Решение по дело №1122/2018 на Районен съд - Ловеч

Номер на акта: 253
Дата: 9 август 2019 г. (в сила от 29 август 2019 г.)
Съдия: Галя Ангелова Маринова
Дело: 20184310201122
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 19 октомври 2018 г.

Съдържание на акта

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

гр. Ловеч, 09.08.2019 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

ЛОВЕШКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, трети наказателен състав в открито заседание на двадесети февруари две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛЯ МАРИНОВА

 

при секретаря ТАТЯНКА ГАВАЗОВА,

като разгледа докладваното от съдията НАХД №1122 по описа за 2018 година и за да се произнесе, съобрази :

 

С наказателно постановление № 18-0906-001290 от 27.08.2018 година на Николай Васков Недялков – Началник на сектор ПП към ОДМВР - Ловеч, упълномощен със заповед № 295з-340/22.02.2018 год. на Министъра на МВР, на Й.Л.Т. с ЕГН ********** *** на основание чл.638 ал.3 от КЗ е наложено наказание глоба в размер на 400 лева за извършено нарушение на чл.638 ал.3 от КЗ.

Недоволна от наказателното постановление останала жалбоподателката Й.Л.Т., която чрез адв. Я.С.С. *** го обжалва в срок като неправилно и незаконосъобразно. Счита, че същото не съдържа необходимите по закон  реквизити, както и че АУАН, въз основа на който е издадено НП посочва съвсем друга марка автомобил. Оспорва същото както по основание, така и по размер. Твърди, че констатираните фактически обстоятелства, както в акта, така и в НП не отговорят на истината.

В съдебно заседание жалбоподателката, редовно призована, не се явява. Не се явява и адв. С.  и не вземат допълнително становище по жалбата.

Ответникът – ПП при ОД на МВР – Ловеч, редовно призован – не изпраща представител, като в придружителното писмо, с което изпраща преписката моли съда да остави жалбата без последствие и да потвърди наложеното наказание.

От събраните по делото писмени доказателства, от показанията на свидетелите Г.П.Д. и С.Л.Д., съдът приема за установена следната фактическа обстановка:

На 16.08.2018 година свидетелят Г.П.Д. в присъствието на свидетеля С.Л.Д. съставил Акт серия Д № 613861 за установяване на административно нарушение против Й.Л.Т. с ЕГН ********** *** за това, че на 16.08.2018 година в 10:50 часа в гр.Ловеч по бул. България 6 с посока на движение към с.Умаревци управлява лек автомобил Нисан с регистрационен номер *******/не се чете/, собственост на И.П.К.с ЕГН **********, като няма валиден и действащ договор за задължителна застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, с което е нарушила чл.638 ал.3 от КЗ. С акта са иззети като доказателство СУМПС №********* и контролен талон №5615527. В акта е отразено, че нарушителят няма възражения. След разпечатването на АУАН по него са или извършени множество поправки, като мястото на извършване на нарушението е било променено от бул. България на бул. Освобождение, марката на автомобила от Нисан на Форд, регистрационния номер от *******/не се чете/ на  *******, собственика от И.П.К.на Х.К.Т., ЕГН-то на собственика от ********** на **********, като всички поправки са извършени с абсолютно нечетлив почерк, поради което съдът ги разчете от описаното в НП. Въз основа на така съставения и в последствие поправен акт е издадено обжалваното НП.

С оглед императивно вмененото му задължение за цялостна проверка на издаденото наказателно постановление относно законосъобразността, обосноваността и справедливостта на наложеното административно наказание, съдът прави следните правни изводи:

Въззивната жалба е депозирана в законния срок и от легитимен субект, поради което е процесуално допустима.

Наказателното постановление е издадено от компетентен орган – Началник на сектор ПП при ОД МВР Ловеч, надлежно упълномощен, видно от приложената Заповед № 295з-340/22.02.2018 година на Министъра на МВР.

Наказателното постановление е издадено в шестмесечния давностен срок по чл.34 ал.3 от ЗАНН.

При извършената проверка относно формалните изисквания на ЗАНН, съдът констатира нарушение на процесуалните правила по налагане на административното наказание.

В следствие на извършените множество поправки в АУАН, на жалбоподателката е бил връчен нечетлив и неясен акт за установяване на административно нарушение, което я е поставило в невъзможност да разбере какво нарушение й се вменява във вина, какви са неговите обективни и субективни признаци и дали правилно са описани фактическите обстоятелства, констатирани от контролните органи. По този начин същата не може да упражни правото си на възражение срещу съставения АУАН по реда на чл.44 ал.1 от ЗАНН, тъй като на нея не й е ясно срещу какво да възрази. Съгласно разпоредбата на чл.43 ал.5 от ЗАНН, при подписване на акта, на нарушителя се връчва препис от него срещу разписка, а в акта се отбелязва датата на неговото подписване. Връчване на нечетлив препис от акта следва да се приравни на липса на надлежно връчване, което съставлява нарушение на цитираната норма от ЗАНН. Всичко това нарушава правото  на защита и е абсолютно основание за отмяна на наказателното постановление като незаконосъобразно само на това основание

Административно наказателното производство е формален процес, поради въведените изисквания за форма, съдържание и процедура за издаваните актове и наказателни постановления, като само редовно съставените такива имат доказателствена стойност и могат да са основание за налагане на административно наказание.

Въз основа на изложените съображения, съдът намира, че НП се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Водим от гореизложеното и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р   Е   Ш   И :

 

ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0906-001290 от 27.08.2018 година на Николай Васков Недялков – Началник на сектор ПП към ОДМВР - Ловеч, упълномощен със заповед № 295з-340/22.02.2018 год. на Министъра на МВР, с което на Й.Л.Т. с ЕГН ********** *** на основание чл.638 ал.3 от КЗ е наложено наказание глоба в размер на 400 лева за извършено нарушение на чл.638 ал.3 от КЗ като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Ловешки административен съд по реда на глава дванадесета от АПК в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: