Решение по дело №556/2020 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 230
Дата: 8 юни 2020 г. (в сила от 30 юли 2020 г.)
Съдия: Дария Иванова Митева Маринова
Дело: 20204430200556
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 10 март 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

                                Р      Е      Ш      Е     Н     И      Е          

        

                                     гр. Плевен, 08.06.2020г.

 

                                      В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

 

         Плевенски районен съд, ІII н.с., в публично съдебно заседание на първи юни   две хиляди и двадесета   год. в състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАРИЯ МИТЕВА

 

при секретаря Д.ДИМИТРОВА , като разгледа АНД № 556/2020 год. по описа на ПРС, ІІІ наказателен състав, за да се произнесе взе предвид следното:

 

         Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление***/***год. издадено от *** сектор  “***” към ***гр. Плевен, упълномощен с ***г., с което на Е.Л.И.,*** с ЕГН********** е наложено административно наказание - ГЛОБА в размер на 20 лева основание чл. 185 от ЗДвП, за нарушение на чл. 6 т.1 от ЗДВП, на осн.чл 183,ал3т6от ЗДвП глоба в размер на 30лв за нарушение на чл.6 т.1 от ЗДвП и на осн.чл.183 ал.2 т.2 от ЗДвП глоба в размер на 20лв за нарушение на чл. 27 т.2 от ЗДвП.

         Жалбоподателят  редовно призован,  се явява в съдебно заседание,  като  моли Съда да отмени изцяло атакуваното наказателно постановление, тъй като счита, че не е осъществил състава на нарушението, за което е бил санкциониран, а също така, че атакуваното постановление е неправилно и незаконосъобразно.

         Въззиваемата страна – ***” при *** гр.Плевен  редовно призован, не изпраща представител.

         Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, намира и приема за установено следното:

Жалбата е основателна.

С акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ №***от *** год. в ***в гр.Плевен на кръстовището на ул. ***и ул. *** с посока на движение към ул. *** като водач управлява тролейбус с номер *** извършва следните нарушения :

1.Нарушава пътната маркировка М2

2.Не съобразява поведението си с пътен знак Г9“Преминаване от дясно на знака“

3.При наличие на остров не преминава от дясната му страна и навлиза в лентата за насрещно движение.

         Записано било от проверяващите, че по този начин са нарушени разпоредбите на чл.6, т.1 от ЗДвП, чл6т.1пр.3 ЗДвП и чл 27т2от ЗДвП.

Жалбоподателят отказал да  подпише АУАН,с възражение ,че не е виновен за извършеното нарушение.

         Нарушителят бил уведомен за правото си в тридневен срок да направи своите възражения по реда на чл. 44, ал. 1 от ЗАНН. Такива   са били депозирани от страна на жалбоподателя до наказващия орган,като основа на възражението било че  на това кръстовище тролейбусната мрежа е срещу знака и маркировката и мрежата по която се движи тролия е изградено много преди новоизграденият остров и кръстовище.Но въпреки това административно наказващият орган  е издал обжалваното наказателно постановление /НП/ като е приел, че са били извършени нарушенията визирани като такива в АУАН и наложил следните наказания ГЛОБА в размер на 20лева основание чл. 185 от ЗДвП,за нарушение на чл 6т1 от ЗДВП ,на осн.чл 183,ал3т6от ЗДвП глоба в размер на 30лв за нарушение на чл.6т1от ЗДвП и на осн.чл.183ал2т2от ЗДвП глоба в размер на 20лв за нарушение на чл27т2от ЗДвП.

Актосъставителят П.Г.Г. , редовно призован се явява в съдебно заседание, поддържа изцяло съставения от него акт.Твърди пред съда,че на написаната в акта дата ,на кръстовището образувано от ул“***“ и ул „***“забелязали с колегата си тролейбус номер ***,при наличие на пътна маркировка М2да я нарушава,също така имало и знак които указвал да се премине от дясно на знака,а той водача на тролея преминал от ляво на новоизграденият остров между пътните платна и навлязъл в насрещното движение ,за да се пусне  надолу по улица „***“.От показанията му се установява че кръстовището било пуснато но не било довършено още .

         Съдът кредитира показанията на актосъставителя като логични, обективни и съответни на останалите събрани по делото писмени доказателства.В хода на съдебното следствие е разпитан и свидетелят на АУАН В.М.Т. .Неговите показания са също в насока на показанията на актосъставителят .Като също твърди че жалбоподателят при управление на тролейбуса е нарушил пътната маркировка и пътен знак и е преминал в насрещното движение но се е движил по предварително изградена ел.мрежа за движение на тролей която е построена много преди новопостроеното кръстовище и създаденият остров на това място , а също така че кръстовището не е довършено.Според него водачът на тролейбусът трябва да спре да  слезе и да прекъсне захранването на токоприемника/тирантите / на тролея от ел.мрежата и да премине на движение на двигател,за да извърши правилно маневрата и да не навлезе в платното за  насрещно движение. Съдът кредитира показанията на  свидетелят като логични, обективни и съответни на останалите събрани по делото писмени доказателства.

Настоящата инстанция прие, че следва ангажираната административна отговорност на жалбоподателят  да отпадне на следните основания:

При описаната фактическа обстановка, съдът намира, че НП е незаконосъобразно по отношение нарушението по чл.6, т.1 от ЗДвП, тъй като страда от липса на съществен реквизит по смисъла на чл. 57, ал. 1, т. 6 от ЗАНН – не са посочени законовите разпоредби, които са били нарушени. Посочените от страна на наказващия орган норми са бланкетни и препращат за част от своето съдържание към други разпоредби от закона при попълване на своята диспозиция, като по този начин формират в цялост нарушеното правило за поведение. В този смисъл цитираните норми на чл. 183, ал. 3, т. 6 и ал.2 т.2 във вр. с чл. 6, т. 1 от ЗДвП са бланкетни и препращат към други правни норми, тъй като в чл.6 от ЗДвП са изброени няколко хипотези:

1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;

2. изпълняват разпорежданията на лицата, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, независимо от светлинните сигнали, пътните знаци, маркировката на пътя и правилата за движение.

 Първата от посочените разпоредби се говори само за преминаване на неразрешен на сфетофарната уредба без пояснения на правилата за това, докато в чл. 6, т. 1 са изброени няколко хипотези.   от чл.6, т.1 от ЗДвП визира правило-четири хипотези , като т1 визира,че  водачите на МПС следва да съобразяват своето поведе, което обаче освен че е общо, не е изобщо посочено нито от контролния, нито от наказващия орган. В този смисъл не е цитирана нормата, която предвижда правило за поведение,кое от четирите хипотези на т1 на чл.6 е нарушена.. От друга страна от обстоятелството, че санкционната норма говори за нарушени правила на поведение на водачите  а визираната като нарушена разпоредба от ЗДвП изобщо няма такова съдържание, а единствено говори за нарушение извършено при изпреварване    то в едно от предложенията си, което дори не е посочено и се извлича чрез недопустимо тълкуване, на практика АНО обективно описва две нарушения в обстоятелствената част на НП, без да ги разграничи и без да ги квалифицира в пълнота чрез посочване на всички норми от закона и подзаконовите нормативни актове, които попълват съдържанието на бланкетните правни норми, което представлява липса на реквизитнепосочване на нарушените разпоредби от закона. Обстоятелствата, описани в обжалваното НП, не кореспондират с установеното в АУАН, тъй като в последния липсват констатации на актосъставителя за предприета маневра изпреварване при извършване на нарушението.

 Описанието на нарушението, дадено в АУАН трябва да е идентично с описанието в НП, в противен случай се нарушава правото на защита на санкционираното лице.

 В АУАН е посочено че е нарушен чл6 т1,чл6т1пр3 от ЗДвП,а в НП е посочено че е нарушен чл6т1ЗДвП и чл6 т1ЗДвП.

 Това нарушение е съществено и води до незаконосъобразност на издаденото наказателно постановление, в тази му част.

В случая освен, че не се сочат нарушените разпоредби от закона в пълнота, се стига и до противоречие между санкционна норма, ползвана при ангажиране на отговорността на водача и правилото за поведение, което се цитира като нарушено.  В чл183 ал 3т6 от ЗДвП каквато норма е посочил наказващият орган  се с глоба 30 лв. водач, който:

  (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) при неправилно изпреварване, не създава опасност за движението;,такава констатация за извършено нарушения няма и не е описана в АУН, едва в НП се говори за неправилно изпреварване,при разпита на актосъставителят и свидетелят на АУАН също се потварди че няма извършена маневра изпреварване.А нормата цитирана като такава чл185от ЗДвП се прилага когото няма изрична санкционна норма ,а в конкретният случай тя е неправилно приложена за извършено нарушение на чл6 т1 от ЗДвП,тъй като законодателят е предвидил такава  а именно чл183от ЗДвП с неговите алиней в зависимост от нарушението .

 Тази липса на реквизит и противоречието между правното основание и цитираното като нарушено правило за поведение, налагат отмяна на НП  поради незаконосъобразност и в тази му част НП следва да бъде отменено.

Относно посоченото в АУАН и НП нарушение на чл27т2 от ЗДвП,съдът счита че макар и да е извършено като нарушение,то не може да се вмени във вина ,тъй като жалбоподателят няма вина че това кръстовище е пуснато за движение преди да е завършено  и че електропреносната мрежа е изградена преди реконструкцията на споменатото кръстовище.Построената преди това електропреносна мрежа остава срещуположна на новоизградената лента за движение и движейки се по нея тролеят няма как да заобиколи от дясно новоизграденият остров обозначен с пътен знак.Още повече че не след дълго след пускане на това кръстовище след вдигане на скандал и по медиите същото е рекостроирано  няколко дни след гореописаният случай ,като вече кръстовището и новосъздаденият остров обозначен с пътен знак е съобразен с изградената преди това  електропреносната мрежа за тролейбусите,за де не преминават в  лентата на насрещно движещите се превозни средства.

 Ето защо съдът счита ,че цитираното нарушение на чл.27 т.2 от ЗДвП и наложената наказание за него на осн.чл 183 ал.2 т.2 от ЗДвП не може да се вмени като виновно  поведение на жалбоподателят и  налага отмяна на НП и в тази му част  като неправилно.

Предвид гореизложеното Съдът

 

 

Р        Е       Ш       И       :   

 

         ОТМЕНЯ наказателно постановление № № ***/***год. издадено от *** сектор  “***” към ***гр. Плевен, упълномощен с ***г., с което на Е.Л.И.,*** с ЕГН********** е наложено административно наказание - ГЛОБА в размер на 20лева основание чл. 185 от ЗДвП,за нарушение на чл 6т1 от ЗДВП ,на осн.чл 183,ал3т6от ЗДвП глоба в размер на 30лв за нарушение на чл.6т1от и на осн.чл.183 ал.2т.2от ЗДвП глоба в размер на 20лв за нарушение на чл 27 т.2 от ЗДвП като НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред  Административен съд гр.Плевен в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Съдия: