Определение по дело №364/2021 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 275
Дата: 18 февруари 2022 г.
Съдия: Янко Ангелов Ангелов
Дело: 20217180700364
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 11 февруари 2021 г.

Съдържание на акта

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

 

Номер  275        Година    2022, 18.02.,   Град ПЛОВДИВ

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Административен съд – Пловдив, ІI отд., Х състав в закрито заседание на 18 февруари 2022 година в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЯНКО АНГЕЛОВ

 

като разгледа докладваното от съдия Янко Ангелов адм. дело № 364 по описа за 2021 година и взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по искова молба на Р.Ф.Д., ЕГН **********,***, чрез адв. Г.М., с която е предявил срещу ответника Главна Дирекция “Изпълнение на наказанията”/ГДИН/ - София, ул.”Н. Столетов”№21 претенция за присъждане на сумата от общо 15 000 лева, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на преустановяване на незаконосъобразните бездействия на отговорните органи на Затвора-Пловдив, представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на поставянето му в неблагоприятни условия за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, с което се презюмира нарушаване правата по чл.3 от Европейската конвенция за защита на правата на човека /ЕКЗПЧ/ и чл.3 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража/ЗИНЗС/, както следва:

Липса на достатъчно жилищна площ (пренаселеност на килиите – „падат се под 3 кв. м. нетна площ на човек“); във всички килии, които е обитавал е липсвала вентилация; липса на свеж въздух; храната е с лошо качество и не съдържа достатъчно калории и рядко има плодове или млечни продукти; не му е предоставяна диетична храна във връзка с поставената му диагноза хепатит „Ц“; килиите са без достатъчен достъп на естествена светлина, поради особеното разположение на килията, малкия прозорец и поставените решетки и мрежа; по външните стени на затвора изолация липсва, поради което през зимата в помещенията е студено; през зимата не са му предоставяни достатъчно дебели завивки, а молбите му да му бъдат предоставени са отхвърляни с мотива, че одеяла и завивки липсват; липсват достатъчно шкафове за затворниците, поради което са принудени да ползват общи, в които прибират бельото и посудата си; спалното и постелъчно бельо се сменя рядко, поради което се развъждали дървеници и бълхи; не му е осигурен достъп до пералнята на затвора с мотива, че трябва предварително да подаде молба и да изчака няколко дни; в килиите има мухъл и плесен; с ищеца не е водена индивидуална и корекционна работа, не му е давана възможност да участва в програми за въздействие, което е довело до поведенческа и личностна криза; не му е предоставян достъп до течаща вода, поради това, че липсва налягане в чешмите и през по-голяма част от денонощието водата не достига до неговата килия; отказвана му е медицинска помощ във връзка със заболяването му от хепатит „Ц“, не са му извършвани необходимите медицински прегледи и лекарства, което довело до влошаване на здравословното му състояние.

В хода на произнасяне, съдът констатира, че за правилното установяване на фактите по делото, е необходимо на основание чл.284 ал.3 ЗИНЗС от специализираните органи по изпълнение на наказанията, да се изискат съответните доказателства, като на страните следва да се дадат и указания за разпределението на доказателствената тежест, с оглед нормата на чл.154 ГПК.

Ето защо и поради мотивите, изложени по-горе АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ – ІІ отд., десети състав:

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И

 

ОТМЕНЯ определението за даване ход на делото по същество.

НАСРОЧВА делото за разглеждане в открито съдебно заседание на  04.04.2022 г. от 09,40 часа, за която дата и час да се призоват:

1. Ищец – Р.Ф.Д., ЕГН **********,***, който да се призове чрез адв.Г.М.;

2. Ответник - Главна дирекция “Изпълнение на наказанията“ – гр.София.

ДА СЕ ПРИЗОВЕ Окръжна прокуратура – Пловдив.

ЗАДЪЛЖАВА Затвора – гр.Пловдив в 7-дневен срок от съобщаването да представи по делото: справка за периода, в който Р.Ф.Д. е изтърпявал наказание „лишаване от свобода“ в Затвора-Пловдив, в кои помещения е бил настаняван ищецът, каква е била тяхната квадратура и с колко други лишени от свобода е пребивавал в тях; разполагал ли е същият с достъп до постоянно течаща топла и студена вода и санитарен възел; осъществявана ли е ДДД обработка на помещенията, в които е бил настаняван през исковия период, като за целта се представят както договорите за обезпаразитяване, така и конкретни доказателства за тяхното изпълнение/протоколи за ДДД обработка – по договор и извънредни такива/ за целия исков период – от 09.01.2012г. до 30.11.2016г.; да се представи справка за предоставяната на лишения от свобода храна, в това число калорийното ѝ съдържание, наличието на плодове,зеленчуци, мляко и млечни продукти; да се представи и справка за това предоставена ли е на ищеца диетична храна, подходяща за заболяването му; да се представи справка дали с ищеца е водена индивидуална и корекционна работа и давана ли му е давана възможност да участва в програми за въздействие.

УКАЗВА на Затвора – гр.Пловдив, че на основание чл.284 ал.3 ЗИНЗС в случай на непредставяне на изисканите доказателства, съдът може да приеме за доказани твърдените от ищеца факти и обстоятелства.

УКАЗВА на ищеца, че негова е доказателствената тежест да докаже при условията на пълно доказване осъществяване на твърдените нарушения на чл.3 от страна на органите по чл.284 ал.1 ЗИНЗС.

УКАЗВА на ответника, че доказването на настъпването на неимуществени вреди, за които нормата на чл.284 ал.5 ЗИНЗС е въвела оборима презумпция, не подлежи на главно доказване от ищеца, а на оборване от негова страна по пътя на обратното доказване, което също следва да бъде пълно, както и че тази оборима презумпция се простира и върху причинната връзка между нарушението на чл.3 ЗИНЗС и настъпилия вредоносен резултат, т.е. негова е тежестта да я обори, като може да стори това с всички допустими по АПК, респ. ГПК доказателствени средства.

ОПРЕДЕЛЯ краен срок за ангажиране на доказателства до края на съдебното заседание, като всяка страна е длъжна да установи фактите, на които основава своите искания или възражения.

Препис от настоящото определение да се изпрати на страните, на ОП – Пловдив и на Затвора - гр.Пловдив. 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ подлежи на обжалване.

 

                       

 

 

 

 

                

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: