Определение по дело №780/2019 на Районен съд - Плевен

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 11 април 2019 г. (в сила от 30 април 2019 г.)
Съдия: Чавдар Иванов Попов
Дело: 20194430200780
Тип на делото: Частно наказателно дело
Дата на образуване: 5 април 2019 г.

Съдържание на акта

ПРОТОКОЛ

гр. ПЛЕВЕН, 11.04.2019г.

 

ПЛЕВЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ОСМИ наказателен състав в публично съдебно заседание на осми април  две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧАВДАР ПОПОВ

                   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                                                                        2.  

при участието на секретар: Дарина Димитрова и прокурор Диана Илиева, сложи  за разглеждане  ЧНД №780   по описа за 2019год., докладвано от съдията ПОПОВ.

На именното повикване в 10.41 часа се явиха:

ОСЪДЕНИЯТ  М.Ц.Г. – уведомен, явява се лично.

          ЗА РП Плевен – редовно призована, се явява прокурор Диана Илиева, съобразно разпореждане №52 на адм.ръководител Районен прокурор.

          АДВОКАТ Х.К. – редовно призован, явява се лично.

          ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

          АДВ. К.: Да се гледа делото.

С оглед становището на страните, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Разяснява на страните правата по чл. 274 и 275 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ – Отводи няма да правя, нови доказателства няма да соча.

АДВ.К. – Отводи няма да правя, нови доказателства няма да соча.

С оглед становището на страните, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОТКРИВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДОКЛАДВА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на РП-Плевен.

ПРОКУРОРЪТ – Предложението е основателно.

АДВ.К. – Моля да групирате наказанията на подзащитния ми.

Съдът,

О П Р Е Д Е Л И:

На основание чл. 283 от НПК ПРИЕМА И ВЛАГА в делото представените писмени доказателства по НЧД № 780/2019г.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми господин съдия, считам, че по отношение на осъденото лице Г., на лице са предпоставките визирани в чл.25, ал.2, вр. чл.23, ал.1 от НК, поради което  моля на същия да бъде определено едно общо най-тежко наказание измежду наложените му  по нохд дела №№474/2019г. и 183/2018г. по описа на РС-Плевен, което най-тежко наказание да бъде една година лишаване от свобода, което на основание чл.25, ал.4 от НК моля да постановите да бъде изтърпяно ефективно при първоначален общ режим. В случай че приемете, че така с така определеното общо най-тежко наказание от една година лишаване от свобода, следва да бъде отложено с изпитателен срок на основание чл.66 от НК, моля да постановите на основание чл.67, ал.3 от НК, през изпитателния срок, осъдения Г. да изтърпява пробационна мярка. Мярка по преценка на съда.

АДВ.К. – Уважаеми господин съдия, моля да не уважавате така направеното предложение на Районна прокуратура - Плевен, поради следните аргументи: Моя подзащитен е осъждан на два пъти, като и при двата случая е сключвал споразумение с Районна прокуратура, досежно вида и размера на налаганото му наказание. Видно от справката му за съдимост става на въпрос за две отделни дела, които са образувани за деяние, извършено в идеална съвкупност. В един и същи ден, по едно и също време , на едно и също място, моят подзащитен е бил спрян за проверка от органите на полицията и е установено че той е управлявал моторно превозно средство    , след употреба на алкохол, установено по надлежния ред. В материалите по второто дело му е повдигнато обвинение за това, че той, по същото време, на същото място е извършил хулигански действия, спрямо служителите на полицията, които са извършвали проверката. Второто дело е образувано месеци, след случая и то е образувано по указания на прокурор от Окръжна прокуратура – Плевен, който е разглеждал преписка, образувана по жалба на моя подзащитен. Така или иначе Окръжна прокуратура  е преценила и указала на Районна прокуратура да бъде образувано такова дело, проведено е разследване и в крайна сметка, ние постигнахме споразумение с РП-Плевен, за подписване на проект за споразумение на наказание – лишаване от свобода, чието изпълнение беше отложено с три годишен изпитателен срок. Считам, че към настоящия момент, не са налице абсолютно никакви обстоятелства, които да налагат общото наказание по двете НОХД-та при така направеното предложение за кумулация, наказанието да бъде изтърпяно ефективно. Лично аз не намирам никакво основание за това. Друг е въпроса, относно евентуалното налагане и на пробационна мярка, което допълнително да утежнява наказанието на моя подзащитен. Предвид всичко казано по-горе ви моля да постановите, защото на моя подзащитен да му бъде наложено едно общо наказание, а именно най-тежкото, измежду двете, а именно една година Лишаване от свобода, чието изпълнение да бъде отложено на основание чл.66 с три годишен изпитателен срок, което да започва да тече от днес. Като допълнение само искам да посоча, че от момента на влизане в сила на първата присъда, той е търпял безукорно, няма никакви данни да е нарушавал по какъвто и да било начин законовия ред в Република България. Включително, направил е всички необходими действия и към настоящия момент, той отново е правоспособен водач на моторно превозно средство, след изтърпяване на наказанието си. Зъврших, благодаря ви.

ОСЪДЕНИЯТ М.Г. – В момента не съм трудоспособен. В следствие на този инцидент заболях и вече не съм на работа. Преди това работех заварчик. Днес трябва да ми се разгледа ТЕЛК решението в НЕЛК - София. Нямам години за пенсия, сега карам 52 години, има още време. Женен съм. Имам две деца момиче и момче и една внучка. Дъщерята е на 30 години, а сина на 29. Дъщерята живее в Плевен, в ***, а сина си е при нас. Съпругата ми и тя е с ТЕЛК.

Съдът счете делото за изяснено и  обяви  определението си пред страните.

Постъпило е Предложение от РП-Плевен за определяне на общо най-тежко наказание на осъдения  М.Ц.Г..*** поддържа предложението.

Осъденият взема становище за неговото социално и финансово положение и здравословно състояние.

Защитникът на осъденото лице моли съда да не уважава искането на Районна прокуратура Плевен, като излага подробно съображенията си в тази връзка.

М.Ц.Г. е осъждан както  следва:

1.                  Районен съд - Плевен с определение по НОХД № 474/2019 г. по описа на РС - Плевен, влязло в законна сила на 27.03.2019 г., е наложил на М.Ц.Г., ЕГН ********** наказание Лишаване от свобода за срок от 1 година за престъпление по чл. 325 от НК, извършено на 05.12.2017 г. На основание чл. 66 от НК изтърпяването на така наложеното наказание е отложено с изпитателен срок от 3 години.

Същият има предишно осъждане, а именно:

2.                   Районен съд - Плевен с определение, влязло в законна сила на 19.01.2018 г. по НОХД № 183/2018 г. е наложил на осъдения Г. наказание лишаване от свобода за срок от 11 месеца за престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, извършено на 05.12.2017 г. На основание чл. 66 от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание с изпитателен срок от 3 години.

 

Съдът след като взе предвид станвището на страните счита, че на основание чл. 25 ал.1 вр. с чл. 23 ал.1 от НК следва да определи  на осъдения в Ц.Г., ЕГН ********** едно общо най-тежко наказание измежду наложените му по №№474/2019г. и 183/2018г., двете по описа на Районен съд Плевен.

Макар да счита, че двете престъпления са извършени не при идеална съвкупност, а по-скоро непосредствено едно, след друго, безспорно, към настоящия момент няма пречка, нещо повече, следва да бъде определено едно общо най-тежко наказание на осъдения, което е и това по нохд№474/2019г., а именно една година лишаване от свобода. По отношение искането на прокуратурата за реално изтърпяване на наказанието лишаване от свобода съдът счита, че не са налице предпоставки за изтърпяване на наказанието реално от страна на осъдения Г.. Видно от бюлетина за съдимост е, че извършените две престъпления от него са в един и същи ден, непосредствено едно след друго. До този момент 05.12.2017г. същият е бил неосъждан. От друга страна, следва да се посочи обстоятелството, че и двете са приключили със споразумение. На трето място следва да се посочи влошеното социално и здравословно положение на него и на неговата съпруга. Като същия намеква, че е загубил работата си вследствие на случилото се на 05.12.2017г., поради влошено здравословно състояние.

Безспорно, най-подходящ за прилагане в случая е института на чл.66 от НК, а именно, следва да се постанови три годишен изпитателен срок, за определеното общо най-тежко наказание една година лишаване от свобода, по отношение на осъдения Г..

По второто искане на прокуратурата за определяне на пробационна мярка, съдът намира същото за неоснователно, поради следните съображения: На първо място, прокуратурата е имала възможност, ако е имала желание да бъде налагана пробационна мярка, тя да бъде наложена с някое от предходните осъждания до момента. На второ място, не се посочва от прокурора нито коя да бъде пробационната мярка, нито мотиви и съображения - защо точно тази мярка счита, че следва да бъде наложена по отношение на Г., с оглед постигане целите, заложени в чл.36 от законодателя. Следва да се посочи, че няма мотиви въобще защо трябва да бъде налагана, каквато и да е пробационна мярка по отношение на Г.. От друга страна, съдът счита, че съображенията, които бяха изложени по-горе, във връзка с изпълнението на наказанието Лишаване от свобода, без да бъдат приповтаряни, следва да се има предвид по отношение на необходимостта от приложение на пробационна мярка, тоест, безспорно не са налице никакви предпоставки за прилагане на пробационна мярка спрямо осъдения, напротив, съда счита, че това би било една ненужна наказателна репресия и по никакъв начин няма да доведе до постигане целите на чл.36 от НК, а напротив, ще постави в изключително затруднение наказаното лице, без основания.

    Воден от горното,  съдът

                                      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

ОПРЕДЕЛЯ  на основание чл.25 ал.1, вр. чл.23 ал.1 от НК на осъдения  М.Ц.Г., ЕГН ********** едно общо най-тежко наказание измежду наложените му по нохд №№474/2019г. и 183/2018г., двете по описа на Районен съд Плевен, а именно  1/ЕДНА/ ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, като на основание чл.66, ал.1 от НК изтърпяването на наложеното наказание се отлага с 3/ТРИ/ ГОДИНИ изпитателен срок.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за налагане на пробационна мярка по отношение на осъденият М.Ц.Г..

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО може да се обжалва или протестира пред ПлОС в 15 дневен срок от днес.

Протоколът написан в съдебно заседание, което приключи в  11.01 часа.

 

                             СЕКРЕТАР:                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                               

 

                                                                   СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                                                               2.