Определение по дело №652/2020 на Административен съд - Велико Търново

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 27 октомври 2020 г.
Съдия: Дианка Денева Дабкова
Дело: 20207060700652
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 26 октомври 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

 

  град Велико Търново, 27.10.2020 г.

 

Административен съд – Велико Търново, VII-ми административен  състав, в закрито съдебно заседание на двадесет и седми октомври две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 АДМ. СЪДИЯ: ДИАНКА ДАБКОВА

 

като разгледа докладваното от съдията адм. дело № 652/2020 г. по описа на съда, за да се произнесе, съобрази следното:

            Производство по реда на чл.145 и сл. от АПК, във вр. с чл.76, ал.5 от Закон за здравното осигуряване/ЗЗО/.

Делото е образувано по жалба вх. № 4059/26.10.2020г. в АСВТ, подадена от името на МБАЛ „Св. Иван Рилски Горна Оряховица“ЕООД с ЕИК по БУЛСТАТ *********, действаща чрез упълномощения юрисконсулт .

Оспорва се Заповед за налагане на санкция № РД-09-964/07.10.2020г. на Директора на РЗОК Велико Търново, в частта по т.I от същата, с която е наложена санкция „финансова неустойка“ в размер на 200лв., на основание чл.292, т.6 „б“ от НРД за МД 2020-2022, във връзка с чл.55, ал.2, т.2 и т.3 от ЗЗО, което осъществява състав на нарушение по смисъла на чл.414, ал.3 от същия НРД.

Със съображения, че цитираната Заповед е процесуално и материално незаконосъобразна се иска да бъде отменена, в оспорената част.

Преценката на съда е, че Жалбата е редовна от външна страна – има предвидената форма и съдържание, посочени в чл.150  от АПК и приложенията по чл.151 от АПК. Подадена е в преклузивния 14-дневен срок за обжалване. Внесена е дължимата ДТ. Жалбата е допустима и не са налице процесуални пречки за движение на производството, вклч. по смисъла на чл.159 от АПК.

Постъпила административната преписка.

Следва  да се конституират страните, а делото да се внесе за разглеждане в открито с.з. Следва да се укаже разпределението на доказателствената тежест в процеса. По допускането и приемането на доказателствата, вклч. по искането за допускане на СМЕ, съдът ще се произнесе в о.с.з., съгласно чл.171, ал.5, изреч. 2-ро от АПК.

Воден от горните съображения, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТИТУИРА като ОСПОРВАЩ МБАЛ „Св. Иван Рилски Горна Оряховица“ЕООД, представлявана от управителя.

КОНСТИТУИРА като ОТВЕТНИК по оспорването директора на Районна здравноосигурителна каса гр. Велико Търново.

ДА СЕ ИЗПРАТИ препис от жалбата на ответника като му се укаже, че имат възможност в 14-дневен срок от съобщението да представят писмен отговор и/или да посочат доказателства, като писмените доказателства, с които разполагат се приложат към отговора.

УКАЗВА на оспорващия, на основание чл. 170, ал.3 от АПК, че следва да докаже твърденията си в жалбата, че са се осъществили факти, от които черпи благоприятни правни последици. В случая следва да установи, че е спазен диагностично-лечебния алгоритъм по КП № 50.1 и по отношение на пациента Цветана Кючюкова е установена степента на тежест на мозъчния инсулт.

УКАЗВА на ответника, на основание чл. 170, ал.3 от АПК, че следва да установи  пред съда, че са се осъществили фактическите основания, посочени в оспорената Заповед, както  и  изпълнение на законовите изисквания при издаването ѝ. Доколкото се касае до акт, с който се налага санкция, предвидена в НРД за МД 2020-2022, то административният орган следва да докаже, че е установено нарушение на диагностично-лечебния алгоритъм, свързано с ИЗ № 4334/2020 на ЗОЛ  Цветана Кючюкова и в какво се изразява същото.

УКАЗВА на ответника, на основание чл. 171, ал.4 от АПК, че в административната преписка не са налични доказателства за компетентността на органа, който е издал Заповедта/писмени доказателства, че лицето, подписало същата е имало качеството директор на РЗОК и е встъпил в изпълнение на длъжността/; данни за вписването в съответния регистър на РЗИ-Велико Търново на оспорващото лечебно заведение;

НАСРОЧВА делото в открито съдебно заседание на 26.11.2020г. от 15:30ч., за която дата да се призоват конституираните страни.

Определението е окончателно.

Препис от настоящото да се изпрати на страните  по реда на чл.137 от АПК, на основание чл.138 от АПК.

 

                                                  АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: