Решение по дело №312/2020 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 241
Дата: 10 април 2020 г. (в сила от 10 април 2020 г.)
Съдия: Светлана Тодорова Кирякова
Дело: 20203100900312
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 26 февруари 2020 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

…………./………04.2020г.

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито съдебно заседание на ………………април две хиляди и двадесета година в състав:

 

                СЪДИЯ :  СВЕТЛАНА КИРЯКОВА

като разгледа докладваното от съдията

търговско дело № 312 по описа за 2020г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 25 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Търговско дело № 312/2020г. по описа на Варненски окръжен съд е образувано по жалба с вх.№ 20200224113424, подадена от адв. С.П.Г. като пълномощник на Народно читалище „НАУКА-1907“ НЧ ЕИК ********* с.Щипско, обл.Варна, срещу отказ с рег.№ 20200220102504 от 21.02.2020 на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление с вх.№ 20200220102504 за вписване на промени в обстоятелствата по партидата на читалището, а именно : вписване на промени в представителството на читалището чрез заличаване на секретаря и председателя и вписване на нов председател на читалището, както и на промени в членския състав на настоятелството и на проверителната комисия.

Жалбоподателят счита, че отказът е незаконосъобразен, като оспорва довода на ДЛР за необходимостта от решение на Общото събрание за освобождаване на секретаря от длъжност, като се позовава на чл.14 от ЗНЧ, визираща правомощията на ОС и която не вменява в негово задължение назначаването, освобождаването на секретаря, както и определяне на неговите представителни функции. Сочи, че съгласно чл.16, ал.1 от ЗНЧ секретарят на читалището се назначава от читалищното настоятелство, което утвърждава длъжностната му характеристика. Твърди, че секретарят на читалището е освободен от трудовите си задължения, считано от 01.05.2018г., със заповед на председателя на настоятелството. С жалбата се представя протокол №3 от 05.04.2018г. за проведено заседание на читалищното настоятелство, на което е взето решение Пенка Георгиева Неделчева да бъде освободена като секретар на читалището от 01.05.2018г.  Настоява се за отмяна на отказа и даване на указания на АВп за извършване на исканото заличаване и вписване на промени в обстоятелства.

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн.чл.25 от ЗТРРЮЛНЦ, като прецени доказателствата по делото, приема за установено следното:

Жалбата е подадена от оправомощено лице в рамките на законоустановения седемдневен срок от съобщаването по електронен път за изготвения отказ - арг.чл.25, ал.1 от ЗТРРЮЛНЦ. Доколкото в съгласие с чл.15, ал.6 от с.з.  при промяна в органите или в представителството заявяването се извършва от новоизбрания орган или представител по реда по чл.15, ал. 1 и 5, то упълномощаването на процесуалния представител за извършване на надлежни действия пред съд също следва да бъде извършено от новоизбрания председател на читалището, за което в конкретния случай са представени годни доказателства. Жалбата е ДОПУСТИМА, поради което следва да се разгледа по същество.

Предвид въведените оплаквания, представените при регистрацията на заявлението документи и тези с жалбата, и след справка чрез публичния и служебен достъп до вписаните данни в Търговския регистър, воден от Агенцията по вписванията, жалбата е ОСНОВАТЕЛНА по следните съображения :

Пред Агенцията по вписванията Търговски регистър адв.С.Г. в качеството на пълномощник на Светлана Георгиева Петкова като новоизбран председател на читалище „НАУКА-1907“ НЧ ЕИК ********* с.Щипско, по силата на изрично пълномощно, подава по електронен път заявление А17 № 20200220102504 за вписване на промени по партидата на читалището относно следните обстоятелства : промяна в представителството чрез заличаване на секретаря Пенка Георгиева Неделчева и председателя Станка Великова Трифонова и вписване на нов председател в лицето на Светлана Георгиева Петкова; както и на промени в членския състав на настоятелството и проверителната комисия.

Длъжностното лице по регистрацията постановява отказ по направеното искане с довод, че липсват доказателства за взето от ОС на читалището, проведено на 24.01.2020г. решение за освобождаване на Пенка Георгиева Неделчева като секретар на читалището. ДЛР е приело, че е налице несъответствие между заявените за вписване обстоятелства и приложените към заявлението документи.

По същество : Съгласно изискванията чл.33ф, Раздел ІХи (Нов – ДВ, бр. 77 от 2017 г., в сила от 1.01.2018 г.) от Наредба №1 за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър при промяна на обстоятелствата, подлежащи на вписване относно народно читалище, същите се посочват в заявление образец А17, като с оглед конкетиката на случая следва да бъдат приложени документи, обективиращи:   решенията за промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване; списъкът на присъстващите на общото събрание членове на читалището (пълномощници) с подпис на всяко лице; ако на общото събрание са присъствали пълномощници – доказателства за представителната власт на пълномощниците; актуален списък на членовете на читалището, имащи право на глас, заверен от представляващия; поканата за свикване на общо събрание и доказателства за спазване изискванията за свикване на общото събрание; нотариално заверен образец от подписа на новоизбраното лице, което представлява читалището, и валидният печат на читалището; декларации от новоизбраните членове на настоятелството по чл. 16, ал. 1, изр. 2 от Закона за народните читалища; декларации от новоизбраните членове на проверителната комисия по чл. 18, ал. 2 от Закона за народните читалища; свидетелства за съдимост за новоизбраните членове на настоятелството, проверителната комисия и новоизбрания секретар; другите документи съгласно изискванията на закон.

          Надлежно приложени към подаденото заявление образец А17 са Протокол от заседание на читалищното настоятелство от 04.01.2020г., на което е взето решение за провеждане на Годишно общо събрание на читалището на 24.01.2020г. при определен дневния ред, както и решение относно начина на оповестяване на поканата; представени са три протокола – от 07.01, 10.01 и 20.01.2020год., удостоверяващи констатацията на специална комисия за налието на залепена покана на сградата на селския магазин, читалищната сграда и на сградата на пощата; представен е списък на членовете на читалището към 24.01.2020г.; списък на членовете на читалището, поканени и присъствали на годишното общо събрание с посочен ЕГН, подпис, удостоверяващ уведомяването им за провеждане на ОС и подпис, удостоверяващ присъствието им, подписан от представляващия НЧ;  приложен е Протокол № 1 от 24.01.2020г. за проведено редовно ОС на НЧ с взети решения за избор на председател, членове на читалищното настоятелство и членове на проверителната комисия; ангажирани са нотариално заверен образец от подписа на новоизбраното лице, което представлява читалището; декларации от новоизбраните членове на настоятелството по чл. 16, ал. 1, изр. 2 от Закона за народните читалища; декларации от новоизбраните членове на проверителната комисия по чл. 18, ал. 2 от Закона за народните читалища; както и свидетелства за съдимост за новоизбраните членове на настоятелството и проверителната комисия. Приложени са декларация по чл.13, ал.4 от ЗТРРЮЛНЦ за истинност на заявените обстоятелства и декларации по чл.13, ал.5 от с.з., че заявлението и приложените към него са предоставени от заявителя, като и двете декларации са разписани от Станка Великова Трифонова – председател на НЧ, преди последния избор от 24.01.2020г. Представена е заповед №3 от 30.04.2018г., въз основа на която е прекратено трудовото правоотношение с Пенка Георгиева Неделчева като секретар на читалището, на осн.чл.325, ал.1 от КТ, по молба на служителя с вх. № 2802.04.2018г., считано от 01.05.2018г. Видно от реквизита на заповедта, същата е връчена на служителя, за което е положен собственоръчен подпис на 30.04.2018г. С жалбата, инициираща настоящото производство, е представен Протокол №3 от 05.04.2018г. за проведено заседание на читалищното настоятелство, на което е взето решение Пенка Георгиева Неделчева да бъде освободена като секретар на читалището от 01.05.2018г. 

Длъжностното лице по регистрацията следва да провери налице ли са изискванията на чл.21 от ЗТР, като съгласно ал.5 на разпоредбата на проверка подлежи съществуването на заявеното за вписване обстоятелство и съответствието му със закона.

Очевидно е, че Законът за народните читалища не дава отговор на въпроса кой следва да освободи от длъжност секретаря. За разлика от председателя, който се назначава и освобождава от Общото събрание (по арг. от чл. 14, ал.1, т.2 ЗНЧ in fine), законодателят е приел, че настоятелството, като орган на управление на читалището, назначава секретаря и утвърждава длъжностната му характеристика – така  чл. 16, ал.2, т.5. По аналогия с възникването на правоотношението, прекратяването му следва същия ред и се извършва законосъобразно с решение на читалищното настоятелство. Затова представения с жалбата протокол на настоятелството от 05.04.2018г., удовлетворяващ изискването за надлежно извършена процедура по освобождаване от длъжност на секретаря, ведно с редовно издадена заповед за прекратяване на трудовото му правотношение с читалището, не следва да бъде ингонираран. Доколкото действията по освобождаване от длъжност на секретаря са самостоятелни и не се осъществяват от Общото събрание, проведено на 24.01.2020г., а от настоятелството, то длъжностното лице по регистрацията е било длъжно, на осн.чл.22, ал.5 от ЗТРРЮЛНЗ, да даде указания на заявителя да представи в срок /чл.19, ал.2/ съответните доказателства, удостоверяващи промяната, чието вписване се настоява.  

На следващо място, в съгласие с разпоредбата на чл. 15, ал.6 от ЗТРРЮЛНЗ, в случай на промяна в представителството, заявяването й се извършва от новоизбрания представител. Отнесено към изискванията на чл.13, ал.4 от с.з. декларацията следва да изхожда от новия председател на читалището в лицето на Светлана Георгиева Петкова. Длъжностното лице отново не е изпълнило задължението си за даване на указания в тази насока, доколкото обстоятелството е декларирано от стария председател.

Следователно не е налице основание да бъде постановен отказ. Поради това, същият следва да бъде отменен и ДЛР следва да даде възможност на заявителя да представи декларация по чл.13, ал.4 ЗТР, подписана от представляващия читалището, избран на Общото събрание от 24.01.2020г. 

След изтичане на срока за представянето й и при преценка относно наличието на изискуемите документи, ДЛР следва да отчете наличието на годни доказателства за освобождаване на секретаря от длъжност – протокол №3 и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение.

Въз основа на изложеното съдът намира постановения отказ за незаконосъбразен, което налага неговата отмяна.

По изложените съображения, СЪДЪТ

 

Р  Е  Ш  И :

 

          ОТМЕНЯ Отказ с рег.№ 20200220102504 от 21.02.2020 на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление с вх.№ 20200220102504 за вписване на промени в обстоятелствата по партидата на Народно читалище „НАУКА-1907“ НЧ ЕИК ********* с.Щипско, обл.Варна, на основание чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ.

УКАЗВА на длъжностното лице при Търговски регистър, че следва да се произнесе по заявлението като приложи разпоредбата на чл. 22, ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ като даде изрични указания на заявителя да представи декларация по чл.13, ал.4 ЗТР, подписана от представляващия читалището, избран на Общото събрание от 24.01.2020г.  и съобрази наличието на годни доказателства за освобождаване на секретаря от длъжност – протокол №3 от 05.04.2018г. и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение.

РЕШЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на Агенцията, Търговски регистър за изпълнение, ведно с препис от Протокол №3 от 05.04.2018г., приложен с жалбата.

 

 

СЪДИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД: