Определение по дело №85/2018 на Апелативен съд - Варна

Номер на акта: 287
Дата: 23 май 2018 г.
Съдия: Милен Петров Славов
Дело: 20183000500085
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 23 февруари 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

ОПРЕДЕЛЕНИЕ 287

гр. Варна,23.05.2018г.

Варненски апелативен съд в закрито съдебно заседание, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕН СЛАВОВ

    ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ПЕТРОВА

   МАРИЯ МАРИНОВА

като разгледа докладваното от съдията Славов в. гр. дело № 85/18г., намира следното:

С депозирана на 23.05.18г. молба с вх. № 3067 адв. Св. Х., в качеството си на процесуален представител на въззиваемата В.Л., след като е изложил конкретни обстоятелства, свързани с проведен извън съдебната зала разговор с вещото лице по делото доц. С.Й., както и за съдържанието на този разговор, е поставил въпроса за нейната безпристрастност. Освен това е посочено, че пред съда това вещо лице в с.з. на 16.05.18г. е изложило неистина относно определени обстоятелства. Поради всичко това е направено изявление, че се иска отстраняването на вещото лице доц. Й. от процеса.

На осн. чл. 196, ал. 3 от ГПК е разпоредено препис от горната молба да се връчи на в.л. Й. за вземане на отношение по изложените обстоятелства и отправеното искане.

С депозирано становище вх. № 3085/23.05.18г. доц. С.Й. е отправила искане същата да бъде освободена като експерт по делото, след като има съмнения относно нейната „лоялност към делото”. 

Настоящият състав на съда намира, че макар и да липсват доказателства, установяващи твърденията на адв. Св. Х., изложени в молбата му от 23.05.18г., имайки предвид становището и на вещото лице от същата дата, както и необходимостта да се изключи всякакво съмнение в безпристрастността на експертите, то доц. С.Й. следва да бъде освободена от изпълнението на допълнителната задача, поставена на вещите лица по настоящото дело.

Освен това, на доц. Й. следва да се издаде допълнителен РКО за сумата от 140 лв. (като част от внесената от адв. Х. сума с вносната бележка от 22.05.18г.), представляваща доплащане до пълния размер на определеното окончателно възнаграждение по изготвянето и защитата на експертното заключение, приобщено в с.з. на 16.05.18г. към доказателствения материал по делото.

За определянето на друго вещо лице, да се изиска от ректора на ТУ-Варна посочването на друг специалист по графичен дизайн, който може да изготви заключение по допълнително поставената с протоколно определение от 16.05.18г. задача на комплексната СТЕ. За целта да се изпрати до ректора на ТУ-Варна писмо за определяне на експерт, ведно с копие от настоящото определение, както и извлечение от протоколното определение от 16.05.18г., с което е определена допълнителната задача на комплексната СТЕ.

Воден от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОСВОБОЖДАВА доц. С.М.Й. като вещо лице по настоящото дело.

На същата да се издаде РКО  за сумата от 140 лв., представляваща доплащане до пълния размер на определеното окончателно възнаграждение по приобщеното по делото заключение на комплексната СТЕ.

ДА СЕ ИЗИСКА от ректора на ТУ-Варна да посочи друг специалист по компютърен графичен дизайн, който да бъде назначен от съда за изготвяне на заключение по допълнително поставената с протоколно определение от 16.05.18г. по настоящото дело задача на комплексната СТЕ.

За целта, с искането да се изпрати копие от настоящото определение, както и извлечение от протоколното определение от 16.05.18г., с което е определена допълнителната задача на комплексната СТЕ и датата на следващо с.з., а освен това да се посочи, че следва да се има предвид и нормата на чл. 199 от ГПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на самостоятелно обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ: