Решение по дело №748/2009 на Районен съд - Несебър

Номер на акта: 627
Дата: 14 декември 2009 г. (в сила от 5 януари 2010 г.)
Съдия: Мариела Анастасова Иванова
Дело: 20092150200748
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 30 октомври 2009 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р       Е       Ш       Е       Н       И      Е

 

627                                                       11.12.2009г.                                        гр.Несебър   

 

                                             В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД – НЕСЕБЪР                                   НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

на деветнадесети ноември                                        две хиляди и девета година

в публично заседание в следния състав:

                                                                                     Председател: Мариела Иванова

секретар:К.Л.

прокурор:

като разгледа докладваното от съдия Иванова

наказателно административен характер дело № 748 по описа за 2009 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от И.И.А. с ЕГН ********** *** против наказателно постановление № 5502 от 24.09.2009г. на Началника на РУ на МВР-гр.Несебър, с което за извършено нарушение на чл.20, ал.2, предл.1 от ЗДвП, на основание чл.179, ал.2, предл.1 от ЗДвП, на жалбоподателя е наложено административно наказание – глоба в размер на 200 /двеста/ лева и за нарушение на чл.123, ал.1, т.2, б.”б” от ЗДвП, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, на същия са наложени административни наказания – глоба в размер на 100 /сто/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 /три/ месеца. Наред с това, на основание Наредба № Iз-1959 от 27.12.2007г. за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки на водач на моторно превозно средство, условията и реда за отнемането им и списъка на нарушенията на правилата за движение по пътищата, за които се отнемат, на А. са отнети общо 4 /четири/ контролни точки. Моли съда да намали размера на наложените му административни наказания – глоби.

Жалбоподателят А. не се явява в съдебно заседание и не изпраща представител. Моли съдът да отмени атакуваното наказателно постановление, като незаконосъобразно. Ангажира гласни доказателства.

За РУ на МВР-гр.Несебър представител не се явява. Представят писмени и ангажират гласни доказателства.

Жалбата е допустима като подадена в определения от закона 7 – дневен срок и от лице, което има право да обжалва.

Съдът, като взе предвид представените по делото доказателства и съобрази закона, намира за установено от фактическа и правна страна следното :

На 15.09.2009г., около 22.00 часа, по главен път Е-87, клас І-9, на около 201 км, жалбоподателят се е движел с л.а. „Ситроен 3Х” с ДК№ У 1218 КК в посока гр.Варна – гр.Бургас. В близост до Аквапарк-Слънчев бряг, на прав участък от пътя, при добра видимост, поради несъобразена скорост, жалбоподателят изгубил управлението на автомобила в резултат на което  допуснал самостоятелно ПТП с материални щети, като се блъснал в крайпътно дърво и се преобърнал в скат от ляво на пътя. За настъпилото ПТП, жалбоподателят не уведомил контролните органи и не изчакал пристигането им на местопроизшествието. За така установените нарушения на жалбоподателя бил съставен АУАН, въз основа на който било издадено атакуваното пред настоящата инстанция наказателно постановление.

За да се произнесе, настоящият съдебен състав съобрази:

Наказателното постановление е издадено от компетентен орган и в кръга на неговите правомощия. Видно от показанията на актосъставителя Ж. и свидетеля Ч. – младши автоконтрольори при РУ на МВР-гр.Несебър, присъствали при установяване на нарушението, на 16.09.2009г., около 08.30 часа, са получили съобщение от дежурния по управление, че на главен път І-9, в близост до Аквапарк – Слънчев бряг има самостоятелно катастрофирал автомобил. При пристигане на место не заварили водача и пътниците в автомобила. След справка с ОДЧ, контролните органи установили собственика на автомобила и се свързали с него. Последният им обяснил, че е ппредоставил автомобила си за управление на друг водач, който се явил на следващия ден в РУ на МВР. На место били снети обяснения от водача на автомобила, въз основа на които на същия бил съставен АУАН. Гореизложеното налага извода, че жалбоподателят е извършил вменените му във вина административни нарушения, поради което същият е бил законосъобразно санкциониран.

Що се отнася до наложените на жалбоподателя административни наказания, съдът като взе предвид оказаното от същия съдействие на органите по КАТ за установяване на административните нарушения, както и изложените в жалбата му доводи относно семейното му състояние и трудовата му ангажираност, счита, че са налице основания за изменение на размера на наложените на жалбоподателя глоби, като същите бъдат намалени до предвидения от закона минимум. Съдът счита, че по този начин ще бъдат постигнати в максимален обем целите на индивидуалната и генералната преверции, залегнали в разпоредбата на чл.36 от НК.

Мотивиран от горното, Несебърският районен съд на основание чл.63 от ЗАНН

 

Р Е Ш И :

 

ИЗМЕНЯ наказателно постановление № 5502 от 24.09.2009г. на Началника на РУ на МВР-гр.Несебър, в частта му, с която за извършено нарушение на чл.20, ал.2, предл.1 от ЗДвП, на основание чл.179, ал.2, предл.1 от ЗДвП, на И.И.А. с ЕГН ********** ***, е наложено административно наказание – глоба в размер на 200 /двеста/ лева, като НАМАЛЯВА същото в размер на 100 /сто/ лева, и в частта му, с която за извършено нарушение на чл.123, ал.1, т.2, б.”б” от ЗДвП, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, на същия са наложени административни наказания – глоба в размер на 100 /сто/ лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 /три/ месеца, като НАМАЛЯВА глобата в размер на 50 /петдесет/ лева.

ПОТВЪРЖДАВА наказателното постановление в останалата му част.  

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Административен съд - Бургас.

                                                                                                           

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :