Решение по дело №837/2018 на Районен съд - Троян

Номер на акта: 355
Дата: 2 ноември 2018 г. (в сила от 19 ноември 2018 г.)
Съдия: Светла Иванова Иванова
Дело: 20184340100837
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 5 септември 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

№ 355

 

гр. Троян,  02.11.2018 година.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

          Троянски районен съд, втори  състав, в публично заседание на  пети октомври две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

Председател: Светла Иванова

 

при секретаря Е.П.и в присъствието на прокурора ……………, като разгледа докладваното от съдията -  Иванова гр. дело № 837 по описа на ТРС за 2018 год., за да се произнесе - съобрази:

 

            Производството е по реда на чл.30 от Закон за закрила на детето (ЗЗД) и е образувано по молба с правно основание чл.29, т.6 вр. чл.25, ал.1, т.2 и т.3 от ЗЗД, подадена от Дирекция “Социално подпомагане” – гр. Троян за прекратяване на настаняването на малолетния Ю. А. В., ЕГН ********** в семейството на Н.М.М., извършено с Решение 383/16.11.2017г. по гр.д.945/2017г. по описа на РС-Троян и настаняване по съдебен ред в семейството на неговата майка А.Ж.В. ***.

          В молбата се сочи, че малолетното дете е било настанено в семейството на Н.М., с който В. е съжителствала до м.октомври 2016 г. на семейни начала, от която дата е напуснала местожителството си. Сочи се, че А.В. отново е заживяла на семейни начала с М. и е заявила категоричното си желание децата й да бъдат реинтегрирани в нейното семейство. Тя разполагала с необходимия родителски капацитет и умения да отглежда детето в семейна среда. В молбата се твърди още, че със Заповед ЗД/Д-ОВ-ТР-020/31.07.2018г. на Директора на Д „СП”-гр.Троян е прекратено временно мярката за закрила и детето било върнато в семейна среда. Поради това молят да се постанови решение, с което да се прекрати настаняването на детето, тъй като това било в негов интерес.

              В съдебно заседание се явява представител за молителят Д „СП”-гр.Троян, който поддържа молбата за настаняване.

             Като заинтересована страната в процеса са призовани А.В. и Н.М., които се явяват лично и счита молбата за основателна.     

 Заинтересованата страна РП-Троян, редовно призовани, не изпращат представител и не взема становище по делото.

             След преценка, поотделно и в съвкупност на събрания доказателствен материал, доводите и становищата на страните, съдът намира за установено следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото удостоверение за раждане на Община Троян, Ю.А.В.е роден на *** г., от майка А.Ж.В., ЕГН **********и баща неизвестен.

От представената по делото Заповед ЗД/Д-ОВ-ТР-020/31.07.2018г. на Директора на Д „СП”-гр.Троян се установява, че е прекратено настаняването в семейството на Н.М.М. и е детето е настанено временно, по административен ред в семейството на своята майка А.В..

 Представено е копие на молбата, подадена от майката за връщане на детето в семейна среда.

             По делото е представен социален доклад, в който е отразено, че в интерес на детето е да се отглежда в семейна среда, каквото становище се застъпва и в съдебно заседание. В доклада е отразено, че майката А.В. живее заедно със съжителя си Н.М.. От проучването, извършено от Д„СП”-Троян, е установено, че майката има желание да се грижи за детето си и разполагала с необходимия родителски капацитет и битови условия за това.

В съдебно заседание А.В. изрази изричното си желание да отглежда детето и да го възпитава, като потвърждава, че понастоящем не е налице невъзможност от нейна страна да стори това.

             При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

             Съдът намира подадената молба за основателна и доказана.

              Законът за закрила на детето отдава приоритет на това едно дете да бъде отгледано в неговата семейна среда, като в изключителни случаи то може да бъде настанено извън семейството, ако важни причини налагат това. Законът за закрила на детето съответно е установил и реда за прекратяване на настаняването на детето извън семейството му - чл. 30, като изрично са посочени и основанията за прекратяване - чл. 29, ал. 1 от закона.   Съгласно чл. 29, ал. 1, т. 6 от ЗЗД, настаняването извън семейството се прекратява при отпадане на основанията по чл. 25 от закона за настаняването на детето.

От доказателствата по делото се установява, че действително е налице промяна в обстоятелствата, свързани с отглеждането на детето и изразяващи се в отпадане на причината, която е обусловила налагането от РС-Троян на мярка за закрила „настаняване в семейство на близки””, поради невъзможност на родителите да се грижат за детето си и предвид трайното неполагане на грижи от тяхна страна без основателна причина. Към настоящия момент фактическата обстановката е по различна, а именно майката има възможност да поеме грижата за детето в своето семейство, тъй като разполага с подходящи битови условия за това.

 В подкрепа изводите на съда е и мнението на Д „СП” – Троян, изразено в приложения по делото социален доклад, които при проучването са установили, че в интерес на детето е да се отглежда в семейна среда, както и че са налице  подходящи битови условия за това.

Съдът счита, че действително в интерес на детето е да бъде реинтегрирано и отглеждано в семейството си с оглед поддържане и на емоционална връзка с родителите си, получаване на семейна топлина и обич, още повече че е налице желание за това и у самата майка.

          В тази връзка настоящият състав намира, че спрямо детето  следва да бъде постановено прекратяване на мярката за закрила, а именно прекратяване на настаняването в семейството на Н.М.М. *** и настаняването  му в семейството на неговата майка – А.В..
                
Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И :

 

                  ПРЕКРАТЯВА на основание чл.29, т.6 вр. чл.25, ал.1, т.2 и т.3 от Закон за закрила на детето мярката за закрила „Настаняване в семейство на близки и роднини ”, а именно Н.М.М.,  наложена с Решение 383/16.11.2017г. по гр.д.945/2017г. по описа на РС-Троян,  спрямо малолетното дете Ю. А. В., ЕГН ********** от

майка А.Ж.В. и баща неизвестен, поради отпадане на основанието за налагането и, като  НАСТАНЯВА в  семейството на А.Ж.В., ЕГН********** с адрес: ***, до промяна на обстоятелствата или до навършване на пълнолетие на детето.

ДОПУСКА незабавно изпълнение на решението.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Ловешки окръжен съд в едноседмичен срок от съобщението до страните и  прокуратурата.

 

                                                          Районен съдия: