Решение по дело №335/2019 на Районен съд - Елин Пелин

Номер на акта: 3
Дата: 13 януари 2020 г. (в сила от 29 януари 2021 г.)
Съдия: Росица Генадиева Тодорова
Дело: 20191820200335
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 13 ноември 2019 г.

Съдържание на акта

 

                                                Р Е Ш Е Н И Е

 

                                     гр.Елин Пелин, 13.01.2020 г.

 

                                      В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

            РАЙОНЕН СЪД EЛИН ПЕЛИН, Пети състав, в публично  заседание на тринадесети декември през две хиляди и деветнадесета година в състав:

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ: РОСИЦА ТОДОРОВА

 

при секретаря Цветанка Н., като разгледа докладваното от съдията АНД № 335 по описа за 2019 г. на РС Елин Пелин и за да се произнесе, взе предвид следното:

        

           Постъпила е жалба от Л.Р.Н., ЕГН ********** *** срещу Наказателно постановление № 19-0262-000216/07.05.2019 г. издадено от Началник група към ОД на МВР София на РУ Елин Пелин, с което на основание  чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП  за извършено нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП й е наложено административно наказание глоба в размер на 100.00 лева и лишаване от право да управлява МПС за три месеца. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е издадено  при допуснати съществени процесуални нарушения, както и че описатата фактическа обстановка не отговаря на действителността, поради което е налице основание за неговата цялостна отмяна.

 

Производството е по чл. 59 и сл. ЗАНН.

Жалбоподателката се явява в съдебно заседание, като поддържа жалбата.

Административнонаказващият орган – РУ Елин Пелин, редовно призован не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

РП Елин Пелин редовно призовани не изпращат представител.

Съдът след като обсъди събраните по делото доказателства във връзка с доводите на страните, намери за установено следното от фактическа страна:

Видно от обжалваното Наказателно постановление № 19-0262-000216/07.05.2019 г. същото е издадено от Началник група към ОД на МВР София на РУ Елин Пелин въз основа на АУАН № АА 46265/16.04.2019 г. по описа на РУ Елин Пелин. С наказателното постановление  на жалбоподателя е наложено на основание  чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП административно наказание глоба в размер на 200.00 лева и лишаване от право да управлява МПС за три месеца, за извършено нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, за това че: На 16.04.2019 г. около 10,30 ч. в гр.Е. П. на бул. „С.“, като водач на лек автомобил – Рено клио с рег. № СО…..ВТ, държава България при обстоятелства: гр.Е. П. по бул. „С.“, с посока на движение към с.Мусачево, управлява л.а. Рено клио с рег. № СО….ВТ собственост на Р.Р. ЛНЧ **********, като регистрационните табели не са поставени на определените за това места, е извършил: 1. Управлява МПС, на което табелите с регистрационен номер не са поставени на определените за това места.

От приложения по делото АУАН  № АА 046265/16.04.2019 г. по описа на РУ Елин Пелин е видно, че същият е съставен от З.В.Д. и подписан от свидетеля Г.Т.Т. срещу Л.Р.Н., за това, че: „На 16.04.2019 г. около 10.30 ч. в гр.Елин Пелин по бул. София с посока на движение към с.М. управлява л.а. Рено клио с рег. № СО…. собственост на Р.Р. ЛНЧ **********, като регистрационните табели не са поставени на определените за това места, с което виновно е нарушил чл.140, ал.1 от ЗДвП. АУАН е връчен лично на нарушителя срещу подпис на 16.04.2019 г..

От справка за нарушител водач на Л.Р.Н. издадена от ОД МВР се установява, че същата е правоспособен водач и няма налагани други наказания с наказателни постановления.

Видно от удостоверение изх. № 1200400-14686–15.11.2019 г. е, че  Р. Р. лично е получил на 19.08.2019 г. от сектор Пътна полиция при ОДМВР София два броя регистрационни табели  с № СО 4172 ВТ получени от Р И..

 По делото е приложена Заповед № 8121з-515/14.05.2018 г. по описа на МВР удостоверяваща компетентността на служителите да извадат АУАН и НП.

По делото са представени и следните писмени доказателства: свидетелство за регистрация на МПС; регистрациоен талон за МПС; справка от Министерство на инфраструктурата и транспорта; разписка за електронна винетка; сведение от Л.Р.Н.; декларация по чл.17 ал.1 от Правилника за издаване на българските документи за самоличност от 05.11.2019 г.

  В хода на проведеното съдебно производство е разпитан свидетелят З.В.Д., който разказва, че е очевидец на деянието, в което качество се е подписал в съставения АУАН като свидетел. Твърди, че  работи като полицей в РУ Е. П. на длъжност младши автоконтрольор и заедно с колегата му Т. по време на дежурство с патрулния автомобил се разминали с автомобила Рено клио управляван от жалбоподателката. При разминаването с колегата му забелязали, че регистрационните табели на автомобила не отговаряли на българския стандарт , нито пък на европейските стандарти, затова спряли  автомобила за проверка и изискали документите на автомобила и водача. Жалбоподателката заявила, че номерата са транзитни, дадени й в И.. Свидетелят разказва, че с колегата му се обадили в РУ Елин Пелин на началника на КАТ и го уведомили за случая. Те от своя страна се обадили в  София в Главна Дирекция, за да обяснят случая и се установило, че жалбоподателката не може да кара автомобила с тези номера. На регистрационния номер никъде нямало отбелязване, че номера е италиански или на друга държава, поради което бил съставен процесния АУАН. Автомобила нямал поставени регистрационни табели, а на задното стъкло имало залепен номер от картон с тиксо. Свидетелят сочи, че по време на проверката извършили справка по рамата на автомобила и установили, че той има номер с българска регистрация посочен в АУАН.

 По искане на жалбоподателката по делото бе разпитана и свидетелката Д. И.С. - Н. – майка на жалбоподателката. Свидетелката заявява, че била в автомобила по време на проверката и че й е известно, че именно с тези номера дъщеря й и съпруга й са пристигнали от И., като са преминали безпроблемно през няколко граници, включително и българската. Номерата представлявали изписани цифри на твърд лист, като картон, поради което били залепени на задното стъкло на автомобила. Твърди, че дъщеря й Л. няколко пъти обяснила на служителите от полицията, че е ходила  неколкократно до КАт, за да си получат българските номера, но те не били пристигнали и затова продължили да карат с издадените им номера от италианските власти.

  При така установената фактическа обстановка съдът стигна до следните правни изводи:

  Жалбата е подадена в срок  от лице, което има право на това и срещу акт, подлежащ на съдебен контрол, поради което съдът я намира за допустима и като такава следва да бъде разгледана по същество, като се извърши цялостна проверка на обжалваното постановление, досежно неговата законосъобразност.                  

            Не е спорно между страните, а и от събраните по делото доказателства се установява, че на посочените в АУАН и НП дата и място, жалбоподателката е управлявала лек автомобил Рено клио с рег. № СО….ВТ, както и че собственик на превозното средство е не жалбоподателката, а трето лице - Р.Р.. Не е спорно също, че към момента на проверката лекият автомобил не е бил с български регистрационни табели поставени на определените за това места. Спорен е факта можело ли е към момента на проверката, жалбоподателката да управлява процесния лек автомобил с регистрационни табели, поставени на определените за това места.

            Съгласно чл.140 ал.1 от ЗДвП по пътищата, отворени за обществено ползване, се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационни номера, поставени на определените за това места. Чл.20, ал.1 от ППЗДвП предвижда, че на регистрираните МПС отпред и отзад се поставят табели с регистрационни номера, а ал.4, че табелите с регистрационни номера отговарят на съответните изисквания на стандартизационните документи. В чл.10 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на МПС и на ремаркетата, теглени от тях, са уредени подробно изискванията за табелите с регистрационен номер.

           Фактът, че жалбоподателката е управлявала МПС с транзитни италиански регистрационни табели, които не са били поставени на определените за това места, не означава автоматично, че същата е извършила вмененото й деяние. Видно от представените по делото доказателства – регистрационен талон издаден от Министерство на инфраструктурата и транспорта на Р И. е, че  процесният лек автомобил Рено Клио към момента на проверката е бил с иззет български регистрационен № СО ….. ВТ и е получил от властите на  служба КАТ сектор А., Р И. временен регистрационен талон, удостоверяващ получаването на регистрационен номер А119858, с който автомобила има право да си движи 55 дни от датата на издаването му – 30.03.2019 г.. Именно с този регистрационен номер жалбоподателката е управлявала лекия автомобил Рено Клио по време на спирането й на 16.04.2019 г., като разрешението за ползването му все още не е било изтекло, а представеното копие на временен регистрационен номер по делото, депозиран пред съдебния състав и в оригинал за сверка се установи, че е идентичен и както с копието, така и с посочения номер във временния регистрационен талон. Изложеното сочи, че няма как жалбоподателката да постави издадения й от италианските власти картонен регистрационен талон на „определените за това места“, тъй като същия доколкото е изписан на картон, макар и фолиран, не би могъл да се съхрани при управлението на автомобила, поради което същата го е поставила на задното стъкло.

            От друга страна в хода на административното производство, административният орган не е събрал доказателства по делото, които да оборят тезата на жалбоподателката, че регистрационните табели, с които е управлявала автомобила не са тези, които са й предоставени от италианските власти за временно ползване, както и какви следва да бъдат регистрационните номера, за да отговарят на съответните изисквания на стандартизационните документи, за да може настоящият състав да прецени възможно ли е било изобщо те да бъдат поставени в случая на определените за това места и осъществен ли е състава на вмененото на нарушителя деяние.

             Следва да се отбележи също така, че изложената фактическа обстановка в АУАН и НП не отговаря на действително установената такава. Това е така, тъй като  административният орган е отбелязал в обстоятелствена част на АУАН и в наказателното постановление, че жалбоподателката е управлявала по време на проверката лек автомобил Рено клио с рег. № СО … ВТ. Такива обстоятелства по делото обаче не бяха установи, доколкото и двамата разпитани по делото свидетели категорично заявиха, че автомобилът не е имал поставени български регистрационни табели, а имал поставени други табели – според свидетелят Д. неустановено какви, а според свидетелката Н. – транзитни номера издадени в Република И., с които номера автомобилът е преминал през всички граници от И. до България без проблем. Изложеното сочи, че отразената фактическа обстановка, че лекият автомобил  се е движел с поставени регистрационни табели № СО …. ВТ и те не са били на определените за това места по време на спирането му от полицейските служители не отговаря на действителността. Това обстоятелство се установява и от представеното удостоверение от ОД МВР София сектор Пътна полиция, в което е отразено, че българските регистрационни номера - СО ….. ВТ са изпратени от Република И. и са получени от собственика на автомобила Р.Р. едва на 19.08.2019 г., т.е. много след извършване на процесната проверка, поради което практически невъзможно е по време на констатиране на нарушението – 16.04.2019 г. автомобилът да се движи с регистрационен номер  СО ……ВТ поставен на определените за това места. В тази насока и в подкрепа тезата на жалбоподателката съдът кредитира и представената по делото квитанция за закупен винетен стикер за лекия автомобил, в който също е отбелязано, че се закупува за лек автомобил  с регистрационен номер А119858, държава И., а не за лек автомобил с рег. № СО ….. ВТ.

            Предвид всичко изложено, настоящият състав намира, че тезата на жлбоподателката бе доказана по несъмнен начин в хода на административнонаказателното производство, а изложената фактическа обстановка от административнонаказващият орган не намери опора в събраните по делото доказателства и няма основание за ангажиране на отговорността на наказаното лице.

   Воден от горното, съдът

 

                                          Р   Е    Ш    И :

 

          ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 19-0262-000216/ 07.05.2019 г. издадено от Началник група към ОД на МВР София на РУ Елин Пелин.

     Решението подлежи на касационно обжалване по реда на глава ХІІ от АПК пред Административен съд – София област в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: