Решение по дело №1029/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 632
Дата: 8 юли 2019 г. (в сила от 8 юли 2019 г.)
Съдия: Мария Кирилова Терзийска
Дело: 20193100901029
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 25 юни 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

№ …………/......07.2019 г., гр. Варна

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, Търговско отделение, в закрито заседание на 05.07.2019 година, в състав:

 

СЪДИЯ: МАРИЯ ТЕРЗИЙСКА

 

Като разгледа докладваното от съдията

т.д. № 1029/2019 г. по описа на ВОС,

за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ.

Образувано е по жалба на Л.А.Б., съдружник и управител в „Краун“ ООД, чрез процесуален представител против Отказ на длъжностното лице по регистрация в ТР № 20190613182613/17.06.2019 г. вписване на дружеството в ТР за целите на ликвидацията по §5 ал.4 и 5 от ПЗР на ЗТРРЮЛНЦ, т.е. вписване на ликвидатор и срок на ликвидацията.

Жалбоподателят моли за отмяна на акта и указване на длъжностното лице да впише исканите обстоятелства. Заявява, че са налице основанията за вписване на ликвидатор по §5г ал.5 вр. ал.4 от закона, длъжностното лице, ако е считало, че към заявлението не са представени доказателства за собственост на дружеството е следвало да изпълни задължението си да даде указание за това по реда на чл. 22 ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ, преди да постанови отказа. Счита и че отсъства изискване в чл. 77 от ДОПК, при пререгистрация в конкретния случай да се представя уведомление до приходната администрация.

Съдът като взе предвид, че е сезиран с редовна и допустима за разглеждане жалба по същество приема следното:

Длъжностното лице по регистрация към ТР е сезирано със заявление Б6, депозирано по електронен път от адв. Л.К., упълномощена от Л.А.Б., съдружник и управител в непререгистрирано дружество „Краун“ ООД за вписване на дружеството в ТР на основание §5 ал.5 вр. ал.4 от ЗТРРЮЛНЦ – ликвидатор и срок на ликвидация, поради наличие на имущество в дружеството.

Към заявлението са представени изискуемите документи – декларация по чл.13 ал.4 от закона на Л.Б., протокол от ОС на съдружниците в „Краун“ ООД с взето решение за отпочване процедура по ликвидация, в което е посочен и ликвидатор и срок на ликвидацията, спесимен от подписа на Л.Б. като ликвидатор, заверен от Консулска служба на Р България в Атина, Гърция, удостоверение, издадено от регистърния съд по §5 ал.4 от ПЗР на ЗТРРЮНЦ, документ за платена държавна такса. Пред настоящата инстанция е представено и копие от нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот от 31.10.2003 г., съгласно който дружество „Краун“ ООД е придобило недвижим имот. Представено е и уведомление до ТД на НАП по чл. 77 от ДОПК, подадено в офис на НАП в гр. Пловдив, но предвид централизираната организация на НАП, постъпването в ненадлежен офис съставлява редовно уведомление.

При горното съдът намира, че отказът е незаконосъобразен, а жалбата следва да бъде уважена.

„Краун“ ООД гр. Варна безспорно е непререгистриран в сроковете по ЗТР търговец – към 31.01.2017 г., респективно съгласно §5 ал.4 от ПЗР на закона е заличен. Ал.5 на същата разпоредба сочи, че в хипотеза на открито имущество лицата по §5а ал.2, сред които съдружници и управители на дружества могат да подадат заявление за ликвидация и след този срок, по реда на чл. 273 ал.2 от ТЗ, но не по-късно от 31.12.2022 година. Хипотезата е като настоящата, представеният нотариален акт удостоверява релевантният факт относно права на собственост на „Краун“ ООД върху имущество.

Целта на вписването на заличено ЮЛ в ТР е само за целите на ликвидационно производство, поради което и в настоящата хипотеза в графа общ статус не се вписват данни за дружеството, същото си е заличен търговец. Вписва се единствено ликвидатор и срок на ликвидацията. Ясно е, че тези данни са необходими за осъществяване на ликвидационно производство, удовлетворяване кредиторите на длъжника, ако има такива, включително държавата /последното в противовес на твърдението по жалбата, че не се изисква уведомление по чл. 77 от ДОПК в този случай/ и разпределение имуществото на дружеството между съдружниците, събиране на вземания, реализация на активи и други и като последица заличаването на търговеца като правен субект.

След като са представени доказатества за налично имущество, налице е хипотезата на §5 ал.5 вр. ал.4 от ЗТРРЮЛНЦ, отказът ще бъде отменен и дадени указания на длъжностното лице да извърши исканото вписване.

За пълнота, длъжностното лице не е изпълнило задължението си по чл. 22 ал. 5 от закона чрез даване указания за представяне на липсващи документи, в който случай би се спестило производство пред съда.

Искането на жалбоподателя да се присъдят сторените разноски по обжалването на отказа се преценява като неоснователно и следва да бъде оставено без уважение, доколкото АВ не е насрещна страна по смисъла на чл.78 ГПК, и подобна отговорност в рамките на настоящото производство не е предвидена в специалния закон.

Водим от горното, съдът

 

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯ Отказ на длъжностното лице по регистрация в ТР № 20190613182613/17.06.2019 г., постановен по заявление Б6 вх. № 20190613182613 с искане за вписване на ликвидатор и срок на ликвидация на „Краун“ ООД, ЕИК *********, гр. Варна, представлявано от управителя Л.А.Б. и УКАЗВА на Агенция по вписванията да извърши исканото вписване.

Решението е окончателно.

Да се изпрати заверен препис от същото, ведно с копие на нотариалния акт и уведомлението по чл. 77 от ДОПК на Агенция по вписванията за изпълнение.

 

                                                           СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: