Определение по дело №597/2019 на Районен съд - Попово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 7 юни 2021 г.
Съдия: Поля Павлинова Иванова
Дело: 20193520100597
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 15 юли 2019 г.

Съдържание на акта

 

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. Попово, 07.06.2021 г.

 

Подписаната, Поля Павлинова – съдия-докладчик по гр.д. № 597/2019 г. по описа на Поповския районен съд, в закрито заседание, като поставих на разглеждане горното дело, установих следното:

Производството по делото е образувано по искова молба, подадена от „Банка ДСК“ АД – гр. София, чрез пълномощник: К.К.Н.– гл. юрисконсулт, против П.А.Й. ***, за установяване съществуване на вземане на ищеца от ответника по издадена заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 417 от ГПК за сумата 307.86 лв. – иск по чл. 422 във вр. чл. 415, ал. 1, т. 2 от ГПК.

Във връзка с размяна на съдебните книжа, след като ответникът не е намерен по постоянен и настоящ адрес и след залепване на уведомление  по реда на чл. 47, ал. 1 от ГПК, съдът го е счел за редовно уведомен за постъпилата срещу него искова молба, на основание чл. 47, ал. 5 от ГПК и е преценил, че на същия следва да му бъде назначен особен представител, на основание чл. 47, ал. 6 от ГПК. Във връзка с горното, с определение от 15.10.2020 г. съдът е предоставил правна помощ на ответника.

Впоследствие с определение от 03.11.2020 г. съдът е назначил адв. Р. ***, за особен представител на ответника П.А.Й., при възнаграждение в размер на 200.00 лв. на разноски на ищеца.

В дадения му едномесечен срок по чл. 131 от ГПК адв. К. е подал отговор на исковата молба, с който е заявил, че предявеният иск е неоснователен и недоказан.

След подаването на писмения отговор от особения представител на ответника и преди насрочването на първо по делото съдебно заседание, адв. Р.К. е починал, което обстоятелство е известно на съда.

Предвид горното, с разпореждане от 19.05.2021 г. съдът е разпоредил АС на АК – Т. да посочи друг адвокат, вписан в НРПП, който да замени първоначално назначения особен представител на ответника.

С уведомително писмо от 25.05.2021 г. АС на АК – Т. е уведомил съда, че за особен представител на ответника е определена адв. Биляна Стефанова Костадинова от АК – Т..

При така установеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира, че данните по делото сочат, че основанията за допускането на правната помощ съществуват и понастоящем, поради което първоначално назначеният особен представител на ответника – адв. Р.К., поради настъпилата му смърт, следва да бъде заменен с посочения от АС на АК – Т. – адв. Биляна Костадинова. На последната следва да й бъдат връчени препис от исковата молба, доказателствена към нея, препис от отговора на първоначално назначения особен представител на ответника, както и препис от настоящото определение. Тъй като веднъж вече е даден 1-месечен срок за отговор, на новоназначения особен представител не следва да му се дава нов срок за отговор на исковата молба.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 26, ал. 5 от ЗПрП, съдът  

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ЗАМЕНЯ назначения от съда с определение от 03.11.2020 г. особен представител на П.А.Й., ЕГН ********** – ответник по гр.д. № 597/2019 г. по описа на Поповския районен съд – адв. Р.К. *** поради настъпилата му смърт, с адв. БИЛЯНА СТЕФАНОВА КОСТАДИНОВА от АК – гр. Т., при възнаграждение: в размер 200.00 лв. на разноски на ищцовата страна (внесени по депозитната сметка на съда на 22.10.2020 г.).

Препис от определението, ведно с препис от исковата молба, доказателствата към нея, както и препис от писмения отговор на първоначално назначения особен представител на ответника – адв. К.,  да се връчат на адв. Костадинова.

 

СЪДИЯ: