Решение по дело №279/2019 на Окръжен съд - Пазарджик

Номер на акта: 64
Дата: 18 юни 2020 г. (в сила от 8 юли 2020 г.)
Съдия: Борислав Александров Илиев
Дело: 20195200900279
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 20 декември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р  Е    Ш  Е    Н    И    Е    №64

 

18.06.2020г. гр. Пазарджик

 

В      ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

 ПАЗАРДЖИШКИЯ ОКРЪЖЕН СЪД, Гражданска колегия, търговски състав, на осемнадесети май през две хиляди и двадесета година в открито заседание в следния състав:                                                                                                                                                                                           

 

                                                        ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: Борислав Илиев

                                                                                                                          Секретар: Г.Младенова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдия Б.Илиев т.д.№279 по описа за 2019 година, за да се произнесе взе предвид следното:                           Предявен е иск от „Б. ЛЕС 2013"ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление : гр.Б., ул."Димитър Тонджоров" №8, представлявано от управителя Г.Т.Г., ЕГН :**********, против „ДИМАНА" АД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление : гр.Б., пл."Раковски"№1,   представлявано от Изпълнителния директор Е.Д.Г..

         Обстоятелства които се излагат в исковата молба от ищеца са, че на 18.09.2019год. представляваното от него дружество „Б. ЛЕС 2013"ООД, ЕИК ********* сключило с ответника „ДИМАНА"АД, ЕИК822105606, предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот – ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №***(***)- находящ се в гр.Б., община Б., обл.Пазарджик, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед №РД-18-10/12.04.2011 г. на Изпълнителния директор на АГКК, последно изменение :няма издадена заповед, с адрес на поземления имот: град Б., п.к.4580, ул***, с площ на имота по кадастрална скица от 2704 кв.м. (две хиляди седемстотин и четири кв.метра), с трайно предназначение на територията - урбанизирана, с начин на трайно ползване -за друг вид производствен, складов обект, стар идентификатор : няма, номер по предходен план: 1651, квартал 14(четиринадесети), парцел 1Х-девети, при съседи на имота по кадастрална карта: ПИ №***, ПИ №***, ПИ ***, ПИ ***, заедно с построената в имота СГРАДА с идентификатор № ***(*** ) със застроена площ по скица от 971кв.м. (деветстотин седемдесет и един кв.метра), брой етажи 1(един), предназначение:Промишлена сграда, стар идентификатор: няма, номер по предходен план : няма, който имот съгласно титула за собственост нотариален акт за покупко-продажба вписан сакт №43, том III, дело №492 от 2007г. на СВ-гр.Пещера, представлява : УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ , който по плана на гр.Б. е номер /Х-1651 (девет римско тире хиляда шестстотин петдесет и едно арабско), в квартал 14-четиринадесети, с лице към улица „***", с площ на имота по нотариален акт от 2808кв.м. (две хиляди осемстотин и осем кв.метра), заедно с построената в имота МАСИВНА ЕДНОЕТАЖНА СГРАДА със застроена площ от 958кв.м. (деветстотин петдесет и осем кв. метра), при граници и съседи на имота : УПИ УШ-1651, УПИ УП-1651, УПИ У-1651-обслужващ път и от две страни река „***".Твърди се, че Дружеството-купувач закупило имота при цена от 48 ОООлева с включен ДДС (четиридесет и осем хиляди лева с включен ДДС), която сума „Б. ЛЕС 2013"ООД заплати на продавача по уговорения в договора начин, както следва:

         -сумата от 24 ООО лева с ДДС (двадесет и четири хиляди лева с вкл.ДДС) е заплатена на 19.09.2019г. от ищеца по банкова сметка *** (дружеството-продавач по предварителния договор) в Уникредит Булбанк АД : ***, В1С : ***;

         - остатъкът от продажната цена в размер на 24 ООО лева с ДДС (двадесет и четири хиляди лева с вкл.ДДС) е заплатена на 01.10.2019г. от ищеца по банкова сметка *** (дружеството-продавач по предварителния договор) в Уникредит Булбанк АД : ***, ВIC : ***.

         Поддържа ,че след като заплатили в срок цялата продажна цена на имота, в съответствие с уговореното в чл.З. от сключения между страните предварителен договор поканили Дружеството-продавач да се явят пред нотариус на 01.10.2019год. и да сключат окончателен договор за прехвърляне собствеността на имота във формата на нотариален акт.

         Въпреки изричната уговорка в чл.З от предварителния договор, представител на ответното дружество-продавач не се явило пред нотариус с оправданията за заетост на тези лица. Нееднократно били отправяли покани по телефона до представителите на дружеството-продавач да се явят пред нотариус за сключване на окончателен договор, но до този момент нямат отговор.

         Твърди,че с настоящата молба отправят поредна и последна покана за изпълнение на договорните задължения от страна на ответното дружество-продавач за прехвърляне собствеността на недвижимия имот, предмет на посочения предварителен договор.

         Предвид гореизложеното, за тях се явявало правен интерес от предявяване на настоящата молба,с оглед на което формулира  искане , след установяване на твърдяното в исковата молба съдът да постанови решение, с което да ОБЯВИ  ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН сключеният на 18.09.2019год. между "ДИМАНА" АД с ЕИК *********, със седалище и адрес на управление : гр.Б., ул "Раковски" №1, в качеството му на Продавач , от една страна и от друга страна „Б. ЛЕС 2013"ООД, с ЕИК202413238, със седалище и адрес на управление : гр.Б., ул."Димитър Тонджоров"№8, в качеството на Купувач, предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот описан по-горе.

В срока по чл.131 от ГПК ответното дружество е подало писмен отговор. В него се съдържа становище, че на 18.09.2019год. между ищеца „Б. ЛЕС 2013"ООД и „ДИМАНА"АД, ЕИК822105606,е сключен предварителен договор за покупко-продажба на описания в исковата молба недвижим имот : ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №***(***) находящ се в гр.Б..Купувачът „Б. ЛЕС 2013"ООД е заплатил на „ДИМАНА" АД продажната цена от 48 000лв. /четиридесет и осем хиляди/лева с вкл. ДДС, по банкова сметка ***, съответно на 19.09.2019г. и на 01.10.2019г. Поради служебна ангажираност на лицата представляващи «ДИМАНА» АД нямали  възможност да се явят  пред нотариус за изповядване на сделката. Предвид гореизложеното, счита иска за основателен и заявява от името на „ДИМАНА"АД, че признават предявеният иск и молят да  се постанови решение на основание чл.237 от ГПК. Сочат се доказателства.

         Съдът, като прецени поотделно и в съвкупност събраните  по делото доказателства, както и доводите на страните, и при спазване разпоредбата на чл.235 и чл.236 от ГПК прие за установено следното от фактическа страна:

         От приетите по делото писмени доказателства се установява, че на 18.09.2019год.  „Б. ЛЕС 2013"ООД, ЕИК ********* е сключило с ответника „ДИМАНА"АД, ЕИК822105606, предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот – ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №***(***)- находящ се в гр.Б., община Б., обл.Пазарджик, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед №РД-18-10/12.04.2011 г. на Изпълнителния директор на АГКК, последно изменение :няма издадена заповед, с адрес на поземления имот: град Б., п.к.4580, ул***, с площ на имота по кадастрална скица от 2704 кв.м. (две хиляди седемстотин и четири кв.метра), с трайно предназначение на територията - урбанизирана, с начин на трайно ползване -за друг вид производствен, складов обект, стар идентификатор : няма, номер по предходен план: 1651, квартал 14(четиринадесети), парцел 1Х-девети, при съседи на имота по кадастрална карта: ПИ №***, ПИ №***, ПИ ***, ПИ ***, заедно с построената в имота СГРАДА с идентификатор № ***(*** ) със застроена площ по скица от 971кв.м. (деветстотин седемдесет и един кв.метра), брой етажи 1(един), предназначение:Промишлена сграда, стар идентификатор: няма, номер по предходен план : няма, който имот съгласно титула за собственост нотариален акт за покупко-продажба вписан сакт №43, том III, дело №492 от 2007г. на СВ-гр.Пещера, представлява : УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ , който по плана на гр.Б. е номер /Х-1651 (девет римско тире хиляда шестстотин петдесет и едно арабско), в квартал 14-четиринадесети, с лице към улица „***", с площ на имота по нотариален акт от 2808кв.м. (две хиляди осемстотин и осем кв.метра), заедно с построената в имота МАСИВНА ЕДНОЕТАЖНА СГРАДА със застроена площ от 958кв.м. (деветстотин петдесет и осем кв. метра), при граници и съседи на имота : УПИ УШ-1651, УПИ УП-1651, УПИ У-1651-обслужващ път и от две страни река „***".

     По делото е установено,че Дружеството-купувач е закупило имота при цена от 48 ОООлева с включен ДДС (четиридесет и осем хиляди лева с включен ДДС), която сума „Б. ЛЕС 2013"ООД заплати на продавача по уговорения в договора начин, както следва:-сумата от 24 ООО лева с ДДС (двадесет и четири хиляди лева с вкл.ДДС) - заплатена на 19.09.2019г. от ищеца по банкова сметка *** (дружеството-продавач по предварителния договор) в Уникредит Булбанк АД : ***, В1С : ***;  и  остатъкът от продажната цена в размер на 24 ООО лева с ДДС (двадесет и четири хиляди лева с вкл.ДДС)  заплатен на 01.10.2019г. от ищеца по банкова сметка *** (дружеството-продавач по предварителния договор) в Уникредит Булбанк АД : ***, ВIC : ***.

         След заплащане в срок на цялата продажна цена на имота, в съответствие с уговореното в чл.З. от сключения между страните предварителен договор ,дружеството –купувач отправил покана до дружеството-продавач да се явят пред нотариус на 01.10.2019год. и да сключат окончателен договор за прехвърляне собствеността на имота във формата на нотариален акт.

         Независимо от уговорка в чл.З от предварителния договор, представител на ответното дружество-продавач не се явил пред нотариус за сключване на окончателен договор, какъвто и до този момент няма сключен .

         Представени са 2бр. скици на поземления имот и  на сградата и списък с координатите ,определящи границине на поземления имот издадени от служба по геодезия , картография и кадастър-гр.Пазарджик и удостоверение за Данъчна оценка по чл. 264, ал.1 ДОПК № **********/ 17.10.2019г., според което данъчната оценка на целия имот към 17.10.2019г. е в размер на 43 190,30 лв. ,като собственика няма непогасени задължения.

Така възприетото за безспорно по делото от фактическа страна мотивира следните правни изводи:

За да бъде уважен иск по чл.19, ал.3 от ЗЗД, следва да се установи в процеса кумулативното наличие на няколко предпоставки, а именно: договорът, чието обявяване се иска следва да е действителен за да породи правни последици; да е изтекъл срока на договора или да е станало изискуемо задължението на ответника; към момента на постановяване на решението ответника да притежава правото на собственост върху вещта – предмет на обещания договор и ищецът да е изправна страна по него.

В конкретният случай безспорно се установява, че договорът е действителен, тъй като е сключен в изискуемата се от чл.19, ал.1 от ЗЗД писмена форма. Със същия са уговорени съществените условия на окончателния договор, тъй като имотът е индивидуализиран и е уговорена цената за прехвърляне на собствеността върху него, кято няма спор, че е платена. Страните са уговорили срок за сключване на окончателния договор - до 01.10.2019г., в който срок прехвърлянето не е станало. Ето защо съдът приема, че ищеца се явява изправна страна и с настъпване падежа на задължението за прехвърляне собствеността по нотариален ред за него се поражда правото да поиска съдът да обяви договора за окончателен.

Наред с изпълнението на задълженията от страната, претендираща сключването на окончателен договор са налице и предпоставките по чл. 363 от ГПК. Установи се, че обещателя-продавач по предварителния договор се легитимира като собственик на отчуждавания недвижим имот. Ищецът е доказал това право с представения договор за покупко-продажба на недвижим имот по плана на гр.Б.  с №9-1651 к кв.14 с лице към ул.“***“ с площ от 2 808кв.м. заедно с построена в него масивна едноетажна сграда с площ от 958 кв.м. при посочени в  н.а. съседи. Освен това от представените скици на поземлен имот №15-612002-27.08.2018г. и скица на сграда №15-612008-27.08.2018г.  е видно, че титуляр на това вещно право върху него е именно ответното дружество „Димана“ АД гр.Б..

 

 

 

 

Що се отнася до останалите специални предпоставки за прехвърляне на имота по нотариален ред съгласно чл. 363 ГПК, предвид дължимата проверка от съда досежно обстоятелствата, предвидени в чл. 264 от ДОПК, следва да се посочи, че  съгласно цитираната разпоредба, наличието или липсата на непогасени данъчни задължения се удостоверява в данъчната оценка, а в нотариалното производство прехвърлителят подписва декларация по образец, че не дължи публични държавни и общински вземания. В настоящата хипотеза от представеното удостоверение за данъчна оценка на недвижимия имот не се установява дружеството-прехвърлител да има задължения към Община Б.. Следва обаче да се отбележи, че неплатените данъци за имота не са основание за отхвърляне на иска по чл. 19, ал.3 ЗЗД, а само – за отказ да се издаде препис от решението, с което този иск се уважава, и без който препис, същото не би могло да бъде вписано /по арг. от чл. 364, ал.2 ГПК/.

Ищеца е внесъл първоначално държавна такса в размер на 432 лева,която е дължимата такава според чл.71 ал.2 от ГПК .

Следва да бъде осъден ищеца, на основание чл.364 ал.1 от ГПК да заплати на държавата,следващите се разноски по прехвърляне на имота държавни,местни данъци и такси съобразно продажната цена на имота  /която е по висока от данъчната оценка, а именно:местен данък на Община Б. 3% върху данъчната оценка  1440 лева, нотариална такса,съгл. чл.85 ал.2 и ал.3 от ЗННД,която възлиза на  480 лева,съгласно т.8 от Тарифата за нот.такси към ЗННД и такса вписване,съгласно Тарифа 1 към ЗДТ в размер на 48 лева.

До  заплащането на тези суми върху процесният имот, следва да се впише служебно възбрана върху имота.

Следва да се даде шестмесечен срок на ищеца на основание чл.115 ал.2 от ЗС от влизане в сила на решението да извършат  вписването му.

            

Предвид изложеното до тук, следва изводът, че са налице положителните предпоставки, визирани в чл.363 от ГПК за прехвърляне на собствеността на обещания имот и предявеният иск за обявяване на договора за окончателен следва да се уважи. След влизането на решението в сила ищецът ще може се снабди с препис от него, само ако ангажира доказателства за това, че са погасени непогасените към момента публични задължения на ответника в пълния им размер, в това число и с натрупаните върху тях лихви, както и че е заплатил разноските по прехвърлянето и дължимите данъци и такси за имота.

В случаят съдът не присъжда разноски, тъй като такива не са претендирани от ищеца.

Воден от горното и на основание чл.235 от ГПК Пазарджишкия окръжен съд

                  

Р      Е       Ш     И:

 

         По предявения  иск с правно основание чл. 19, ал.3 ЗЗД от „Б. ЛЕС 2013"ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление : гр.Б., ул."Димитър Тонджоров" №8, представлявано от управителя Г.Т.Г., ЕГН :**********, против „ДИМАНА" АД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление : гр.Б., пл."Раковски"№1,  представлявано от Изпълнителния директор Е.Д.Г..                                                                          ОБЯВЯВА ЗА ОКОНЧАТЕЛЕН  предварителния договор от 18.09.2019 година, сключен между „Б. ЛЕС 2013"ООД, ЕИК ********* и  „ДИМАНА"АД, ЕИК822105606  за покупко-продажба на недвижим имот – ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №***(***)- находящ се в гр.Б., община Б., обл.Пазарджик, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед №РД-18-10/12.04.2011 г. на Изпълнителния директор на АГКК, последно изменение :няма издадена заповед, с адрес на поземления имот: град Б., п.к.***, ул***, с площ на имота по кадастрална скица от 2704 кв.м. (две хиляди седемстотин и четири кв.метра), с трайно предназначение на територията - урбанизирана, с начин на трайно ползване -за друг вид производствен, складов обект, стар идентификатор : няма, номер по предходен план: 1651, квартал 14(четиринадесети), парцел 1Х-девети, при съседи на имота по кадастрална карта: ПИ №***, ПИ №***, ПИ ***, ПИ ***, заедно с построената в имота СГРАДА с идентификатор № ***(*** ) със застроена площ по скица от 971кв.м. (деветстотин седемдесет и един кв.метра), брой етажи 1(един), предназначение:Промишлена сграда, стар идентификатор: няма, номер по предходен план : няма, който имот съгласно титула за собственост нотариален акт за покупко-продажба вписан сакт №43, том III, дело №492 от 2007г. на СВ-гр.Пещера, представлява : УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ , който по плана на гр.Б. е номер /Х-1651 (девет римско тире хиляда шестстотин петдесет и едно арабско), в квартал 14-четиринадесети, с лице към улица „***", с площ на имота по нотариален акт от 2808кв.м. (две хиляди осемстотин и осем кв.метра), заедно с построената в имота МАСИВНА ЕДНОЕТАЖНА СГРАДА със застроена площ от 958кв.м. (деветстотин петдесет и осем кв. метра), при граници и съседи на имота : УПИ УШ-1651, УПИ УП-1651, УПИ У-1651-обслужващ път и от две страни река „***"., срещу сумата от 48 000 лева,която сума  е изцяло заплатена.

Данъчната оценка на имота е в размер на 43 191,30 лева,съобразно удостоверение от **********/17.10.2019г., г. на отдел Местни данъци и такси Община Б..

ОСЪЖДА „Б. ЛЕС 2013"ООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление : гр.Б., ул."Димитър Тонджоров" №8, представлявано от управителя Г.Т.Г., ЕГН :**********, да заплати  местен данък на Община Б. 3 % върху продажната цена1440 лева, нотариална такса,съгл. чл.85 ал.2 и ал.3 от ЗННД,в размер  на 480  лева,съгласно т.8 от Тарифата за нот.такси към ЗННД и такса вписване,съгласно Тарифа 1 към ЗДТ в размер на 48лева.

Да се впише възбрана върху горе описаният имот, до заплащане на разноските дължими при прехвърлянето му по нотариален ред.

ЗАДЪЛЖАВА ищеца  в 6-месечен срок от влизане на решението в сила, да го впише  в Службата по вписванията при РС гр.Пазарджик.

Съдът не издава препис от решението, докато ищеца  не докаже, че са заплатени разноските по прехвърлянето и дължимите държавни такси и данъци за имота.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд гр.Пловдив, с въззивна жалба  в двуседмичен срок от датата на връчването му, на страните.

 

                      

                             ОКРЪЖЕН  СЪДИЯ: