Решение по дело №941/2022 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 56
Дата: 9 февруари 2023 г. (в сила от 9 февруари 2023 г.)
Съдия: Снежина Мойнова Иванова
Дело: 20227170700941
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 21 ноември 2022 г.

Съдържание на акта

РЕШЕНИЕ

№56

гр. Плевен, 09.02.2023 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд – Плевен, шести състав, в публично съдебно заседание на деветнадесети януари две хиляди двадесет  и трета година в състав:

Председател: Снежина Иванова

при секретар Поля Цанева изслуша докладваното от съдията Снежина Иванова по адм. дело № 941 по описа за 2023 година на Административен съд – Плевен.

Производството е по реда на чл. 145 и сл. от Административно -процесуалния кодекс (АПК) .

Административното дело е образувано по жалба на В.К.Х. и Л.С.В.,*** като наследници на К.Х.В.чрез адв Д.П., съдебен адрес *** срещу заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 22-0938-000298/08.05.2022 г. на началник сектор „Пътна полиция“  ОДМВР Плевен,  с която временно е спряно от движение МПС до сключване на ЗГО.

В жалбата се посочва, че заповедта е нищожна, недопустима и алтернативно неправилна и незаконосъобразна, тъй като е издадена по отношение на лице – К.Х.В.който е починал на 23.04.2021 г.. Посочват, че към датата на издаване на заповедта автомобилът е собственост на наследниците, а именно оспорващи в настоящото производство и за тях  е налице правен интерес от оспорване. Молят за отмяна на заповедта и присъждане на разноски.

В съдебно заседание оспорващите - В.К.Х. и Л.С.В.,*** не се явяват, като В. К.Х.се представлява от адв.  Д.П., а Л.С.В. се представлява от адв Д.П. и от адв. О.Л.. Адвокат П.  посочва, че заповедта следва да бъде отменена, тъй като е нищожна, тъй като е издадена спрямо починало преди 13 месеца лице, а органът има достъп до всички регистри и е следвало да извърши справка. Моли за отмяна на акта и присъждане на разноски за В.Х. в размер на 1200 лева и 10 лева държавна такса. Адвокат Л. посочва, че с оглед доказателства по делото собственици на автомобила са В. и П.Х., която е управлявала автомобила на 08.05., като заповедта е нищожна и Л.С. има правен интерес, тъй като към момента на издаване на процесната заповед, тя е била неин адресат като наследник на съпруга си. Моли за прогласяване на нищожност и присъждане на разноски за адв. възнаграждение в размер на 1000 лева..

В съдебно заседание ответникът – началник на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Плевен, не се явява, не се представлява.

Административният съд - Плевен, шести състав, като обсъди доказателствата по делото и доводите и възраженията  на страните, и като извърши цялостна проверка на оспорената заповед във връзка с правомощията си по чл.168 от АПК, намира за установено следното от фактическа страна:

На 08.05.2022 година е съставен акт за установяване на административно нарушение, серия  GA№ 653414 на л. 21 по делото, тъй като при проверка на същата дата  в ***срещу бензиностанция Лукойл с посока на движение изход на града към ПП 3 като П.Х.като водач на лек автомобил ***, който не е собственост на водача, управлява МПС, което не е спряно от движение без да е налице валиден действащ договор за задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

Приложени са препис извлечение от акт за смърт от 18.11.2022 г. , от който се установява, че К.Х.В.е починал на 23.04.2021 година, а с оглед удостоверение за наследници № АО-071/14.11.2022 г. негови наследници са Л.С.В. и- съпруга и В.К.Х. – син.

Приложена е на л. 25 по делото справка относно регистрация на автомобил рег. ***, като като собственици към 10.05.2022 г. са посочени П.Х.и В.К.Х. и дата на придобиване на ППС е -09.05.2022 година.

По делото е приложена заповед № 316з-27/03.01.2018 г.  на директора на ОД на МВР Плевен (лист 26)  за компетентност на длъжностни лица от ОД на МВР – Плевен, да прилагат принудителни административни мерки по чл. 171, т.1, т.2, т.2а, т. 4,  т.5 от ЗДвП, като в т. 1.1  такава компетентност има началник на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Плевен за цялата територия обслужвана от ОД на МВР Плевен.

Със заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 22-0938-000298/08.05.2022 г. на началник сектор „Пътна полиция“  ОДМВР Плевен, е наложено на К.Х.В.ПАМ по чл. 171, т. 2, б. „в“ от ЗДвП – временно спиране от движение на МПС до сключване на ЗГО, като е отнета СУМПС № ********* на водача П.Х..

При така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

Жалбата  на Л.С.В.,*** е недопустима , тъй като за лицето не е налице правен интерес от оспорване на процесната заповед .

В случая безспорно е , че Х. В. е починал на 23.04.2021 г. и С. е наследник, като към датата на издаване на заповедта – 08.05.2022 г. същата като наследник има правен интерес от оспорване на акта, но към датата на подаване на жалбата този интерес не е налице, тъй като на 09.05.2022 година е променена собственост на МПС  и съсобственици на МПС ,с оглед справка от ОД на МВР, са В.Х. и П.Х.. Наличието на правен интерес е абсолютна процесуална предпоставка, която следва да налице в процеса и за която съдът следи служебно и в случая по отношение на Л.В. не е налице такъв, тъй като тя не е съсобственик на автомобила като наследник с оглед промяна на регистрация на същия на 09.05.2022 г. и с процесната заповед не се засягат нейните права и интереси и  не се създават задължения.

Предвид горното жалбата на Л.С.В.,*** чрез адв Д.П., тъй като не са оттеглени пълномощия от същия, съдебен адрес ***  и адв Л. срещу заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 22-0938-000298/08.05.2022 г. на началник сектор „Пътна полиция“  ОДМВР Плевен,  с която временно е спряно от движение МПС до сключване на ЗГО, следва да бъде оставена без разглеждане и съдебното производство в тази част да бъде прекратено. Решението с характер на определение в тази част подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

Жалбата на В.К.Х. срещу процесната заповед е допустима, тъй като същият се легитимира като наследник на Х. Х. и като съсобственик на процесното МПС, т.е. надлежна страна е  и тъй като няма данни за връчването на заповедта, то съдът приема, че е подадена в срок.

Разгледана по същество е неоснователна.

Оспорената заповед е издадена от компетентен орган , тъй като  по чл. 171, т. 1, 2,  2а, 4 и т. 5, буква "а" и т. 6 от ЗДвП се прилагат с мотивирана заповед от ръководителите на службите за контрол съобразно тяхната компетентност или от оправомощени от тях длъжностни лица. По  делото е приложена заповед № 316з-27/03.01.2018 г.  на директора на ОД на МВР Плевен (лист 26)  за компетентност на длъжностни лица от ОД на МВР – Плевен, да прилагат принудителни административни мерки по чл. 171, т.1, т.2, т.2а, т. 4,  т.5 от ЗДвП, като в т. 1.1  такава компетентност има началник на сектор „ПП“ за цялата територия обслужвана от ОД на МВР Плевен.

Съдът  намира, че заповедта е издадена в установената форма и при спазване на административно-производствените правила и при правилно прилагане на закона.

Съгласно чл. 171, т. 2, б. „в“ от ЗДвП за осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилага ПАМ „временно  спиране от движение на моторно превозно средство“ на собственик, който няма задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, до сключването й; Обстоятелството, че К.Х.В.е собственик на автомобила не се оспорва по делото и след смъртта му същият  е съсобственост на наследниците му – Л.С.  -съпруга и В.Х. син. Към датата на издаване на процесната заповед административният орган не разполага с информация, че Х. В.  е починал, тъй като не е налице промяна в регистрацията на автомобила, а и органът няма задължение да събира доказателства относно осъществявани права на съсобственост върху автомобила и в този смисъл неоснователни са доводите на оспорващия, че е укоримо поведението на органа, който разполага с информация и има достъп до всички регистри и не е извършил справка, дали лицето, спрямо което се издава заповедта не е починало. Такова задължение административният орган няма, не представлява нарушение на административно-производствените правила липсата на извършена справка от органа, дали лицето, спрямо което е наложена мярката е живо или не, тъй като съгласно данни относно регистрация на ППС, то същото е регистрирано на  именно на Х. В. и едва на 09.05.2022 година след издаване на заповедта  е налице промяна в регистрацията на автомобила  и същият е вече съсобствен на В.Х. и П.Х.– негова съпруга с оглед справка в НБД „Население“, извършена от съда за установяван постоянен  и настоящ адрес на оспорващия.

В случая е налице управление на автомобил от П.Х. без валидно сключена застраховка ГО, като в съставения АУАН, са посочени фактически основания - управление на МПС от лице, което не е собственик, без да е налице сключен договор за застраховка ГО и нарушената правна норма  чл. 638, ал. 3 от КЗ – управление на МПС при липса на сключен договор за застраховка ГО , а съгласно чл. 189, ал. 2 от ЗДвП, редовно съставеният АУАН по Закона за движение по пътищата се ползва с доказателствена сила до доказване на противното, и не са ангажирани доказателства, нито пред органа, нито пред съда, че е налице сключена валидна застраховка ГО към дата на издаване на заповедта – 08.05.2022г.

Съдът намира, че издаването на заповед спрямо лице, което е починало и е посочено като собственик в регистри за регистрация на МПС , нито води до нищожност на издадената заповед, като не обуславя и нейната материална незаконосъобразност, нито ПАМ се явява наложена спрямо ненадлежен адресат, тъй като нормата на ЗДвП предвижда прилагане на ПАМ спрямо собственик, който няма задължителна застраховка ГО,  а в случая няма промяна на регистрация на автомобила, в регистри именно починалото лице е посочено като собственик,  и при липса на данни, че има промяна на собствеността поради смърт на лицето, каквито данни водача на автомобила П.Х. не е обявила при съставяне на АУАН, а следва да е запозната предвид факта, че е съпруга на сина му, то органът правилно е постановил заповедта. Безспорно в случая наследниците не са изпълнили задължението си произтичащи от Наредба № 1-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства. Съгласно чл. 3, ал. 4 от Наредбата  всяка промяна в данните за регистрирано превозно средство и собственика се заявява за регистрация пред съответните звена "Пътна полиция" в срок до един месец от настъпването й, като  в случая съпругата на сина на починалото лице една година след смъртта му управлява автомобила. Основен принцип в правото е,  че никой не може да черпи права от неправомерното си поведение.

Съдът намира, че с оглед представена справка на л. 24 по делото за история на ПС – с рег. № ***след промяна на собственост  на 09.05.2022 година с нот. договор и данни за съсобственици на автомобила – В.Х. и П.Х.  и сключване на застраховка „ГО“, то е налице пускане в движение  на ППС и по никакъв начин не е налице засягане на техни права .

Настоящият състав намира, че наложената принудителна административна мярка съответства и с целта на закона и с принципите за съразмерност по чл. 6 от АПК

С оглед изложеното съдът счита, че оспорената заповед е постановена от компетентен орган, в предвидената от закона форма, при липса на съществени процесуални нарушения, в съответствие с материалния закон и целта на закона и  следва оспорването да бъде отхвърлено.

Воден от горните мотиви и на основание чл. 159, т. 4 от АПК и чл.172, ал.2 , предл. последно от АПК, Административен съд-Плевен, шести състав

РЕШИ:

 

Оставя без разглеждане жалба на Л.С.В.,*** чрез адв Д.П., съдебен адрес ***  и адв Л. срещу заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 22-0938-000298/08.05.2022 г. на началник сектор „Пътна полиция“  ОДМВР Плевен,  с която временно е спряно от движение МПС до сключване на ЗГО.

Прекратява съдебното производство по адм. дело № 941 по описа за 2022 г на Административен съд Плевен в тази част.

Решението с характер на определение, в тази част, може да се обжалва пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

Отхвърля жалба на В.К.Х. като наследник на К.Х.В.чрез адв Д.П., съдебен адрес *** срещу заповед за прилагане на принудителна административна мярка № 22-0938-000298/08.05.2022 г. на началник сектор „Пътна полиция“  ОДМВР Плевен,  с която временно е спряно от движение МПС до сключване на ЗГО.

Решението е окончателно.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:/п/