Решение по дело №36/2023 на Административен съд - Варна

Номер на акта: 223
Дата: 22 февруари 2023 г.
Съдия: Виолета Тодорова Кожухарова
Дело: 20237050700036
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 6 януари 2023 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

№ …/…

гр. Варна,

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, десети тричленен състав, в открито заседание, проведено на шестнадесети февруари, две хиляди и двадесет и трета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРАСИМИР КИПРОВ

ЧЛЕНОВЕ: РАЛИЦА АНДОНОВА

ВИОЛЕТА КОЖУХАРОВА

 

при секретаря Теодора Чавдарова и с участието на прокурора Владислав Т, като разгледа докладваното от съдия Кожухарова КАНД 36 по описа на Административен съд – Варна за 2023 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 208 и сл. от АПК, във връзка с чл. 63 „в“ от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба от Директор на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ – гр. Варна срещу Решение № 1624 от 01.12.2022 г., постановено по АНД № **********3140 по описа на Варненски районен съд за 2022 г., с което е отменено Наказателно постановление № 23-0000416/ 24.06.2022 г. на Директора на РДАА-гр. Варна, с което на "С. - 91 04" ЕООД, ЕИК: ***, представлявано от М Д Д е наложено административно наказание - "имуществена санкция" в размер на 2000 лв., на основание чл. 104, ал. 7 от ЗАвП, за нарушение по чл. 91в, т. 1 от ЗАвП, и което Директор на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ – гр. Варна е осъден да заплати на "С. - 91 04" ЕООД съдебно – деловодни разноски в размер на 370.00 лева.

  В касационната жалба се излагат оплаквания за неправилност на въззивното решение, поради противоречие с материалния закон. Релевират се съображения за наличие на предпоставките за ангажиране отговорността на административно – наказателната отговорност на ответника. Отправя се искане за отмяна на въззивното решение, както и за постановяване на друго, по съществото на спора, с което да се потвърди издаденото наказателно постановление. Претендират се и разноски.

Ответникът по касационната жалба – „С. – 91 04“ ЕООД, депозира писмено становище, в което излага съображения за неоснователност на жалбата, респ. за правилност на постановеното решение. Отправя искане същото да бъде оставено в сила. Претендира и присъждане на разноски.

Представителят на ОП – Варна, в съдебно заседание, изразява становище за неоснователност на жалбата. Отправя искане оспореното решение да бъде оставено в сила.

 

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съотнесени към наведените касационни основания, приема за установено следното от фактическа страна:

Производството пред Варнески районен съд е образувано по жалба от "С. - 91 04" ЕООД срещу НП № 23-0000416/ 24.06.2022 г. на Директора на РДАА-гр. Варна, с което на дружеството е наложено административно наказание - "имуществена санкция", в размер на 2000 лв., на основание чл. 104, ал. 7 от ЗАвП, за нарушение по чл. 91в, т. 1 от ЗАвП .

За да постанови обжалваното решение приета е от въззивния състав, следната фактическа обстановка:

В хода на извършена проверка на превозвача "С. - 91 04" ЕООД, притежаващ лиценз на общността за обществен превоз на товари, е връчена покана в срок до седем дни, да представи изрично изброени документи, сред които пътни листи, товарителници и тахографски листи за проверявания период. Повечето от поисканите документи били предоставени с протокол от 10.02.22 г. Видно от приложените пътни листи, че на 05.08.21 г., 07.08.21 г., 09.08.21 г., 10.08.2021г., 13.08.2021 г., 16.08.2021 г., 19.08.2021 г., 23.08.2021 г., 25.08.2021 г. и 27.08.2021 г. е извършван от превозвачът обществен превоз на товари с МПС „Мерцедес“ от категория № 2, с рег. № ***, за които превози не са предоставени тахографски листи. След установяване на тези факти е проведен разговор с представител на фирмата от свидетеля Иванов, но въпреки това тахографските листи не са представени. За нарушение, извършено на 09.02.22 г. срещу дружеството е съставен АУАН, предявен и връчен срещу подпис, а въз основа него – и наказателното постановление.

За да отмени наказателното постановление, прието е от въззивния съд, че при издаване на НП е допуснати съществени процесуални нарушения – непосочване на всички съставомерни признаци на нарушението и относимите към тях факти, както и неправилно е приложен материалния закон.

 

Така установената фактическа обстановка налага следните правни изводи:

Касационната жалба е депозирана в законоустановения срок по чл. 211, ал. 1 АПК от легитимирано лице, имащо право и интерес да обжалва съдебния акт, съгласно разпоредбата на чл. 210, ал. 1 АПК и при спазване на изискванията на чл. 212 АПК, което налага извод за нейната процесуална допустимост и следва да бъде разгледана по същество.

Наказателното постановление е издадено от компетентен орган- зам. кмет на Община Варна, оправомощен съгласно Заповед на Кмета на Община Варна. АУАН също е съставен от компетентно лице. АУАН и издаденото въз основа на него НП са съставени в сроковете по чл. 34, ал. 1 и 3 ЗАНН.

При проверка в рамките на приетите за установени от предходната съдебна инстанция факти и обстоятелства, решаващия състав намира, че доводите, изложени в касационната жалба, за необоснованост на обжалваното решение и противоречие с материалния закон, се явяват касационни основание по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс.

Обжалваното решение е валидно, постановено в съответствие с приложимия материален закон. От страна на въззивния съд е извършена цялостна проверка на НП, съгласно задължението по чл. 313 и чл. 314 НПК, приложим по препращане от чл. 84 ЗАНН. Не са допуснати нарушения на процесуалните правила относно събирането на допустимите и относими към спора доказателства. Обсъдени са всички доводи на страните, като е направено подробно изложение в мотивите на съдебния акт на установените от събраните по делото фактически обстоятелства и на следващите от тях правни изводи.

Изложените от въззивния съд мотиви относно основанията за отмяна на НП изцяло се споделят и от настоящия състав, поради което не е необходимо тяхното повтаряне, съгласно разпоредбата на чл. 221, ал. 1, изр. 2 АПК. За пълнота на изложението, следва да бъде отбелязано и следното:

С издаденото наказателно постановление е ангажирана отговорността на "С. 91 - 04" ЕООД, качеството му на превозвач за нарушение по чл. 91 „в“, т. 1 от ЗАвП. Визираната разпоредба предвижда задължение за превозвачите, ръководителите на предприятия и лицата, извършващи превози за собствена сметка, са длъжни да съхраняват най-малко една година след тяхното приключване и да предоставят за проверка от контролните органи тахографските листове от аналогови тахографи.

Правилни и законосъобразни са изводите на въззивния съд за допуснати съществени процесуални нарушения при провеждане на АНП. На първо място, тежест на административния орган е да установи нарушението и неговия извършител.

За вмененото нарушение на чл. 91 „в“, т. 1 ЗАвП е приложена санкционната разпоредба на чл. 104, ал. 7 от ЗАв.П, която предвижда налагане на имуществена санкция в размер на 2000 лв. на превозвач или на лице по чл. 12б, ал. 1, извършващо превози за собствена сметка, които не съхраняват тахографските листа, разпечатките и извлечените данни от дигиталния тахограф или картата на водача за период 365 дни или отказват да ги предоставят за проверка от контролните органи.

В хипотезата на цитираната норма изпълнителните деяния са предвидени алтернативно – "не съхранява" или "отказва да предостави", като в случая в АУАН и НП липсва пълно, точно и ясно посочване на фактите и обстоятелствата, които да обосновават извод за извършено от страна на превозвача административно нарушение, в някоя от двете хипотези. В случая, е описаното изпълнително деяние – "не е спазил законоустановения седем дневен срок, да представи ... ", което не попада в нито една от визираните в  чл. 104, ал. 7 от ЗАвП хипотези.

От друга страна, причините, поради които не е предоставена изисканата информация в указания срок, са пряко относими към установяване на обстоятелствата, при които е извършено нарушението (реквизит по чл. 57, ал. 1, т. 5 ЗАНН), поради което контролните органи и АНО дължат изследване на същите, както и изричното им посочване в обстоятелствената част на АУАН и НП. Последното се налага, до колкото само по себе си непредставянето на информацията в срок, не осъществява състава на конкретното административно нарушение.

На следващо място, видно от приложената декларация с вх. № РД-82-00-51-84#3/ 10.03.2022 г. от упълномощено от дружеството лице – подадена след срока по поканата и преди съставяне на АУАН, в същата е направено признание, че за процесния товарен автомобил *** тахо шайбите не са изпълзвани, поради ползване на автомобила на разстояние от 50 км. Действително, коментирания документ не се ползва с обвързваща доказателствена сила, но в случая в нея са неизнесени неизгодни за издателя факти, поради което неправилно не е съобразена. Неизясняването на наличие предпоставките на изключението на чл. 78, ал. 2 ЗАвП, обуславя извод за неизяснена фактическа обстановка и до недоказаност на административното нарушение.

По изложените съображения, налага се извод за допуснати съществени процесуални нарушения и наличие на основания на отмяна на издаденото наказателно постановление.

Поради съвпадане на изводите на двете съдебни инстанции въззивното решение следва да бъде оставено в сила.

С оглед изхода на спора и отправеното искане, в полза на ответника следва за се присъдят извършените за водене на производството разноски за адвокатско възнаграждение, в размер на 349 лева, на основание чл. 143 АПК, приложим по аргумент от чл. 63 „д“, ал. 1 ЗАНН.

Водим от горното, касационният състав

 

Р Е Ш И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА Решение № 1624 от 01.12.2022 г., постановено по АНД № **********3140 по описа на Варненски районен съд за 2022 г., с което е отменено Наказателно постановление № 23-0000416/ 24.06.2022 г. на Директора на РДАА-гр. Варна, с което на "С. - 91 04" ЕООД, ЕИК: ***, представлявано от М Д Д е наложено административно наказание - "имуществена санкция" в размер на 2000 лв., на основание чл. 104, ал. 7 от ЗАвП, за нарушение по чл. 91в, т. 1 от ЗАвП, и което Директор на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ – гр. Варна е осъден да заплати на "С. - 91 04" ЕООД съдебно – деловодни разноски в размер на 370.00 лева.

ОСЪЖДА Директор на Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ – гр. Варна да заплати на "С. - 91 04" ЕООД сумата от 370.00 (триста и седмдесет) лева, представляващи извършени в производството разноски, на основание чл. 143 АПК, приложим по аргумент от чл. 63 „д“, ал. 1 ЗАНН.

 

         Решението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                      ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

   2.