Решение по дело №2613/2023 на Административен съд - Пловдив

Номер на акта: 2263
Дата: 12 декември 2023 г.
Съдия: Милена Маринова Дичева
Дело: 20237180702613
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 23 октомври 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ

 

1111.jpg

Р Е Ш Е Н И Е

№ 2263/12.12.2023г.

гр. Пловдив, 12.12.2023 год.

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - ПЛОВДИВ, ХХІІІ състав, в открито заседание на двадесет и първи ноември през две хиляди двадесет и трета година в състав:                       

                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:  МИЛЕНА НЕСТОРОВА-ДИЧЕВА

   ЧЛЕНОВЕ:  НЕДЯЛКО БЕКИРОВ

                           ВЛАДИМИР ВЪЛЧЕВ

 

при секретаря Станка Журналова и участието на прокурора Светлозар Чераджийски, като разгледа докладваното от Председателя к.а.н.д. № 2613 по описа за 2023 г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава Дванадесета от АПК, във връзка с чл. 63в от ЗАНН.

Образувано е по касационна жалба, предявена от К.П.Й., ЕГН **********, с адрес с. Строево, обш. Марица, чрез адвокат Т.А., срещу Решение № 1451/17.08.2023 г., постановено по АНД № 1032 по описа за 2023 г. на Районен съд – Пловдив, Хi - ти наказателен състав, с което е потвърдено наказателно постановление № 22-1030-008455/29.11.2022 г. на началник сектор „Пътна полиция“ към Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи /ОДМВР/ - Пловдив, в частта в която на жалбоподателя на основание чл. 175а, ал. 1, пр. 3 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) е наложена глоба в размер на 3000 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца, за нарушение на чл. 104б, т. 2 от ЗДвП и изменено в частта, с която на жалбоподателя на основание чл. 185 от ЗДвП е наложена глоба в размер на 20 лв. за нарушение на чл. 5, ал.1, т.1 от ЗДвП като преквалифицира нарушената разпоредба от тази по на чл. 5, ал.1, т.1 от ЗДвП в тази по чл. 20, ал. 1 във вр. чл. 5, ал.1, т.1 от ЗДвП.

Касаторът счита, че обжалваното решение е неправилно и незаконосъобразно. Оспорва се изводът на районния съд, че административното нарушение е установено безспорно от обективна и субективна страна Твърди се, че районният съд не е обсъдил всички събрани в хода по производството факти, обстоятелства и доказателства и ги е преценил неправилно и противоречиво. Претендира се отмяна на обжалваното съдебно решение, както и сторените в производството разноски.

Ответникът по касационната жалба – ОДМВР – Пловдив, не взема становище по допустимостта и основателността на жалбата.

Представителят на Окръжна прокуратура гр.Пловдив, дава заключение за неоснователност на касационната жалба. Счита, че решението на Районен съд – гр. Пловдив следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

Съдът, като разгледа становищата и възраженията на двете страни и след преценка на събраните доказателства и наведените касационни основания, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Касационната жалба е подадена в предвидения за това преклузивен процесуален срок и при наличието на правен интерес. Ето защо е ДОПУСТИМА.

Разгледана по същество, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Районен съд Пловдив, след като е провел пълно и всестранно разследване по делото, е възприел за установена описаната подробно в обжалваното решение фактическа обстановка, която се възприема и от настоящия съд, като поради това е ненужно да се повтаря. Въз основа на констатираните факти и след анализ на събраните доказателства, първоинстанционният съд е стигнал и до законосъобразния извод за наличие на осъществено от страна на жалбоподателя нарушение по чл. 104б, т. 2 от ЗДвП. Съдът, постановил обжалваното съдебно решение изключително подробно е разгледал установените като проявили се в обективната действителност признаци от обективната страна на деянието, които е извел на базата на конкретното поведение на нарушителя и мястото на проявлението му, установени от свидетелски показания на очевидец, като в крайна сметка е заключил, че извършваните резки маневри при маневра обратен завой, а след това при завой на ляво на кръговото движение на път отворен за обществено ползване, изразили се във форсиране на двигателя на автомобила и завишаване на скоростта и специфични движения с приборите на автомобила, като преднамерено е извадил МПС-то извън контрол до загуба на сцепление на задните (двигателни) колела и занасянето им по начин, че да се наруши обичайната траектория на автомобила и да по този начин задната част на автомобила последователно да се отклони в ляво и в дясно е извършил състава на вменените нарушения.

При постановяване на обжалваното решение не са допуснати нарушения на процесуални правила. РС Пловдив е формирал изводите си, след като е обсъдил значимите за разрешаването на спора обстоятелства, всички доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, като е изложил мотиви по всички наведени от касатора доводи и възражения. Съдът е изпълнил задължението си за изясняване на обективната истина, чрез приобщаването на допустими и относими доказателства. Доколкото АУАН се ползва с материална доказателствена сила, изцяло в тежест на касатора е било да обори фактите, установени в него чрез пълно доказване. Такова не е направено пред въззивната инстанция, напротив фактическите установявания в административно наказателното производство, са правилно кредитирани от районния съд при постановяването на обжалваното решение. В тежест на касатора е било да докаже, че се касае за обективни пречки, които са наложили рязкото завъртане на колелата наляво и надясно при завой надясно, както и силното форсиране на двигателя. По делото не се установява усложнена пътна обстановка поради дъжд или други препятствия. Именно тези факти формират извод, че се касае за демонстративно управление, а не за обективна необходимост. По този начин е доказана и специалната цел - използване на пътя не по предназначение.

Правилен е изводът, че става въпрос за умишлено и съзнателно опасно шофиране, посредством занасяне на автомобила в различни посоки. Този начин на управление на МПС не представлява използване на път за обществено ползване в съответствие с основната цел на пътищата – за превоз на хора и товари. Подобно поведение по оживени улици в градовете застрашава живота и здравето на останалите участници в движението, включително на преминаващи пешеходци, поради което се характеризира с висока степен на обществена опасност. Разпита на актосъставителя навежда на извод не просто за това, че е подадена газ при потегляне, но и за осъществяване на поредица от други действия, насочени към извеждане автомобила от състояние на контрол, с което Й. преднамерено е извел автомобила от нормалната му траектория на движение. В случая правилно е установено, че се касае до налична съвкупност и то от умишлени действия, насочени към конкретна цел, а именно да се изгуби сцеплението на гумите с пътната настилка и МПС да поднесе по платното за движение, което се е и случило в действителност, като така на практика поредицата от свързани и последователни действия е довела до осъществяване нарушение на забраната по чл. 104б от ЗДвП.

Законосъобразна е преценката на първоинстанционния съд и относно това, че конкретният случай на нарушение не може да се определи като маловажен. Подобно умишлено поведение по пътната мрежа, а в случая и в населено място, се характеризира с висока степен на обществена опасност, което е очевидно преценено от законодателя.

Що се отнася до другото нарушение, за което водачът е бил санкциониран /доколкото в касационната жалба се сочи, че се обжалват съответно цялото НП и цялото съдебно решение/, същото е безспорно установено и доказано.

Настоящият касационен състав приема, че правилно въззивния съд е преквалифицирал извършеното нарушение. В тази връзка и изложените мотиви в първоинстанционното решение по отношение на  нарушението на чл. 20, ал. 1 вр. с чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП се споделят от настоящият състав на съда и не е необходимо да бъдат повтаряни, а е достатъчно препращане към същите.

Ответникът в настоящото производство не е отправил претенция за присъждане на съдебни разноски, поради което произнасяне в тази насока не се дължи.

Водим от горното, Съдът

Р  Е  Ш  И:

 

ОСТАВЯ В СИЛА  Решение  № 1451/17.08.2023 г., постановено по АНД № 1032 по описа за 2023 г. на Районен съд – Пловдив, Хi - ти н.с.

 

Решението е окончателно.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                              

      ЧЛЕНОВЕ: 

                            1.

                            2.