Решение по дело №1020/2017 на Районен съд - Търговище

Номер на акта: 7
Дата: 12 януари 2018 г. (в сила от 16 април 2018 г.)
Съдия: Тодор Иванов Димитров
Дело: 20173530201020
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 13 ноември 2017 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

  7                                                               12.01.2018г.                                гр.Търговище

В ИМЕТО НА НАРОДА

РАЙОНЕН СЪД Търговище,                                                                                                               IV състав

На 14 декември                                                                                 две хиляди и седемнадесета година.

В публично заседание в следния състав:

                                                                   Председател: Тодор Д.

Секретар Михаил Пенчев,

като разгледа докладваното от Председателя АНД №1020/17г. по описа на РСТ, за да се произнесе взе предвид следното :

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

                Образувано е по жалба на Н.Д.Н. ***, против НП    № 16-1292-000823 от 12.10.2016 г. издадено от началник сектор Пътна полиция към ОДМВР-Търговище. Считайки същото за постановено в нарушение на закона, жалбоподателят моли НП да бъде отменено.В с.з. поддържа жалбата си чрез пълномощник.

                Ответника по жалбата счита същата за неоснователна и моли НП да бъде потвърден.

                Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН и по реда на чл.60, ал.1 от ЗАНН. Същата   е   ПРОЦЕСУАЛНО ДОПУСТИМА.

                От събраните по делото доказателства се установи следната фактическа обстановка.

                 На 14.05.2017 г. около 00.55ч. на „ул.П.Р.Славейков” в гр.Търговище полицейски патрул в състав свидетелите Д. и Й. спрял за проверка управляваният от жалбоподателят лек автомобил „Форд Транзит” с рег.№ Т0567ТН. При поискване на документите на водача, същия е лъхал на алкохол, при което контролните органи са поискали да бъде тестван с техническото средство „Алкотест дрегер 7410 PLUS” с фабр.№ ARSM 0133.  При извършената проверка водачът отказал да му бъде извършена проверка с техническо средство „Алкотест дрегер 7410 PLUS  и му е издаден талон за медицинско изследване № 0014104, но водачът не се възползвал от правото си да даде кръв за анализ. Също така водачът не представил свидетелство за управление на МПС, с което е нарушил чл.183 ал.1 т.1 от ЗДвП. Не е представил и контролния талон от свидетелството за управление, с което нарушава чл.183 ал.1 т.2 от ЗДвП. За установеното на жалбоподателя бил съставен АУАН № Т578833/14.05.2014г. Началника на сектор ПП към ОДМВР Търговище издал заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 16-1292-000247 , с която за нарушение на чл.174 ал.3 от ЗДвП му било наложено административно наказание глоба в размер на 2 000 лева и лишаване от право да управление на МПС за срок от 24 месеца,  на основание чл.183 ал.1 т.1 глоба от 10 лева за това , че не носи свидетелството си за управление на МПС и на основание чл.183.ал.1 за това ,че не носи контролен талон.

По делото е представена заповед № 8121з-748/24.06.2015 г., подписана от Министъра на вътрешните работи на Република България, с която определя кои полицейски органи могат да осъществяват контролна дейност по Закона за движение по пътищата, да издават фишове за налагане на глоби, да съставят актове за установяване на административни нарушения и да издават наказателни постановления.

                Приложена е заповед № Iз-789/12.04.2010г. на Министъра на вътрешните работи на Република България, която определя техническите средства за извършване на проверка за употреба на алкохол или друго упойващо вещество от водачите на моторни превозни средства.

                Представена е и заповед № 8121з-48/16. 01. 2015г. на Министъра на вътрешните работи, на основание чл. 165 от ЗДвП, чл. 33, т. 9 от ЗМВР и чл. 45, ал. 5, във връзка с ал. 2, т. 5 от Правилника за устройство и дейността на министерството на вътрешните работи, с която е вменен контрол по ЗДвП да осъществяват следните структури - Главна дирекция „Охранителна полиция“, Главна дирекция „Гранична полиция“ в района на аерогарите, Областните дирекции на МВР и Столична дирекция на вътрешните работи. На ръководителите на службите за контрол по ЗДвП е определено да осъществяват контрол по ЗДвП и да налагат с мотивирана заповед ЗПАМ по чл. 171, т. 1,2,4,5, б. „а“ и т. 6 от ЗДвП.

                Видно от тези заповеди процесните АУАН и НП са издадени от компетентни органи в кръга на техните правомощия.

                Видно от справката за нарушител, жалбоподателят има множество предходни нарушения на правилата за движение по пътищата.

                Гореизложената фактическа обстановка се установи от показанията на св.Д. и св.Д., както и от показанията на св.Владимиров, и от писмените доказателства по делото.

                Жалбоподателят твърди, че е използвал правилно дрегера за алкохол и, че всеки път резултатът за наличието на алкохол е бил отрицателен. След това му е бил издаден талон за медицинско изследване, с който да отиде да даде кръв в МБАЛ-Търговище. Жалбоподателят твърди, че в медицинското заведение не е имало медицинско лице, което да вземе кръвна проба. Тези възражения са неоснователни, защото според  свидетелските показания на св.Д. се установява, че жалбоподателят не е издишвал достатъчно въздух колкото е необходимо, за да се завърши пробата, а също така няма доказателства в полза на жалбоподателя, че в действителност е нямало медицинско лице в болницата, което да вземе кръвната проба.

                 Съдът не кредитира показания на св.Стефанова, тъй като същите противоречат на показанията на полицейските служители, както и на показанията на св.Владимиров, който твърди, че е бил в буса и предполага, че жалбоподателя е дал проба за алкохол, но не може да конкретизира поради това, че не е имал видимост към ситуацията. Св.Стефанова е съпруга на жалбоподателя и като такава е заинтересована от изхода на делото. От друга страна свидетеля Владимиров е незаинтересован от изхода на делото.

                На практика множеството неуспешни опити на жалбоподателят да издиша въздух в техническото средства представяла отказ на водача да бъде изпробван за употреба на алкохол – състав на нарушение по чл.174, ал.3 от ЗДвП. С оглед на така извършеното нарушение правилно са наложени наказанията посочени в чл.174, ал.3 от ЗДвП – „глоба“ в размер на 2000 лв. и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 24 месеца.

                Като не е носел свидетелство за управление на МПС, жалбоподателят нарушил разпоредбата на чл.183, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП и правилно е наказан на основание същият текст от закона – със санкцията предвидена в закона – 10 лв. „глоба“.

Като не е носел контролния талон от свидетелството за управление, жалбоподателя е нарушил разпоредбата на чл.183, ал.1, т.1, пр.2 от ЗДвП и правилно е наказан на основание същият текст от закона – със санкцията предвидена в закона – 10 лв. „глоба“.

Спазени са процесуалните срокове за реализиране на административнонаказателната отговорност. НП е издадено в шестмесечният срок от съставяне на АУАН.

                По изложените съображения, съдът счита обжалваното НП за законосъобразно, издадено при спазване на процесуалният и материален закони, поради което следва да бъде потвърдено.

                Водим от гореизложеното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

Р  Е  Ш  И  :

                ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление №16-1292-000823 от 12.10.2016 г. на Началника на сектор ПП при ОДМВР гр.Търговище, с което на Н.Д.Н. с ЕГН ********** *** са наложени следните наказания :  на основание чл.174 ал.3 от ЗДвП, е наложено наказание „глоба” в размер на 2 000 лева и наказание „лишаване от право да управлява МПС“ в срок от 24 месеца, на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.1 ЗДвП е наложено наказание „глоба” в размер на 10 лева, на основание чл.183, ал.1, т.1, пр.2 е наложено наказание „глоба” в размер на 10 лева, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

                РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Търговищкия административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                           

                                                                                                                           П Р Е Д С Е Д А Т Е Л :