Присъда по дело №689/2015 на Районен съд - Кюстендил

Номер на акта: 64
Дата: 8 декември 2015 г. (в сила от 24 декември 2015 г.)
Съдия: Мая Андонова Миленкова
Дело: 20151520200689
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 22 юни 2015 г.

Съдържание на акта

 

П Р И С Ъ Д А

 

                                                ………….

                                      Гр. Кюстендил,08.12.2015 г.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Кюстендилският районен съд, ІІІ-ти състав в публично съдебно заседание на осми декември две хиляди и петнадесета  година, в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАЯ МИЛЕНКОВА

                                     

                                                                                                                      

и Прокурора Сеслав Помпулуски

при участието на секретаря З.Р., като разгледа докладваното от съдия Миленкова НОХД № 689/2015 г. по описа на КРС,

 

П Р И С Ъ Д И:

 

         ПРИЗНАВА подсъдимият М.Х.Б. – роден на *** ***, с адресна регистрация в с.Лозно, обл. Кюстендил, българин, с българско гражданство, женен, със средно образование, безработен, осъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че след като е осъден с постигната спогодба – протоколно определение на КРС по гражданско дело № 672/2014 г. по описа на Районен съд – Кюстендил, считано от 15.04.2014 г. да издържа свой низходящ – сина си К. М. Б., ЕГН **********, като заплаща месечна издръжка в размер на 120 лв., съзнателно не е изпълнил това свое задължение в размер на две или повече месечни вноски, а именно: 12 такива,, за времето от м. април 2014 г. до м. април 2015 г. включително, на обща стойност 1440 лв. – престъпление по чл. 183, ал.1 от НК и НЕ МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ.

        

         Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред КОС в 15-дневен срок от днес.

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

Съдържание на мотивите

                  М О Т И В И   на  КРС по НОХД 689/2015 г.

                            Гр.Кюстендил , 14.12.2015 г.

 

 

 

 

 

 

 

Кюстендилска районна прокуратура е внесла за разглеждане в КРС  на 22.06.2015 г., обвинителен акт, с който обвинява М.Х.Б. , с ЕГН – ********** ***, в извършването  на престъпление от общ характер по чл.183, ал.1 от НК, при фактическа и правна обстановка, подробно изложени в обвинителния акт.

Прокурорът поддържа обвинението, като предлага на съда, подсъдимият да бъде признат за виновен. С оглед установеното в хода на съдебното  следствие, да бъде приложена разпоредбата на чл. 183, ал.3 от НК и  да бъде освободен от наказание.

Подсъдимият се признава за виновен , обяснява деянието си с липса на средства. В хода на съдебното следствие внася доброволно дължимата издръжка за процесните 12/ дванадесет / месеца.

КРС, след като се запозна с материалите по делото, и след обсъждането на събрания доказателствен материал, като го обсъди както по отделно, така и в съвкупност, и при реда и условията на чл. 14, чл.301 и сл. от НПК приема за установено следното:

 

                   ПО ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА

 

Подсъдимият М.Б.  е роден на *** ***. ….. е, български гражданин, , със средно  образование, женен, неосъждан, с ЕГН **********.

Подсъдимият съжителствал, на семейни начала, със свидетелката Л.М.. През време на това съжителство  е родено и детето им К. М. Б., с ЕГН – **********.

По силата на одобрена от съда спогодба по гр.д.672/2014 г. по описа на КРС  подсъдимият е осъден да  изплаща месечна издръжка на малолетното си дете  в размер на 120,00 лева месечно, считано от 15.04.2014 г., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, чрез неговата майка и законна представителка – св. М.. От датата на влизане в сила на съдебния акт – 04.06.2014 г. подсъдимият не е изплащал дължимата издръжка, като за времето от м. април2014 г. до м. април 2015 г. не са изплатени общо 12 месечни вноски или неизплатена за издръжки сума възлиза на 1440 лева.

Подсъдимият  не е ползвал привилегията по чл. 183, ал.3 от НК.

Разпитаната по делото свидетелка  Л.М., майка  и законен представител на малолетния К. М. Б. установи , че до приключване на съдебното следствие подсъдимият е издължил изцяло сумата  описана в ОА и няма претенции към него. 

Горната фактическа обстановка се установява и доказва по безспорен начин от събраните в хода на досъдебното производство писмени и гласни доказателства, както и гласните доказателства, събрани в хода на съдебното следствие..

 

                      ПО ПРАВНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ

 

Съобразявайки горното, безспорно се установява, че подсъдимият Б.   е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер по чл.183, ал.1от НК .

 От обективна страна е налице неизплащане на дължима месечна издръжка за свой низходящ, за което е бил осъден с решение по гр.д. 672/2014 г. по описа на КРС.

От субективна страна е налице пряк умисъл. Подсъдимият е съзнавал обществено-опасният характер на деянието си, като е предвиждал неговите обществено-опасни последици и е искал тяхното настъпване.

По тези съображения съдът призна подсъдимия за виновен.

Доколкото, до постановяване на присъдата Б. е изпълнил задължението си и не се установи да са настъпили други вредни последици за пострадалия съдът  приложи по отношение на него разпоредбата на чл. 183, ал.3 от НК и не му наложи наказание.

По горните съображения, съдът постанови присъдата си.

 

 

 

                                                      Районен съдия :