Определение по дело №918/2021 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 1431
Дата: 10 юни 2021 г.
Съдия: Марияна Пенчева Бахчеван
Дело: 20217050700918
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 29 април 2021 г.

Съдържание на акта Свали акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ ………………………………….г., гр.Варна

 

ВАРНЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, ХІХ състав, в закрито заседание на 09.06.2021г., като разгледа докладваното от съдия МАРИЯНА БАХЧЕВАН административно дело 918/2021г. по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

 

Делото е образувано по искане на К.Е.И. до съда по чл.276 ал.1 т.2 във връзка с чл.3  от Закона за изтърпяване на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/, въз основа на което да се задължи началника на затвор Варна да извърши действия с цел прекратяване или предотвратяване на нарушение на забраната по чл. 3 от ЗИНЗС. Твърди, че не са създадени условия в затвор Варна за опазване на физическото и психическото му здраве, което изтъква като  нарушение на чл.128 ал.1 от ЗИНЗС. Иска от съда да задължи директора на  Медицинския център към затвор Варна да издаде заповед с предложение да бъде изведен в болница „Света Анна“ гр.Варна, където да му бъде извършен специализиран консултативен преглед и специализирани изследвания.

В изпълнение на чл.278 от ЗИНЗС, е постъпил отговор с вх.№ 8516/08.06.2021г. от зам.началника на „РНОД“ на затвор Варна, в който се обяснява, че са осигурени прегледи на К.Е.И. в Медицинския център към затвор Варна, както и в Центъра за спешна медицинска помощ гр.Варна и МЦ-Аспарухово при д-р Карагеоргиева, за което са приложени доказателства. Сочи, че съгласно чл.137 ал.1 от ЗИНЗС, при несъгласие с определената диагноза или назначеното лечение лишеният от свобода за своя сметка може да поиска консултация със специалисти в други лечебни заведение, като в този случай на консултанта се осигурява достъп до молителя. Ответникът подчертава, че към 17.02.2021г. няма подавани молби от К.Е.И. до Медицински център при затвор Варна с искане да бъде извеждан на преглед.

С оглед разпределяне на доказателствената тежест, жалбоподателят следва да докаже, че е налице нарушение по чл.3 от ЗИНЗС, като докаже, че бездействието на ответника, изразяващо се в неосигуряване  /липса/ на медицинско обслужване е довело до уронване на  човешкото му достойнство или е породило  чувство на страх, незащитеност или малоценност и е предявил искане към 29.04.2021г. до МЦ на затвор Варна за извеждане на преглед в Клиниката по ортопедия и травматология към МБАЛ „Света Анна“ гр.Варна.

На основание чл.279 от ЗИНЗС, по делото трябва да бъде конституиран като ответник началника на затвор Варна, който трябва да бъде призован за откритото съдебно заседание, което ще бъде проведено чрез видео-конферентна връзка със затвор Варна, без явяване на лишения от свобода К.Е.И. в съда.

Воден от изложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

КОНСТИТУИРА като ответник в настоящото производство началника на затвор Варна.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 7-дневен срок от съобщението да представи данни относно основанието за оспорваното бездействие – липса на медицинско обслужване по отношение на К.Е.И. към 29.04.2021г. в затвор Варна, т.е. да представи данни дали са налице фактически и правни пречки за осигуряване на медицинско обслужване на К.Е.И. - да бъде изведен в Клиниката по ортопедия и травматология към МБАЛ „Света Анна“ гр.Варна за специализиран консултативен преглед и специализирани изследвания, както и заверено копие от заповед №Л-657/27.11.2020г.

УКАЗВА на К.Е.И., че в негова тежест е да докаже, че:

·        е налице нарушение по чл.3 от ЗИНЗС, бездействието на началника на затвор Варна, изразяващо се в неосигуряване  /липса/ на медицинско обслужване, което е довело до уронване на  човешкото му достойнство или е породило  чувство на страх, незащитеност или малоценност;

·        предявил е искане към 29.04.2021г. до МЦ на затвор Варна за извеждане на преглед в Клиниката по ортопедия и травматология към МБАЛ „Света Анна“ гр.Варна.

НАСРОЧВА разглеждането на делото в открито съдебно заседание на 14 юли 2021г. от 15:30ч. /последно в списъка за този час/, за когато да бъдат призовани: жалбоподателя К.Е.И. и ответника – началника на затвор Варна.

Да бъде указано на страните, че откритото съдебно заседание ще бъде проведено чрез видео-конферентна връзка със затвор Варна, без явяване на лишения от свобода К.Е.И. в съда.

Определението да бъде съобщено на К.Е.И. ***.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН  СЪДИЯ: