Споразумение по дело №113/2019 на Районен съд - Луковит

Номер на акта: 21
Дата: 22 април 2019 г. (в сила от 22 април 2019 г.)
Съдия: Владислава Александрова Цариградска
Дело: 20194320200113
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 15 април 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

П Р О Т О К О Л

Гр. Луковит, 22.04.2019г.

 

ЛУКОВИТСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в публично съдебно заседание на двадесет и втори април  две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЛАДИСЛАВА ЦАРИГРАДСКА

 

при участието на секретаря М.Д.

и прокурора А. М.

сложи за разглеждане докладваното от съдия ЦАРИГРАДСКА

НОХД № 113 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 13:00  часа се явиха:

 

 

Районна прокуратура гр. Луковит – се представлява от прокурор А. М..  

          Обвиняемият А.Б.М. - редовно уведомен по телефона се явява лично.

ЯВЯВА СЕ и служебния защитник от досъдебното производство адв. Р. Маринова.

 

          ПРОКУРОР М. - Да се даде ход на делото.

          АДВ. М.- Да се даде ход на делото.

ОБВИНЯЕМИЯТ А.М. - Да се разгледа днес делото.

 

 

          СЪДЪТ намира, че не са налице пречки за разглеждане на делото в днешното съдебно заседание, затова

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

          СНЕМА самоличност на обвиняемия по лична карта №********изд. от МВР Ловеч.

 

          А.Б.М., ЕГН **********,***, български гражданин, българин, основно образование, неженен, работи в строителството в гр. София, неосъждан /реабилитиран/.

 

СЪДЪТ, на основание чл. 274 от НПК разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им, предвидени в настоящето производство.

 

          ОБВИНЯЕМИЯТ А.Б.М. - Няма да правя отвод от състава на съда, прокурора и секретаря. Разбрах правата си.

 

          ПРОКУРОРЪТ– Няма да правим отвод от състава на съда.

 

          АДВ.МАРИНОВА - Нямам искане за отвод.

 

          ДОКЛАДВА постъпилото споразумение.

 

          ПРОКУРОРЪТ – Изцяло поддържам внесеното пред Вас споразумение в писмен вид. Считам, че със същото сме обсъдили всички клаузи в чл. 381 ал.5 НПК. При определяне на наказанието е съобразена обществената опасност на деянието и на дееца. Считам че същото не противоречи на морала и закона и моля да го одобрите.

 

АДВ. МАРИНОВА – Поддържам изцяло подписаното от подзащитният ми споразумение, както и от моя страна. Обсъдили сме всички въпроси в чл. 381 ал.5 НПК. Смятаме, че същото не противоречи на закона и морала и молим да бъде одобрено във вида, в който сме го подписали.

 

ОБВИНЯЕМИЯ – Поддържам споразумението.

 

СЪДЪТ, на основание чл. 382, ал. 4 НПК запита обвиняемия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, съгласен ли е с тях и доброволно ли е подписал споразумението.

 

ОБВ.М. – Разбирам обвинението, предмет на споразумението, признавам се за виновен по това обвинение.  Хванали са ме пиян зад волана  с концентрация на алкохол 2,1 промила в с. Бежаново.  През седмицата в събота излизам, тъй като до петък съм на работа. Накара ме един приятел, пиехме у нас и му паднала батерията на телефона и той ме накара да отидем до тях за зарядното и тъкмо отивахме надолу и виждаме патрулката и тя ме спря, накара ме да дам проба за алкохол. Най-често ме санкционират за без колан, за това съм имал нарушение. За превишена скорост нямам. До гр.София едно момче от село има бус и с него пътувам всеки ден и ме връща.  Не съм на трудов договор. Плащат ми за квадрат на зидария.  По принцип ходя и в Белгия на работа. В Белгия работя в една оранжерия и като се прибера в България отивам в гр.София на работа.  Последно в Белгия съм бил миналата година есента. Там ходя при приятели. Там работя през лятото.   Познавам кмета на селото Гаджев се казва. Декларирам, че съм подписал доброволно споразумението и че се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред. Моля да одобрите споразумението.

 

 

СЪДЪТ намира, че следва да предложи на страните промени в споразумението в частта за наказанието,  като съображението за това са следните:

 

В справката за съдимост на обвиняемия има отразяване на три осъждания за престъпления против собствеността, за които на обвиняемия е налагано наказание „лишаване от свобода“ с изпитателен срок и наказание „пробация“ за последното осъждане, в сила от 05.06.2013г., което според отразяването  е изтърпяно на 17.12.2014г.

Съдът намира, че правния извод, до който са достигнали страните, че за тези осъждания  е настъпила реабилитация  е верен.

При положение, че е настъпила реабилитация при предходни осъждания, то няма пречка да се приложи чл. 66 НК,  стига обаче да може да се направи извод, че за постигане целите на наказанието и преди всичко за поправяне на осъдения не е наложително той да изтърпи наказанието.

В настоящият случай и с оглед миналата съдимост на обвиняемия  съдът намира, че поправянето му не може да бъде постигнато, без да се използва допълнителна мярка за корекция, каквато с оглед трудовата ангажираност на територията на две държави на обвиняемия предоставя  законовата възможност предвидена в чл. 67 ал.2 НК, а именно спрямо лицето през изпитателният срок да се полагат възпитателни грижи.

Съдът намира, че в случая е подходящо възпитателните грижи да бъдат полагани от лице определено от Наблюдателната комисия по чл. 170 от ЗИНЗС, като в този случай и предвид правомощията на съда  произтичащи от чл. 382 ал.5 НПК следва да се предложат промени в споразумението, като на основание чл. 381 ал.5  т.4 НПК да се уточни и да се възложи възпитателна работа през изпитателният срок.

 

 

ПРОКУРОРЪТ - Не възразявам по така предложената от Вас промяна в споразумението, като се допълни на основание чл. 67 ал.2 НК през изпитателния срок да се полагат възпитателни грижи определени от лице от Наблюдателната комисия.

 

 

АДВ. МАРИНОВА – Обсъдихме с подзащитният ми промените в споразумението. Не се противопоставяме да настъпят промени в него съгласно чл. 67 ал.2 НК, като се допълни, че в изпитателният срок да се полагат възпитателни грижи върху подзащитният ми.

 

 

ОБВИНЯЕМИЯ - Съгласен съм с предложената промяна. Разбрах защо е тази промяна.

 

СЪДЪТ ВПИСВА на основание чл. 382, ал. 6 НПК окончателното съдържание на представеното в писмена форма споразумение с промяната в частта относно полагането на възпитателни грижи през изпитателния срок.

 

СПОРАЗУМЕНИЕ

                    За решаване на БП №86/2019 г. по описа на РУ Луковит

 

          Днес, 22.04.2019г. в гр. Луковит, между прокурора А.М. –прокурор при РП Луковит, обвиняемият А.Б.М., ЕГН **********о***, със защитник адв. Р. ***, се сключи настоящото споразумение за решаване на БП №86/2019 г. по описа на РУ Луковит.

ПРЕДМЕТ И УСЛОВИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

ОБВИНЯЕМИЯТ А.Б.М., ЕГН ********** СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че: на 06.04.2019г., около - 21.10 часа, в с. Бежаново, обл. Ловеч, по ул. „Плевен", посока центъра на селото, управлявал МПС- собствен лек автомобил марка Мерцедес, модел СЛК 320, с рег.№ ОВ 6021 ВМ, с концентрация на алкохол е кръвта си над 1,2 на хиляда - а именно 2,07 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство Дрегер 7510 с № ARBB 0098, съгласно изискванията на Наредба №1/2017г., с проба № 01979, взета в 21,20 часа на 06.04.2019г.

 -престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

За това престъпление по чл.343б, ал.1 от НК на А.Б.М., ЕГН **********  да бъде наложено НАКАЗАНИЕ при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно „лишаване от свобода", за срок от 7/седем / месеца, чието изпълнение, на осн. чл.66, ал.1 от НК, да се отложи с изпитателен срок от 3/три/ години и наказание „Глоба" в размер на 200 /двеста/ лв.

На основание чл. 67 ал.2 НК спрямо обвиняемият А.Б.М. през изпитателният срок да се полагат възпитателни грижи от лице определено от Наблюдателната комисия при Община Луковит.

На осн. чл.59, ал.1, т.1 от НК в случай на привеждане в изпълнение на наложеното наказание „Лишаване от свобода" да се приспадне 1/един/ ден задържане по ЗМВР - на 06.04.2019г.

На осн. чл. 343г от НК обвиняемият М. да бъде лишен от право да управлява МПС за срок от 8/осем / месеца.

Разноски по делото -няма.

Веществени доказателства: НЯМА.

Причинени имуществени вреди - НЯМА.

 

  СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

ПРОКУРОР:....................                                  ЗАЩИТНИК:.........................

          /А.М./                                                    /адв.Р.М./

 

ОБВИНЯЕМ:.......................

            /А.Б.М./

 

 

 

СЪДЪТ намира, че споразумението между страните след направената промяна в съдебно заседание отговаря на всички законови изисквания, като определеното наказание съчетано с възпитателна мярка може да постигне целите на наказанието и най- вече поправяне на А.М..

Не са налице изключенията, при които е недопустимо делото да бъде решено със споразумение и с престъплението не са причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

Поради изложеното и на основание на основание чл. 382, ал.7 НПК, Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОДОБРЯВА споразумението, сключено между прокурора от РП Луковит А. М., обвиняемия А.Б.М., ЕГН ********** *** и защитника адв. Р. ***, за решаване на БП №86/2019 г. по описа на РУ Луковит, с което обвиняемият А.Б.М., ЕГН ********** СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН в това, че: на 06.04.2019г., около - 21.10 часа, в с. Бежаново, обл. Ловеч, по ул. „Плевен", посока центъра на селото, управлявал МПС- собствен лек автомобил марка Мерцедес, модел СЛК 320, с рег.№ ОВ 6021 ВМ, с концентрация на алкохол е кръвта си над 1,2 на хиляда - а именно 2,07 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство Дрегер 7510 с № ARBB 0098, съгласно изискванията на Наредба №1/2017г., с проба № 01979, взета в 21,20 часа на 06.04.2019г.

 -престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

За това престъпление по чл.343б, ал.1 от НК на А.Б.М., ЕГН **********  СЕ НАЛАГА наказание при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА", за срок от 7/седем/  месеца, чието изпълнение, на осн. чл.66, ал.1 от НК, СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от 3/три/ години и наказание „ГЛОБА" в размер на 200 /двеста/ лв.

На основание чл. 67 ал.2 НК спрямо А.Б.М. през изпитателният срок ДА СЕ ПОЛАГАТ възпитателни грижи от лице определено от Наблюдателната комисия при Общински съвет Луковит.

На основание чл.59, ал.1, т.1 от НК в случай на привеждане в изпълнение на наложеното наказание „Лишаване от свобода" ДА СЕ ПРИСПАДНЕ 1/един/ ден задържане по ЗМВР - на 06.04.2019г.

На основание чл. 343г от НК обвиняемият М. ДА БЪДЕ ЛИШЕН от право да управлява МПС за срок от 8/осем / месеца.

 

Определението, с което е одобрено споразумението на основание чл. 382 ал.9 НПК е окончателно.

Препис от определението ДА СЕ ИЗПРАТИ на Наблюдателната комисия при Общински съвет Луковит за изпълнение.

ДА СЕ ИЗИСКВА на осн. чл.67 ал.5 НК на всеки три месеца от Наблюдателната комисия доклад за поведението на условно осъдения.

 

 

СЪДЪТ като съобрази, че споразумението  има значението на влязла в сила присъда и предвид определеното наказание намира, че наложената мярка за неотклонение “подписка“ следва да бъде отменена, затова и на основание чл. 309, ал. НПК

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

 ОТМЕНЯ мярката за неотклонение “ПОДПИСКА”, взета по отношение на А.Б.М..

Определението на основание чл. 309, ал.6 НПК подлежи на обжалване и протестиране в 7-дневен срок от днес пред Окръжен съд Ловеч с частна жалба и частен протест.

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 24, ал. 3 НПК наказателното производство по НОХД №113/2019г.

 

Определението на основание чл.341, ал.1 НПК подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд Ловеч с жалба и протест.

 

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в   13:44 часа.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЕКРЕТАР: