Решение по дело №423/2020 на Районен съд - Червен бряг

Номер на акта: 260004
Дата: 23 септември 2020 г. (в сила от 20 октомври 2020 г.)
Съдия: Христо Витков Първанов
Дело: 20204440100423
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 11 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

гр.Червен бряг, 23.09.2020

В    И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

                                                                                                                                                                                                      

РАЙОНЕН СЪД-ЧЕРВЕН БРЯГ, първи граждански състав в открито заседание  на  двадесет и четвърти август  през две хиляди и двадесета   година, в състав :

                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХРИСТО ПЪРВАНОВ

при участието на секретаря Павлина Плючарска, като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 423 по описа за 2020 година, за да се произнесе, съобрази следното:

Предявеният иск е за допускане на делба на недвижими имоти.

Производството е образувано по искова молба на Р.Т.П.  с ЕГН **********, адрес *** против В.Т.П. с ЕГН **********, адрес *** за делба на съсобствени недвижими имоти.

Ищеца, редовно призован не се явява и не се представлява.

Ответника, редовно призован се явява лично.

Твърди се в исковата молба, че по силата на нот. акт хххнаследодателите им са признати за собственици на дворно място цялото от ххх на с. ххх. заедно с построената в него жилищна сграда, гараж и второстепенна постройка, при граници подробно описани в нотариалния акт. Твърди, че е направил редица подобрения в имота и е вложил доста средства. Живеят в имота заедно с дъщеря си. Не могат доброволно да уредят делбата и за това, пред него възниква правния интерес от завеждане на настоящето дело.

Моли съда да допусне делба на недвижимият имот подробно описан в нот. акт № хххпри квоти ½ ид. части за ищеца и ½ ид. части за ответника В.П..

В отговора на ИМ ответникът твърди, че предявеният иск е допустим и основателен. Твърди, че от няколко години ищецът го е отстранил от възможността да ползва съсобствения имот, като изгонил него и дъщеря му. От тогава съсобствения имот се ползва изцяло от ищеца Р.П. и дъщеря му, а той е лишен от всякакъв достъп. Имота бил в добро състояние, и не е давал съгласие и не знае да са правени подобрения в него. Всички плодове от имота са събирани от ищеца и са облагодетелствали единствено него през последните години. Предявява претенция на осн. чл. 31 от ЗС спрямо ищеца, като желае да му бъде присъдено обезщетение по 100 лева на месец, считано от 01.06.2017г. за това, че е лишен от право да ползва ½ ид.ч. от деления имот. Желае също така да бъдат допуснати до разпит 2-ма свидетели, при режим на довеждане, както ида бъде назначена съдебна експертиза, при която вещото лице да отговори на въпроса „Каква е пазарната цена на деления имот и каква е стойността на ползите, като ежемесечен доход за периода от м. юни 2017г. до настоящият момент, който съответства на неговата ½ ид.ч. от правото на собственост и ползване на имота. По така направеното искане съдът следва да се произнесе във втора фаза на делбата, а не с настоящето решение.

От у-ние за наследници изх. № хххе видно, че общите им наследодатели  - тяхна майка е починала на хххВсеки по отделно от наследодателите е оставил в наследство на страните недвижими имоти – жилищна сграда, гараж и второстепенна постройка:

Съдът като прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и по вътрешно убеждение съгласно чл.235, ал.2 от ГПК прие за установено следното

Не се спори от страните по делото, а се установява от приетите като доказателства у-ние за наследници изх. № ххх.за лицето Т.Х.П. –починал на ххху-ние за данъчна оценка по чл. 264 ал. 1 от ДОПК; у-ние от км. с. Т., че страните са съсобственици на процесните имоти и същите следва да бъдат включени в делбената маса.

Безспорно е от цитираните доказателства, че страните са съсобственици на описаните имоти при следните квоти – 1/2 /една втора/ идеална част за ищеца Р.Т. П.1/2 /една втора идеална част за ответника В.Т.П.

Съгласно правата на страните по Закона за собствеността делбата следва да се допусне при квоти, както следва: 1/2 ид.ч. за  Р.Т. П.1/2 /една втора идеална част за ответника В.Т.П..

Делбата следва да се извърши с помощта на вещо лице, което да даде заключение за действителната пазарна стойност на имотите допуснати до делба и тяхната поделяемост, при депозит 300.00 лева вносим от страните за всяка от по  150.00 лв.

Водим от горното съдът

Р Е Ш И :

ДОПУСКА на основание чл. 34 от ЗС извършването на съдебна делба между  Р.Т.П.  с ЕГН **********, адрес *** и В.Т.П. с ЕГН **********, адрес ***, на следния техен съсобствен недвижим имот: дворно място цялото от 720 кв.м., съставляващо парцел – хххимот пл. № ххх, с административен адрес с. хххзаедно с построената в него жилищна сграда, гараж и второстепенна постройка.

Съгласно правата на страните по Закона за собствеността делбата следва да се допусне при квоти, както следва: 1/2 ид.ч. за  Р.Т.П. и 1/2 ид.ч. за В.Т.П..

Назначава вещо лице инж. С. С., което да даде заключение за действителната пазарна стойност на имотите допуснати до делба и тяхната поделяемост, при депозит в размер на 300.00 лева вносим от страните по  150.00 лв. за всеки.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от получаване на съобщението до страните, че е изготвено, пред Плевенски окръжен съд.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: