Решение по дело №601/2022 на Административен съд - Кърджали

Номер на акта: 164
Дата: 20 април 2023 г. (в сила от 20 април 2023 г.)
Съдия: Мария Кирилова Божкова
Дело: 20227120700601
Тип на делото: Касационно административно дело
Дата на образуване: 23 декември 2022 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

гр.Кърджали, 20.04.2023г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

Административен съд Кърджали, в съдебно заседание на двадесет и втори март две хиляди двадесет и трета година в състав:

 

                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: АНГЕЛ МОМЧИЛОВ

                                                               ЧЛЕНОВЕ:  АЙГЮЛ ШЕФКИ

                                                                                      МАРИЯ БОЖКОВА

 

при секретаря Мариана Кадиева

и с участието на Бонка Василева – прокурор в ОП Кърджали като разгледа докладваното от съдия БОЖКОВА кас.адм.д.      601 по описа за 2022 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

 

Производството е по реда на чл.72, ал.4 от ЗМВР.

Образувано е по касационна жалба на С.Д.С. от ***, подадена чрез пълномощник, срещу Решение № 234/ 11.11.2022 г., постановено по а.н.д. № 700/ 2022 г. на РС – Кърджали. Претендира се неправилност на решението като постановено в противоречие с материалния закон и необоснованост. Сочи се, че административния акт, с който е постановено задържане за срок от 24 часа, е издаден при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, представляващо самостоятелно основание за неговата отмяна.

В касационната жалба се посочва още, че в нарушение на чл. 72, ал.2, т. 2 от ЗВМР оспорената заповед не съдържа фактическото основание за задържането. Като правно основание, органът е посочил чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, но нито в обстоятелствената част на атакуваната заповед, нито в ЗМ № **/*** г., към който препраща заповедта, се съдържали данни за извършеното от С.С. престъпление като място и време на осъществяването му. Липсвали не само предположения за съпричастност на последния към евентуално извършено престъпления, но и данни, обосноваващи подозрение спрямо него. Излага се становище, че задържането му не е било наложително, тъй като не са били налице предпоставки за прилагане на ПАМ спрямо него поради липсата на данни, от които да се направи извод, че е извършил престъпление, както и че е възпрепятствал полицейските органи по разкриване на евентуално извършено престъпление.

Излагат се оплаквания, че обстоятелствата относно личното поведение и реалната заплаха от страна на задържаното лице да възпрепятства разкриването на евентуално извършено престъпление, не били обсъдени нито в процесната заповед за задържане, нито в оспореното решение.

На следващо се място се твърди, че заповедта за задържане е издадена в разрез с принципа на съразмерност, въведен в разпоредбата на чл. 6 от АПК.

Искането е да се отмени оспореното решение и се постанови решение, с което да се отмени заповедта за задържане. Претендират се разноски за две инстанции. В съдебно заседание, касаторът, чрез пълномощник, поддържа жалбата.

Ответникът – В. В. З. - *** към ОДМВР - Кърджали, чрез процесуалния си представител, изразява становище за неоснователност на касационната жалба и прави искане да бъде отхвърлена. В писмена защита на пълномощник посочва подробни основания за правилност на оспореното решение. Иска присъждане на юрисконсултско възнаграждение и прави възражение за прекомерност на адвокатския хонорар при евентуално уважаване на касационната жалба.

 Представителят на ОП – Кърджали дава мотивирано заключение за неоснователност на касационната жалба и правилност на обжалваното решение на РС – Кърджали.

Касационният съд, след проверка на оспореното решение, констатира следното:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211, ал.1 от АПК, от страна по а.н.д. № 700/2022 г. по описа на РС – Кърджали, за която оспореното решение е неблагоприятно, поради което е процесуално допустима.

Разгледана по същество, е основателна по следните съображения:

С оспореното решение е отхвърлена жалбата на С.Д.С. срещу Заповед за задържане на лице с рег. № 292зз-24/ 25.07.2022 г., с която е бил задържан с оглед наличие на данни за извършено престъпление по чл. 282, ал. 1 и ал. 2 от НК. Със същото решение касаторът е осъден да заплати в полза на ОДМВР – Кърджали юрисконсултско възнаграждение в размер на 100 лв.

РС – Кърджали е приел, че Заповедта за задържане на лице с рег. № 292зз-24/ 25.07.2022 г., с която С.Д.С. е бил задържан за срок от 24 часа, е издадена от компетентен орган, без допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила и при спазване на изискванията за форма и съдържание на оспорения акт, в т.ч. с посочени фактически и правни основания за издаването й. Изложил е мотиви, че за прилагането на тази принудителна административна мярка необходимо и достатъчно условия е наличието на данни за извършено престъпление, от които може да се направи предположение за възможна съпричастност на задържаното лице към конкретно противоправно деяние. Не е необходимо тези данни да са пълни или да уличават по категоричен начин лицето в извършеното престъпление, достатъчно е да сочат на обстоятелства, обосноваващи подозрение срещу лицето. Посочил е, че задържането като ПАМ е предприето от полицейския орган при условията на оперативна самостоятелност, с оглед преценка за наличие на връзка между жалбоподателя и извършеното престъпление.

На следващо място районния съд е посочил, че целта на задържането  по чл. 72 от ЗМВР, не е да се предотврати извършването на друго престъпление от страна на обвиняемия или да се попречи на същия да се укрие, а да се осигури изпълнението на правомощията на полицейските органи по разкриване на престъплението. Направил е извод, че в случая мярката е оправдана, поради това, че е предприета с оглед на обществения интерес за разкриване на вероятен извършител на престъпление с висока обществена опасност, който интерес надделява над правилото за зачитане на личната свобода.

При извършената служебна проверка на оспореното решение касационния състав на АС – Кърджали приема, че същото е валидно и допустимо, но неправилно.

Задържането на лице, на основание  чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, за срок не по-дълъг от 24 часа, представлява принудителна административна мярка по смисъла на чл. 22 от Закона за административните нарушения и наказания, която има за цел да се предотврати възможността уличеното лице да извърши друго престъпление или да се укрие, да осуети наказателно преследване, както и извършването на неотложени действия, чрез които да бъдат събрани достатъчно данни за образуване на наказателно производство. За прилагане на нормата е достатъчно наличието на данни за извършено престъпление и данни то да е извършено от задържаното лице, без да е необходимо да се уточнява характерът на престъплението. Следва да се посочи, че понятието "данни" по смисъла ЗМВР е с различно съдържанието от понятието "достатъчно данни" по смисъла на чл. 207, ал. 1 от НПК, като при налагането на принудителната административна мярка "задържане до 24 часа " по  чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР е необходимо наличните данни да са достатъчни за извод, че задържаното лице има вероятност да е извършител на престъпление.

В случая не са представени никакви доказателства, че съществува вероятност задържаното лице да се укрие или да извърши престъпление. Напротив, от Докладна записка, № 292р-125348 27.07.2022 г. на ОДМВР – Кърджали, изготвена от В. З., издал оспорената заповед, се установява, че на 25.07.2022 г. (дата на издаване на заповедта) С. С. се е явил в ОДМВР – Кърджали и е проведена беседа с него. Като той обяснил, че във връзка с постъпилите доклади и писмо от РИОСВ – Хасково за установено замърсяване *** и на значително увеличаване след заустването на ИК „***“, причинило аварии на съоръженията, не са извършвани проверки на ИК „***“. Съгласно докладната записка касаторът С. отказал да даде писмени сведения. Не става ясно кога е проведена беседата – преди или след постановяване на заповедта, но е безспорно, че С. С. се е явил в ОДМВР – Кърджали и е отговорил на поставените въпроси от полицейския служител. Т.е. не се е укрил, не е отказал да се яви в ОДМВР – Кърджали.

Също така, няма данни да са предприети неотложни действия по изясняване на обстоятелства, относими към участието на лицето в престъпление по чл.282, ал. 1 и ал. 2 от НК. В административната преписка по издаване на оспорената заповед се съдържат множество писмени доказателства ( доклади на служите в ПСОВ, Кърджали, договор, сключен между „Вик“, *** и ИК „***“, писмо то управителя на „ВиК“, *** до директора на РИОСВ, Хасково, кмета на община Кърджали), касаещи установеното замърсяване на водите на ПСОВ, *** и поведението на С. С., като управител на „ВиК“, *** ООД. Тези доказателства са дали основание за изготвяне на Докладна записка, рег. № 292-ЗМ-95/ 25.07.2022 г. до директора на ОДМВР – Кърджали. В посочения документ е записано, че предвид наличните доказателства и с оглед защита на обществения интерес се предлага по случая да бъде извършена проверка по ЗМ, с оглед установяване на достатъчно данни за извършено престъпление по чл.282, ал.2 от НК от управителя на „ВиК“ ООД, ***. Т.е. от така изложеното става ясно, че не е установена необходимост от неотложни действия по изясняване на обстоятелства, относими към участието на лицето в престъпление по чл.282, ал. 1 и ал. 2 от НК. При това положение заповедта за налагане на ПАМ превишава целта на закона, поради обстоятелството, че липсват данните, посочени по-горе в решението. Следователно, не може да се направи обоснован извод за наличието на основания за задържане на касатора за срок от 24 часа. С приложената мярка правото на лицето на свободно предвижване за 24 часа е неоснователно ограничено, поради което задържането на основание чл. 72, ал.1, т.1 от ЗМВР противоречи на принципа на съразмерност, установен в чл. 6 от АПК.

Освен горното следва да се посочи, че в обжалваната заповед формално не се сочи конкретна цел, наложила задържането на лицето. Посочи се по-горе, че задържането по чл. 72, ал.1, т.1 от ЗМВР не може да се извършва винаги, а само когато има данни, че едно лице е извършило престъпление или същото това лице е съпричастно към извършено такова. Следователно наред с данните за престъпление като основание за задържане за срок до 24 часа, в заповедта следва да се съдържат и мотиви за това дали задържането  се налага с оглед поведението на лицето, свързано с възможността то да се укрие или да извърши друго престъпление и спрямо него да не може да се проведе разследване. Мотиви за такива обстоятелства в заповедта липсват. Те не могат да се изведат и от събраните доказателства, преди издаването на оспорения административен акт, за да се приеме приложимост на ТР № № 16 от 31.III.1975 г., ОСГК на ВС. Липсата на мотиви на административния акт, издаден при оперативна самостоятелност, се явява самостоятелно основание за неговата отмяна.

Поради изложените съображения касационна жалба е основателна. Оспореното решение на РС – Кърджали следва да се отмени, като спорът се реши по същество с отмяна на заповедта за задържане на лице, издадена от полицейски орган *** при ОДМВР - Кърджали, като незаконосъобразна.

При този изход на спора е основателно своевременно заявеното искане на жалбоподателя за присъждане на деловодни разноски и за двете инстанции. Доказани са направени разходи общо в размер на 850 лв., представляващи заплатена държавна такса в размер на 70 лв. за подаване на касационна жалба, както и реално заплатени адвокатски възнаграждения по ДПЗС от 01.08.2022 г. и от 21.03.2023 г. съответно в размер на 420 лв. и 360 лв. с ДДС. Последните са под минималния размер посочен в чл. 8, ал. 3 от Наредба № 1/2004 г. за минималните размер на адвокатски възнаграждения /1000 лв./, поради което възражението на ответника за прекомерност на адвокатското възнаграждение е неоснователно. На основание чл.143, ал.1 от АПК ОДМВР – Кърджали следва да бъде осъдена да възстанови направените от жалбоподателя деловодни разноски в размер на 850 лв.

Ето защо и на основание чл. 221, ал.2, изр.1-во, предл.2-ро от АПК, Административният съд

         

Р    Е    Ш    И  :

 

Отменя Решение № 234/ 11.11.2022 г., постановено по а.н.д. № 700/2022 г. по описа на РС – Кърджали, вместо което постановява:

Отменя Заповед за задържане на лице, рег. № 292зз-24 / 25.07.2022 г. на полицейски орган *** към ОДМВР – Кърджали.

Осъжда Областна дирекция на МВР – Кърджали да заплати на С.Д.С. с ЕГН ********** и адрес: ***, разноски за двете съдебни инстанции в общ размер на 850 лв. (осемстотин и петдесет лева).

          Решението е окончателно.

 

 

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                        ЧЛЕНОВЕ: 1.  

                                                                                 

                                                                                       2.