Решение по дело №32/2020 на Районен съд - Балчик

Номер на акта: 260004
Дата: 11 септември 2020 г. (в сила от 9 февруари 2021 г.)
Съдия: Цонко Славков Иванов
Дело: 20203210100032
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 27 януари 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                                     11.09.2020 г.                                        гр. Балчик

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд-Балчик                                                                  граждански състав         

на единадесети септември                         през две хиляди и двадесета година

в публично заседание в следния състав:

                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цонко Иванов

                                                                                                   

секретар Радостина Стоилова

прокурор

изслуша докладваното съдия Иванов

гр.дело № 32 по описа за 2020 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по постъпила искова молба от А.Ш.И. с ЕГН:**********, като майка и законен представител на С.А.С. с ЕГН:**********,***, чрез пълн. адв. К.И. ***, със съдебен адрес *** против А.С.С., ЕГН **********,***, с правно основание чл.127 СК.

Ищцата, чрез пълномощника си твърди, че по време на съвместното съжителството с ответника се ражда синът им С.А.С. с ЕГН:**********. На 21 януари 2015 година, ответника внезапно ги напуска.От януари 2015 г. до този момент са разделени, като за детето се грижа тя, с помощ и подкрепата на майка, баба, дядо и брат й. За същия период, ответникът се прибира по веднъж в годината и тогава се вижда с детето. След раздялата, той заплаща редовно издръжка за детето в размер на около 400 лева /200 евро/, но от месец юли 2019 г. до завеждане на настоящото дело не е плащал такава. Нуждата от издръжка на детето е много по-голяма от собствените й възможности да му осигурява такава. Като всяко малко дете, то боледува периодично, налага се да купува лекарства, отделно от това по-силна храна, много плодове и зеленчуци. Работи по трудов договор, но заплатата и е към минималния размер за страната. Не разполага с движими вещи и недвижими имоти, от които да се издържа. Бащата се отчуждава напълно от детето им, не полага грижи за него, не осигурява доброволно издръжка, с която да се задоволят нуждите му от храна, отопление, облекло и да се покриват разходите за лекарства. Моли съдът след като се убеди в основателността на исковата претенция да постанови решение, с което да определи: Упражняването на родителските права по отношение на детето С.А.С., да бъдат предоставени на майката А.Ш.И.; Местоживеенето на детето С.А.С. с ЕГН:********** да бъде по постоянен адрес на майката А.Ш.И.;  Режимът на личен контакт между бащата А.С.С., ЕГН:********** и детето С.А.С. да бъде всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в съботния ден до 16.00 часа на неделния ден и двадесет дни през лятото, когато детето е в лятна ваканция и майката не е в платен годишен отпуск, като го взима и връща по местоживеенето му. Да се осъди ответника А.С.С. да заплаща в полза на детето С.А.С., чрез неговата майка и законен представител А.Ш.И. месечна издръжка в размер на 400.00 лева, считано от месец януари 2020 година, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж тридесето число от месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законна причина за нейното изменение или прекратяване, както и да се осъди ответника А.С.С. да заплати в полза на детето С.А.С. чрез неговата майка и законен представител А.Ш.И., издръжка за минало време в размер на 400.00 лева месечно, за периода от 01.07.2019 година до 31.12.2019 година, ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба до окончателното й изплащане, както и да се присъдят направените по делото разноски, и адвокатско възнаграждение.

Ответника А.С.С., ЕГН:**********,***, чрез пълномощника си адв.Т.Г. ***, оспорва само предявения размер на претендираната издръжка за детето в размер на 400 лева като прекомерен. Твърди, че не са налице основания за определяне на размер на издръжката над обичайно приетия в съдебната практика, имайки предвид възможностите на дължащия издръжка и нуждите на детето. Сочи, че доскоро цялата издръжка на детето е осигурявана само и единствено от него, като майката не работи никъде и практически издържа и нея. Твърди, че му прави впечатление, че с парите, които изпраща не се осигуряват необходимите за детето дрехи, консумативи и принадлежности. Не е лишавал детето от нищо и всеки път, които майка му го информира, че детето има нужда от нещо, го осигурявал, независимо от факта, че заплаща месечна издръжка. След последното му прибиране в България през 2019г. не спори, че спира да заплаща месечна издръжка за детето, поради простата причина, че средствата от нея отиват за всичко друго, но не и за нуждите на сина им. Основанията за предоставяне на издръжка в размер ма 400 лева е, че детето има нужда от силна храна, но какво точно се има предвид с това не е ясно. Не спори, че получава месечно възнаграждение в размер па 1530 евро (съгласно приложен трудов договор) от които заплаща месечен наем в размер на 946€/евро/,(съгласно т. 3.5, параграф 4 от представен договор за наем), като отделно от това заплаща и сметки за ток, вода и други битови услуги. От това следва извода, че няма финансовата възможност да заплаща месечна издръжка в размер на 400лева. В началото имал възможност за заплаща месечна издръжка в по-голям размер поради простата причина, че имал заделени спестявания, от които всеки месец добавял към парите or трудовото си възнаграждение и изпращал в България. Не оспорва факта на фактическата им раздяла, като в действителност живее и работи в Германия. Не оспорва иска за предоставяне на родителските права по отношение на роденото от съвместното им съжителство дете, т.е не се противопоставя те да бъдат предоставени за упражняване на майката. Не се противопоставя на искането за определяне на местоживеене на детето така, както е направено в исковата молба. Моли съдът да постанови решение, като се произнесете по предявените небрачни искове, като предостави родителските права по отношение на детето на ищцата, да се отхвърли иска за присъждане на издръжка за разликата от нормативно определение минимален размер до предявения такъв от 400лв., като неоснователен.

Д“СП“ - Балчик се явява представител директор Е.В.в съдебно заседание, като е депозиран и социален доклад, който поддържа. Считат, че няма пречки майката да упражнява родителските права, което е в интерес и на детето. По отношение претендираната издръжка считат, че същата следва да е над минималния размер, защото ответника живее и работи в чужбина, а съдът да вземе предвид доказателствата при определянето размера й.

Съдът, като съобрази доказателствата по делото и становищата на страните установи: В открито съдебно заседание ищцата прави изменение на своето искане за издръжка от 400лв. в размер на 300лв. за посочените по-горе периоди, като и този размер се оспорва от процесуалния представител на ответника. Страните не спорят, че са живеели на съпружески начала и имат родено дете С.А.С. с ЕГН:**********. Ответника не оспорва, предоставянето на родителските права, местоживеенето на детето, осъществяването на личен контакт на бащата с детето. Оспорва се от ответника претендирания размер на издръжката за детето, която според ищцата следва да е 300 лв., включително и считано назад от 01.07.2019 г. до 31.12.2019 г., защото ответникът в този период не е предоставял родителка грижа или финанси за отглеждането му. Налице са твърдения на ищцата, които ответникът не оспорва, че работи в Германия и реализира доходи.Представени са от ответника трудов договор за получавана чиста сума от 1529.11€/евро/ и договор за наем за 946€/евро/, който наем ответника твърди, че заплаща сам. Видно от договора за наем, че е сключен от него и друго лице, като с наемодателят се споразумяват, че жилището ще се ползва от 2души, като е посочено, че когато наематели са няколко лица, те отговарят като солидарни длъжници за всички задължения в договора/§16.1/. В тази връзка ищцата, чрез пълномощника си посочва, че ответника явно заплаща 473€/евро/, а не сумата която той посочва 946€/евро/. Посочва се също от ищцовата страна, че ответника ползва градина и гараж за които заплаща допълнително 75€/евро/, като този факт не се оспорва. С оглед тези посочени факти, пълномощника на ответника адв.Г. сочи, че това и дори и да е така, то на доверителя му остават 1100€/евро/, а доказателства за хронично заболяване или изключителни нужди на детето не са налице за да бъде уважен размера на издръжката от 300лв., като претендира разноски за разликата по претендирания намален размер издръжка.

 Разпитани са свидетелите В.Н.О.-съсед на ищцата, и З.М.Я.- майка на ищцата. Твърдят, че ответника се интересувал от детето когато идвал за по десетина дни веднъж годишно.Посочват, че детето няма сериозни заболявания, но често отсъства от детската градина, заради зачервено гърло и хрема, които се лекуват по лекарско предписание, а зимата е било в болница за лечение на бронхопневмония.

По отношение предявения иск по чл.127, ал.2 от СК, поради липсата на съгласие между страните съдът приема поради неоспорване от ответника, че упражняването на родителските права следва да бъдат предоставени на майката. Местоживеенето на детето следва да се определи на адреса на майката, където то е живяло и продължава да живее. По отношение личните отношения на детето с бащата съдът счита, че такива следва да бъдат определени според сочените от ищцата, становището на Д“СП“ - Балчик и неоспорването им от ответника - всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в съботния ден до 16.00 часа на неделния ден и двадесет дни през лятото, когато детето е в лятна ваканция и майката не е в платен годишен отпуск, като го взима и връща по местоживеенето му, считано от влизане в сила на съдебното решение до настъпване на обстоятелства, променящи или изменящи този режим. По иска с правно основание чл.149 от СК съдът приема, че размерът следва да бъде определен на 300лв. месечно, считано от 01.07.2019 г. до 31.12.2019 г. По иска с правно основание чл.143 от СК съдът приема, че размерът следва да бъде определен на 300 лв. месечно, считано от 01.01.2020 г., платими до 5 (пето) число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на обстоятелства, изменящи или погасяващи това задължение. Размерът е съобразен с посочени и представени писмени доказателства от ответника за реализирани доходи и липсата на изключителни нужди на детето.Съдът приема, че за ответника няма да представлява особено затруднение за заплаща тази сума с оглед оставащата му чиста сума след заплащане наем и липсата на доказателства, че издържа по съдебно решение или не друго дете или деца.

            Предвид горното ответникът следва да бъде осъден да заплати разноски като ДТ в полза на РС - Балчик по бюджетната сметка във ВСС в размер на 432 лв. Разноски на ищеца следва да се присъдят предвид направено искане и представени от него доказателства за направени такива в размер на 318.75лв. с оглед претендирания изменен и уважен размер издръжка.

На ответника не се следва присъждане разноски поради липсата на представени такива, които да са съобразени с уважения размер издръжка на детето.   

Водим от изложеното съдът,   

 

Р          Е         Ш        И:

 

ПРЕДОСТАВЯ родителските права за детето С.А.С. с ЕГН:**********, на майката А.Ш.И. с ЕГН:**********.

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на детето С.А.С. с ЕГН:********** да бъде по постоянен адрес на майката А.Ш.И. ***.

ОПРЕДЕЛЯ режимът на личен контакт между бащата А.С.С., ЕГН:********** и детето С.А.С. да бъде всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 10.00 часа в съботния ден до 16.00 часа на неделния ден и двадесет дни през лятото, когато детето е в лятна ваканция и майката не е в платен годишен отпуск, като го взима и връща по местоживеенето му.

ОСЪЖДА А.С.С., ЕГН:**********,***, да заплаща в полза на С.А.С. с ЕГН:**********, чрез неговата майка и законен представител А.Ш.И. с ЕГН:**********, ежемесечна издръжка в размер на 300лв. месечно, считано от 01.01.2020 г. платими до 5 (пето) число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до окончателното й изплащане до навършване на пълнолетие на детето или до настъпване на обстоятелства, изменящи или погасяващи това задължение.

ОСЪЖДА А.С.С., ЕГН:**********,***, да заплаща в полза на С.А.С. с ЕГН:**********, чрез неговата майка и законен представител А.Ш.И. с ЕГН:**********, по 300 лв. месечно, считано от 01.07.2019 г. до 31.12.2019 г., или общо сумата от 1800 лв., ведно със законната лихва от 01.01.2020 г. до окончателното и изплащане.

ОСЪЖДА А.С.С., ЕГН:**********,***, да заплати в полза на Районен съд - Балчик по бюджетната сметка във ВСС сумата в размер на 432 лв.(четиристотин тридесет и два лева), представляваща ДТ върху размера на присъдената издръжка.

ОСЪЖДА А.С.С., ЕГН:**********,***, да заплати на А.Ш.И. ЕГН:********** ***, разноски по делото за тази инстанция в размер на 318.75 лв.(триста и осемнадесет лева и 75стотинки).

            Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Добрич в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                       

 

                                                                                               Съдия: