76 на хиляда концентрация на алкохол в кръвта.

Гореописаната фактическа обстановка се установява от обясненията на подсъдимия, показанията на св.Е.Я.М., св.Н.М.Д. и св.Н.К.К., както и от приложените по делото писмени доказателства, приобщени на основание чл.283 от НПК към доказателствения материал по делото, а именно съдържащите се ДП № 187/2010г. по описа на РУ „Полиция” Г.Т.: протокол за оглед на ПТП от 17.08.2010г. – л.2-5; скица – л.6; фотоалбум - л.7-16; автотехническа експертиза – л.35-41; автотехническа експертиза – л. 45-50; автотехническа експертиза – л.54-56; протокол за химическа експертиза – л.59; талон за медицинско изследване – л.60; протокол за медицинско изследване – л.61; акт за установяване на административно нарушение № 553/08.09.2010г. – л. 62; справка за нарушител – л. 65; съдържащите се по НОХД № 255/2010г. по описа на РСГТ: справка за образувани ДП от ОД на МВР гр. Д. от 03.11.2010г. – л. 18; справка от ОСлО за досъдебни производства от 01.11.2010г. – л. 19; справка за съдимост от 28.10.2010г. – л. 20.

Формалните изисквания на Наредба №30/2001г. за установяване концентрацията на алкохол в кръвта по настоящото дело са били спазени напълно.

При гореизложената фактическа обстановка, съдът намира за установено от правна страна следното:

От обективна страна подс. М.М. на 17.08.2010г., по път №2903 в посока гр. Г.Т. – с. К., общ. Г.Т., управлявал лек автомобил “Ауди 80” с рег. №***, с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 на хиляда, а именно 2.76 на хиляда, установено по надлежния ред.

От субективна страна същият при извършване на деянието е действал при условията на пряк умисъл по смисъла на чл.11, ал.2, пр.1 от НК.

По този начин подс. М.М. от обективна и субективна страна е осъществил престъпния състав на чл.343б., ал.І от НК.

Причината за извършване на престъплението следва да се търси в незачитането на установения в държавата правов ред, в частност неспазване на правилата за движение по пътищата, визирани в ЗДв.П.

За да определи наказанието на подсъдимия, съдът се съобрази не само с предвиденото в НК наказание/до 1 година лишаване от свобода/, но и степента на обществена опасност на конкретно извършеното от него деяние и данните за личността му, и констатира следните обстоятелства от значение за отговорността му:

Подсъдимият М.И.М., ЕГН – **********.

Смекчаващи отговорността му обстоятелства са добросъвестното му добрите характеристични данни,  както и липсата на досъдебни производства водени срещу него.

За отегчаващи вината обстоятелства съда отчита наличие на предходно осъждане, установената висока концентрация на алкохол в кръвта. Следва да се отчете и обстоятелството, че деянието извършено от подсъдимият М. не установено в резултат на извършена проверка от страна на органите на МВР, а същото се установява след настъпило пътно транспортно произшествие.

За определяне на наказанието съда взе предвид обстоятелството, че в резултат от действията на подсъдимия е настъпило пътно транспортно произшествие с друг автомобил,  който е имало и пътници, което обуславя високата обществена опасност на деянието.

Логично е съда да приеме, след обсъждане на всички доказателства по делото, че за настъпилото пътно транспортно произшествие причина е употребата на алкохол, а в случая е налице високо съдържание в кръвта – 2.76 на хиляда. Въпреки, че в мотивите следва да се обсъждат само установените факти и обстоятелства, и при формиране на вътрешното си  убеждение, както и при определяне на наказанието съда не може да се ръководи от предположения нормално възникват въпросите -  при такава степен на алкохолно опиянение какви биха били последиците ако настъпилото пътно произшествие не бе приключило единствено с материални щети за лекотоварния автомобил, ако в момента на настъпване на произшествие в същия участък по пътното платно се движиха други превозни средства. Отговора на тези въпроси не следва да се оставя единствено на съвестта на извършителя, а следва да се определи наказание, което би подействало на подсъдимия и на членовете на обществото по такъв начин, че извършването на такива деяния бъде ограничен максимално.

Изложените обстоятелства, преценени спрямо тежестта на процесното деяние, мотивираха съда да приеме, че справедливо и относимо към извършеното от подсъдимия престъпление ще бъде неприлагането на разпоредбите на чл. 55 от НК, поради което съда счита, че следва да се наложи наказание от вида “Лишаване от свобода” макар и към законоустановения минимум, а именно за срок от  три месеца. На основание чл.66, ал.І от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание за срок от три години.

Съда след като обсъди тежестта на определеното наказание, предвид високата степен на алкохолно опиване на подс. М.М. счита, че евентуално лишаване от право да управлява МПС в максимален размер не би изпълнило целите на наказанието, поради което съда на основание чл.343г от НК, го лишава от правото да управлява МПС за срок от двадесет и четири месеца, като на основание чл.59, ал.1 от НК приспада срока, през който е бил лишен от това право, начиная от 08.09.2010г. до влизане на присъдата в сила.

Така наложеното наказание би изпълнило целите визирани в чл.36 от НК, а именно превъзпитаващо на подсъдимия, както и предупредително върху другите членове на обществото.

 

Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

 

Съдия:

        / Р. Стоянов /