Решение по дело №3873/2019 на Районен съд - Варна

Номер на акта: 4906
Дата: 14 ноември 2019 г. (в сила от 14 ноември 2019 г.)
Съдия: Стоян Димитров Колев
Дело: 20193110103873
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 12 март 2019 г.

Съдържание на акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

4906/14.11.2019г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ВАРНЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, XLIII - ти състав в публично съдебно заседание, проведено на осми ноември през две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: С. К.

 

при участието на секретар Д.Д., като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 3873 по описа за 2019 г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

………………..

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между В.Г.Д., ЕГН ********** с адрес *** и М.П.Д. с ЕГН **********, с адрес ***, сключен на 14.09.2014 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние при Община В., за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 1012 от 14.09.2014 г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

ПОСТАНОВЯВА след прекратяването на брака жената да носи името „К.”.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА семейното жилище  с административен адрес ***, на съпругата В.Г.Д., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на роденото от брака дете Д.М.Д., ЕГН ********** при майката В.Г.Д., ЕГН **********, на адрес: ***.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете Д.М.Д., ЕГН ********** НА майката В.Г.Д., ЕГН **********.

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата М.П.Д. с ЕГН ********** и роденото от брака дете Д.М.Д., ЕГН **********, като му дава възможност да го вижда и взема, както следва:

- всяка първа и трета събота и неделя от 10:00 часа в събота до 20:00 часа в неделя – с преспиване, като детето ще бъде вземано от дома на майката и ще бъде връщано там; всеки втори и четвърти понеделник и четвъртък от 17:00 часа до 20:00 часа, като детето ще бъде вземано от детското заведение, в което е настанено, и ще бъде връщано в дома на майката, а при положение че в този ден не присъства в детското заведение, ще бъде вземано и връщано от и в дома на майката; на рождения ден бащата – 21.07., ако детето посещава детско заведение – от 17:00 часа до 19:30 часа, а при положение, че не е в детско заведение, съответно – няма учебни занятия – от 10:00 часа до 14:30 часа;

- През училищните ваканции, бащата ще взема детето при себе си през половината лятна ваканция, когато майката не ползва платен годишен отпуск, както и през половината дни от пролетната и зимната ваканция.

- През официалните празници – на всяка четна година по два дни през Коледните и Великденските празници детето ще прекарва при бащата, а Нова година – при майката, а на всяка нечетна – детето ще прекарва  Коледа и Великден при своята майка, а Нова година – при бащата.

- Личните празници на детето /рождени дни, училищни мероприятия, дипломирания/ ще бъдат чествани в присъствието и на двамата родители.

ОСЪЖДА М.П.Д. с ЕГН **********, с адрес *** полза на детето Д.М.Д., ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител В.Г.Д., ЕГН ********** с адрес ***, месечна издръжка в размер на 200,00 лв. (двеста лева), считано от влизане в сила на решението за развод, до настъпване на законно основание за нейното изменяване или прекратяване, платима до всяко пето число от месеца, за който издръжката се дължи, по банковата сметка на майката с IBAN: ***, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, до окончателното плащане, на основание чл. 143, ал. 1 и ал. 2 СК.

ОБЯВЯВА, че съгласно споразумението: Всички допълнителни разходи, надхвърлящи посочената по-горе сума – представляваща месечна издръжка, свързани изцяло с нуждите на детето ще се обсъждат допълнително между двамата родители; Движимите вещи, придобити по време на брака ще бъдат доброволно разделени между страните и никой от тях няма претенции към другата страна за заплащане на суми или предаване на вещи или уравнение на дялове; Издръжка между съпрузите не се дължи; Разноските по делото се поемат от страните по равно.

ОСЪЖДА М.П.Д. с ЕГН **********, с адрес ***  ДА ЗАПЛАТИ в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт по сметка на ВРС сумата от 144,00 (СТО ЧЕТИРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ) лева държавна такса по споразумението за издръжката.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: