Решение по дело №703/2010 на Районен съд - Нови пазар

Номер на акта: 5
Дата: 18 януари 2011 г. (в сила от 3 февруари 2011 г.)
Съдия: Светла Радева
Дело: 20103620200703
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 11 ноември 2010 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р      Е     Ш     Е     Н     И      Е

№5

гр.Нови  пазар,18.01.2011г.

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

НОВОПАЗАРСКИЯТ  районен съд в публичното съдебно заседание,проведено на осемнадесети януари през две хиляди и единадесета година в състав:

 

                                                    

                                                         Районен  съдия:СВЕТЛА  РАДЕВА
                                                        Секретар:Д.  С.

 

И с участието на прокурор АНРИ  МИЛЕНОВ,като  разгледа докладваното от съдия Радева АНХД №703 по описа за 2010 година

 

 

                                              Р       Е      Ш      И   :

 

  ПРИЗНАВА  Н.Ш.И. с ЕГН:**********,***ЗА ВИНОВЕН В ТОВА,че на 28.06.2006г.в гр.Н.,обл.Ш. потвърдил неистина в писмена декларация,която по силата на закон /Закона за нотариусите и нотариалната дейност –чл.25 ал.7,сега ал.8/ се дава пред орган на власт /нотариус П. А. с район на действие гр.Н.,рег.№346 на Нотариалната камара,по заместване Р. А. –помощник-нотариус/ за удостоверяване истиността на някои обстоятелства/гражданско състояние –неженен/ -престъпление по чл.313 ал.1 от НК и на основание чл;78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност,като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на  500.00лв./петстотин лева/.

    ОСЪЖДА  Н.Ш.И.  да заплати и направените по делото разноски в общ размер на 65.00лв./шестдесет и пет лева-възнаграждения за изготвяне на СГЕ/,от които 15.00лв.по сметка на НПРС и 50.00лв.по сметка на ОД на МВР гр.Ш..

   Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд гр.Шумен в 15-дневен срок от днес.

 

                                                         РАЙОНЕН  СЪДИЯ:              

 

 

 

     

 

Съдържание на мотивите Свали мотивите

     МОТИВИ към решение по АНХД №703/2010г.по описа на НПРС

 

    Делото е образувано на основание члл375 от НПК –по внесено предложение от Районна прокуратура гр.Н. ,съдържащо предложение до НПРС за освобождаване на Н.Ш.И. ***,обвиняем по ДНП №82/2010г.по описа на РУП гр.К. за извършено престъпление по чл.313 ал.1 от НК от наказателна отговорност и налагането му на административно наказание по реда на чл.78а от НК.

       Обвиняемият редовно призован се явява лично в съдебно заседание и с упълномощеният от него защитник адвокат Н. Д.,вписана в ШАК.Оспорват обвинението.

     Съдът като прецени събраните в хода на досъдебното наказателно производство писмени доказателства,както и гласните такива събрани в съдебно заседание-обясненията на обвиняемия Н.Ш.,показанията на разпитаните по делото свидетелите Р.Г.К.,А.Б.А.,на вещото лице И.Ж.Х.,прие за установено от фактическа страна следното:

    Обвиняемият Н.Ш.И. е сключил граждански брак  с Г. М. Н. на 27.10.1998г.в гр.К.,за което е бил съставен Акт за граждански брак №25/27.10.1998г./копие,надлежно заверено е приложено на л.16 по ДНП/.

     От приложеното по ДНП решение №293/30.11.2009г.по г.д.№170/2009г.по описа на ШОС се установява,че по време на брака му с Г. Ю.,по силата на договор за продажба на общински нежилищен имот от 10.06.2003г.,вписан с рег.№1299/18.06.2003г. под №127 том ІІІ парт.7510 ,26 926 и анекс към същия договор от 30.06.2003г.,вписан с вх.рег.№1405 от 10.07.2003г.,под №144 том ІІІ парт.7510,26 926 на СВ при НПРС следния недвижим имот:търговски обект –гостилница с площ от  172 кв.м.,построена в УПИІ от кв.10 по плана на гр.К.,при граници,площад и културен дом,който имот е придобит от Н.Ш. в качеството му на физическо лице.По арг.на чл.19 ал.1 от СК/отм,но действуващ към момента на придобиване на имота,същият е станал съпружеска имуществена общност на двамата съпрузи,които по арг.на чл.22 ал.2 от СК/отм./ разпореждането с тази вещ/имот/ и права върху него следва да се извърши съвместно от двамата съпрузи.

   На 28.06.2006г.е сключен договор за банков кредит между “***”АД,чрез представителя й А.Б.А.,Р.С.Б.  /на л.49-50/,по силата на който търговска банка “***”АД предоставя на Р.С.Б. банков кредит в размер на CHR 40 000 /четиридесет хиляди швейцарски франка/главница,ведно с договорени лихви ,като за обезпечаване на банковия кредит Н.Ш.И. е учредил в полза на кредитодателя “***”АД ипотека върху следния недвижим имот:Търговски обект –гостилница с площ от 172 кв.м.,построена в УПИ І в квартал 10 по плана на гр.К.,общ.К.,обл.Ш.,ул.”***” със съответното право на строеж върху местото,при граници:улица,площад,културен дом.Преди изповядване на сделката ипотекарния длъжник  Н.Ш. е подписал Декларация за гражданство и гражданско състояние по чл.25 ал.7 от ЗННД от 28.06.2006г./на л.17 по ДНП/,в която е декларирал в графа гражданско състояние ,че е неженен.Подсъдимият оспорва обстоятелството,че той именно е направил това отбелязване в декларацията,но тези му обяснения съдът  намира ,че са израз по-скоро на защитна линия по предявеното му обвинение,тъй като се опровергават от показанията на разпитаните по делото свидетели –А.Б.А. и Р.К. ,която към момента на сключване на горецитирания договор за заем чрез учредяване на ипотека е изпълнявала длъжността помощник-нотариус по заместване при нотариус П. А..Свидетелите ,предупредени за наказателната отговорност по чл.290 от НК твърдят с категоричност,че лично са възприели от подсъдимия Н.Ш. изявлението му,че не е женен,както и ,че са му прочели съдържанието на всички документи предхождащи изповядването на горецитирания нотариален акт,както и самия НА,указали са му да подчертае тези данни,които касаят семейното му положение/в случая че не е женен/,както и да се подпише.,с което да удостовери верността на вписаните обстоятелства.

   От заключението на назначената в хода на ДНП съдебно-графологична експертиза,която беше приета и от съда като добросъвестно и компететно изготвена се установява,че почеркът,с който е положен подписа в Декларацията по чл.25 ал.7 /сега ал.8 /по Закона за нотариусите и нотариалната дейност от името на Н.Ш.И. с дата 28.08.2010г. и този,с който са положени подписите,представени като сравнителен материал от името на Н.Ш.И. принадлежи на едно и също лице,т.е.на обвиняемият И..

    Ето защо от анализа на събраните доказателства,съдът прие за безспорно установено,че на 28.06.2006г.в гр.Н.,обл.Ш. обвиняемият И. е потвърдил неистина в писмена декларация,която по силата на закон /Закона за нотариусите и нотариалната дейност –чл.25 ал.7,сега ал.8/ се дава пред орган на власт /нотариус П. А. с район на действие гр.Н.,рег.№346 на Нотариалната камара,по заместване Р. А. –помощник-нотариус/ за удостоверяване истиността на някои обстоятелства/гражданско състояние –неженен/ ,с което от обективна страна е осъществил състава на престъпление по чл.313 ал.1 от НК

    От субективна страна престъплението е извършено при наличието на пряк умисъл.

    За горепосоченото престъпление законът предвижда наказание”лишаване от свобода” до две години или глоба от сто до триста лева.Впредвид на това,че обвиняемият И. не е осъждан,не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК,с конкретното съставомерно деяние не са настъпили имуществени вреди,които да подлежат на репариране,съдът след като го призна за виновен в извършване на престъплението за което е предаден на съд ,на основание чл.78а от НК го освободи от наказателна отговорност като му наложи административно наказание “глоба” в минималния размер,предвиден в чл.78а от НК/в редакцията му към момента на извършване на престъплението”,а и именно -500.00лв.

   За да определи този размер на наказанието,съдът отчете превес на смегчаващите вината на обвиняемия обстоятелства ,а именно-младата му възраст,семейно и имотно състояние ,намирайки,че при така определеното му наказание биха били постигнати целите на генералната и индивидуална превенция на наказанието,залегнали като основни начала в чл.36 от НК.

   На основание чл.189 ал.1 от НПК обвиняемият беше осъден и да заплати направените по делото разноски.

    В този смисъл съдът постанови решението си.

    Мотивите са изготвени  на 24.02.2011г.

 

                                                                        РАЙОНЕН  СЪДИЯ: