Определение по дело №781/2012 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 19 септември 2012 г.
Съдия: Росен Василев
Дело: 20121200500781
Тип на делото: Въззивно гражданско дело
Дата на образуване: 17 септември 2012 г.

Съдържание на акта Свали акта

Публикувай

Определение № 3219

Номер

3219

Година

5.8.2013 г.

Град

Благоевград

Окръжен Съд - Благоевград

На

08.05

Година

2013

В закрито заседание в следния състав:

Председател:

ЕМИЛИЯ ТОПАЛОВА

Секретар:

Прокурор:

като разгледа докладваното от

Емилия Топалова

дело

номер

20111200100037

по описа за

2011

година

И за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е молба от В. С.-синдик на ”Ш. ”Е./н/ със седалище-гр.П. ,с която иска разрешение за извършване на продажба на недвижими имоти от масата на несъстоятелността на длъжника по реда на чл.718 ТЗ при цена ,представляваща 80% от обявената за начална на последния търг.

В молбата се сочи,че в изпълнение на постановени от съда по несъстоятелността актове синдикът е разгласил и провел търгове за продажба на движими вещи и недвижим имот от масата на несъстоятелността на длъжника „Ш. ”Е./н/, последният от които насрочен на 23.07.2013г. при условията на чл.717ж ТЗ .На този търг не са се явили наддавачи за недвижимите имоти и синдикът е обявил публичната продан за нестанала.С оглед безуспешните опити за продажба на това имущество по реда на чл.717ж от ТЗ се иска разрешение за преминаване към продажба по реда на чл.718 ТЗ –чрез пряко договаряне с потенциални купувачи.

От приложените към делото книжа съдът по несъстоятелността констатира,че предпоставките за извършване на продажба на посочените в молбата на синдика активи от масата на несъстоятелността на длъжника “./н/ по реда на чл.718 ал.1 от ТЗ ,са изпълнени.От приложения към молбата на синдика протокол за обявена публична продан по реда на чл.717ж ТЗ се установява ,че на насрочения на 23.07.3023г. с явно наддаване не са се явили наддавачи за посочените в молбата на синдика недвижими имоти ,поради което продажба не е осъществена.Съгласно чл.718 ал.1 ТЗ когато вещи и имуществени права от масата на несъстоятелността на длъжника са били предложени за продажба по реда на чл.717 и чл.717ж от ТЗ ,но продажба не е извършена поради неявяване на наддавачи ,по предложение на синдика съдът по несъстоятелността може да разреши продажбата да се извърши чрез пряко договаряне с потенциални купувачи или чрез посредник.В тези случаи съгласно ал.5 на чл.718 от ТЗ продавач е синдикът.Съдът намира предложението на синдика В. С. за извършване на продажба на недвижимите имот от масата на несъстоятелността на ”Ш. ”Е./н/ чрез пряко договаряне за уместно и целесъобразно предвид изчерпаните възможности за продажба чрез публичен търг .Законосъобразно е предложението за пряко договаряне при цена,представляваща 80% от началната на последния търг ,обявен по реда на чл.717ж от ТЗ предвид препратката на чл.718 ал.1 ТЗ към ГПК.Съгласно чл.494 ал.2 предл.трето ГПК ако имотът не се продаде при провеждане на втората по ред продан ,в едноседмичен срок може да бъде поискано определяне на нова начална цена.легитимирани да направят такова искане са длъжникът /представляван от синдика/ ,и /или кредиторите му с приети в ПН вземания.В случая предложение за определяне на нова начална цена чрез нова оценка не е постъпило,а синдикът предлага прякото договоряне да се извърши при цена представляваща 80 % от началната на последния търг.Предвид отсъствието на данни за възможност активите да се продадат при по-висока от предложената от синдика цена съдът намира предложението му за обосновано и дава разрешение за извършване на продажбата по посочения ред.При намиране на купувачи чрез пряко договаряне по предложената от синдика цена недвижимият имот следва да се продаде при спазване изискванията на чл.18 ЗЗД-с договор за продажба в нотариална форма като синдикът е продавач съгласно чл.718 ал.5 ТЗ.

Водим от горното и на основание чл.718 ал.1 от ТЗ,Благоевградският Окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА РАЗРЕШЕНИЕ на В. Г. С. -синдик на ”Ш. ”Е./н/ със седалище и адрес на управление:гр.П.,У.”Х. Ч.” №35 ,с ЕИК . да извърши продажба чрез пряко договаряне с потенциални купувачи на следните активи от масата на несъстоятелността на длъжника:

1.НЕДВИЖИМ ИМОТ в гр.П. ,представляващ едноетажна масивна сграда със застроена площ от 151,30кв.м ,ведно с припадащите се ид.ч. от правото на строеж върху дворното място,построена в УПИ VІІ-1032 кв.143 по ПУП на гр.П. с административен адрес:гр.П.,ЖК”И.” с оценка по пазарна стойност-122 100лв;

2.НЕДВИЖИМ ИМОТ в гр.П.,представляващ обособен обект-склад №2 на етап преустройство в „К.” със застроена площ от 189,50кв.м ,находящ се на кота -4,20м в триетажна масивна сграда със сутерен ,построена в УПИ ІІІ кв.96”а” по плана на гр.П. с административен адрес:гр.П.,У.”Ц. Б.”,с оценка по пазарни цени-95 200лв.

Продажбатга на описаните по-горе недвижими имоти да се извърши чрез пряко договаряне с купувачи по цена,представляваща 80 % от началната на последния търг на 23.07.2013г. ,или за първият от описаните по-горе недвижими имоти-по цена 78 144лв,а за втория –по цена 60 928лв.

Препис от определението да се връчи на синдика С. и да се впише в нарочната книга по чл.634в,ал.1 от ТЗ.

Определението не подлежи на обжалване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: