Присъда по дело №89/2017 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: 23
Дата: 30 януари 2017 г. (в сила от 14 февруари 2017 г.)
Съдия: Валери Цветанов Цветанов
Дело: 20174430200089
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 13 януари 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

ПРИСЪДА

 

№ ……     година 2017           град Плевен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

РАЙОНЕН СЪД                                VІ-ти  наказателен състав

 

На тридесети януари                    две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 ВАЛЕРИ ЦВЕТАНОВ

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:       1. Г.А.                           2. Й.П.

 

Секретар: Л.Б.

Прокурор: **

като разгледа докладваното  от  съдия ВАЛЕРИ ЦВЕТАНОВ

НОХД  № 89 по описа за 2017 година и на основание данните по делото и Закона

 

                                 П Р И С Ъ Д И :  

 

ПРИЗНАВА подсъдимия М.Я.К. - роден на ***г***, българин, български гражданин, начално образование /ученик 7 клас/, неженен, не работи, неосъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 07/08.08.2016г в гр.Славяново, обл. Плевен, ул. **, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, отнел чужди движими вещи – сумата от 1 200лева и 1бр стек с цигари, марка „Собрание“ на стойност 60лева, всичко вещи на обща стойност 1 260лева от владението на М.Г.Т. от с.гр., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на основание чл.194 ал.1 вр.чл.63 ал.1 т.3 от НК и чл.373 ал.2 от НК вр.чл.58а ал.4 вр.чл.55 ал.1 т.2 б”Б” предл.2 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание Обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по Общинско радио гр.Славяново.

ОСЪЖДА  подсъдимия М.Я.К. с ЕГН ********** да заплати на основание чл. 45 от ЗЗД на М.Г.Т. сумата от 1260лв., представляваща размера на причинената имуществена вреда в резултат на деянието, предмет на повдигнатото обвинение, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 07.08.2016г. до окончателното изплащане на сумата.

ОСЪЖДА на основание чл.189 ал.3 от НПК подсъдимия М.Я.К. да заплати на М.Г.Т. сумата в размер на 400лв, представляваща направените от последния разноски за адвокат.

ОСЪЖДА на основание чл.189 ал.3 от НПК подсъдимия М.Я.К. да заплати държавна такса съобразно уважения размер на гражданския иск в размер на 50,40.лв. по сметка на Плевенски районен съд.

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал.3 от НПК подсъдимия М.Я.К. с ЕГН **********да заплати направените деловодни разноски в полза на Районен съд – гр.Плевен в размер на 60лв.

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал.3 от НПК подсъдимия М.Я.К. с ЕГН **********да заплати направените деловодни разноски в досъдебното производство в полза на ОД на МВР – гр.Плевен в размер на 173,88лв.

ПРИСЪДАТА може да се обжалва и протестира в 15- дневен срок  от днес  пред Плевенски окръжен съд.

 

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

1.     …………..

2.     …………..

 

 

                            

Съдържание на мотивите Свали мотивите

МОТИВИ:

 

Срещу подсъдимия М.Я.К. *** е повдигнато обвинение за това, че:

На 07/08.08.2016г в гр.Славяново, обл. Плевен, ул. **, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, отнел чужди движими вещи – сумата от 1 200лева и 1бр стек с цигари, марка „Собрание“ на стойност 60лева, всичко вещи на обща стойност 1 260лева от владението на М.Г.Т. от с.гр., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл.194 ал.1 вр.чл.63 ал.1 т.3 от НК

Приет е на основание чл.84 и сл. от НПК за съвместно разглеждане в наказателното производство предявения от М.Г.Т. против подсъдимия М.Я.К. граждански иск за сумата от 1260лв, представляваща размера на причинените имуществени вреди в резултат на деянието предмет на повдигнатото срещу подсъдимия обвинение, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждане - 07.08.2016г, до окончателно изплащане на сумата.

Конституиран е М.Г.Т. като граждански ищец в наказателното производство.

Прокурорът поддържа изцяло повдигнатото срещу подсъдимия обвинение.

Подсъдимият М.Я.К. разбира обвинението за какво е, признава изцяло фактите изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, отнася се критично към извършеното и моли съда за снизходителност при определяне на наказанието.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено следното от фактическа страна:

Подсъдимият М.К. ***.  Същият се познавал и поддържал приятелски отношения със свидетеля М.Т. – също жител ***. През м. август 2016 г. свидетелят М.Т. уговорил подсъдимия М.К. да направи секс срещу пари с двама граждани на Република Турция с неустановена самоличност (по този повод има образувано друго наказателно производство по описа на Районна прокуратура – Плевен). Между подсъдимия К. и свидетеля Т. имало уговорка за разделяне на парите, получени от турските граждани. Свидетелят Т. не изпълнил тази си уговорка, като останал да дължи на подсъдимия К. сума от около 500 лв. Подсъдимият К. решил да извърши кражба от дома на свидетеля Т. като компенсация за дължимата му сума. Свидетеля М.Т. ***, в къща, находяща се на ул.**. На 07/08.08.2016г, в тъмната част от денонощието, подсъдимия М.К. отишъл до къщата на свидетеля Т.. През незаключен прозорец проникнал в спалнята на къщата, където било оставено портмонето на свидетеля Т.. От портмонето на свидетеля Т.,  подсъдимия К. взел сумата от 1200лв, като взел и 1бр стек с цигари „Собрание“. Подсъдимият К. напуснал къщата на свидетеля Т.. Впоследствие подсъдимият К. похарчил сумата от 1200лв за задоволяване на лични потребности, като изпушил откраднатия стек с цигари.

Свидетелят Т. констатирал извършването на кражбата и депозирал жалба до РУ – Пордим, която станала повод за образуване на настоящото наказателно производство.

От данните по делото е видно, че към момента на извършване на деянието подсъдимия К. е бил непълнолетен, но с оглед физическото и психическото си развитие е могъл да разбира свойството и значението на деянието си и да ръководи постъпките си.

В хода на разследването е назначена оценителна експертиза от заключението на която е видно, че стойността на откраднатите вещи е както следва: 1 брой стек с цигари марка „Собрание“ на стойност 60лв, както и сумата от 1 200 лева или всичко вещи на обща стойност 1260лв.

Горната фактическа обстановка се установява от направените самопризнанията на подсъдимия М.Я.К. и обявени от съда по реда на чл.372 ал.ІV от НПК, както и от всички събрани доказателства в досъдебното производство, приобщени към доказателствения материал по делото по реда на чл.283 от НПК – показанията на свидетелите М.Г. *, И.Ч.В. и К.Д.Ш., заключения от съдебно-оценителна и психиатрична експертизи, характеристична справка на подсъдимия К., свидетелство за съдимост на подсъдимия, и други писмените доказателства.

От така установената фактическа обстановка е видно, че с деянието си подсъдимият М.Я.К. е осъществил от обективна и субективна страна при условията на реална съвкупност състава на престъпление по чл.194 ал.1 вр.чл.63 ал.1 т.3 от НК.

От обективна страна подсъдимият М.Я.К. *** *, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, отнел чужди движими вещи – сумата от 1 200лева и 1бр стек с цигари, марка „Собрание“ на стойност 60лева, всичко вещи на обща стойност 1 260лева от владението на М.Г.Т. от с.гр., без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои.

От субективна страна деянието е извършено от подсъдимия М.Я.К. виновно при форма на вина – пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал обществено опасния характер на деянието, предвиждал е неговите обществено опасни последици и е целял настъпването им.

При определяне размера на наказанието на подсъдимия М.Я.К. съдът съобрази от една страна като смекчаващи отговорността обстоятелства – доброто процесуално поведение на подсъдимия, насочено към разкриване на обективната истина по делото, демонстрирането на критично отношение към извършеното от него деяние, чистото му съдебно минало и тежкото му семейно положение и материално състояние, а от друга страна като отегчаващо отговорността обстоятелство съдът взе предвид високата степен на обществена опасност на деянието, предвид размера на откраднатата сума и невъзстановяването й. Изброените смекчаващи отговорността обстоятелства според съда са многобройни по смисъла на чл.55 от НК и обуславят по-ниската степен на обществена опасност на извършеното от подсъдимия деяние от типичната за този вид престъпление, поради което и най-лекото предвидено в закона наказание се явява несъразмерно тежко за извършеното от подсъдимия.

Съдът осъди подсъдимия М.Я.К. при условията на чл.58а ал.4 вр.чл.55 ал.1 т.2 б“Б“ предл.2 от НК вр.чл.373 ал.2 от НК за извършеното престъпление по чл.194 ал.1 вр.чл.63 ал.1 т.3 от НК на наказание Обществено порицание, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по Общинско радио гр.Славяново.

Съдът счита, че това по вид и размер наказание ще изпълни целите на специалната и генералната превенция, визирани в чл.36 от НК.

Съдът осъди подсъдимия М.Я.К. с ЕГН ********** да заплати на основание чл.45 от ЗЗД на М.Г.Т. сумата от 1260лв, представляваща размера на причинената имуществена вреда в резултат на деянието, предмет на повдигнатото обвинение, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 07.08.2016г. до окончателното изплащане на сумата.

Налице са предпоставките за уважаване на предявения граждански иск, а именно – виновно противоправно поведение на подсъдимия, настъпил вредоносен резултат и причинна връзка между това противоправно поведение на подсъдимия и резултата.

Съдът осъди на основание чл.189 ал.3 от НПК подсъдимия М.Я.К. да заплати на М.Г.Т. сумата в размер на 400лв, представляваща направените от последния разноски за адвокат.

Съдът осъди на основание чл.189 ал.3 от НПК подсъдимия М.Я.К. да заплати държавна такса съобразно уважения размер на гражданския иск в размер на 50,40.лв. по сметка на Плевенски районен съд.

Съдът осъди на основание чл. 189, ал.3 от НПК подсъдимия М.Я.К. с ЕГН **********да заплати направените деловодни разноски в полза на Районен съд – гр.Плевен в размер на 60лв.

Съдът осъди на основание чл. 189, ал.3 от НПК подсъдимия М.Я.К. с ЕГН **********да заплати направените деловодни разноски в досъдебното производство в полза на ОД на МВР – гр.Плевен в размер на 173,88лв.

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.   

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: