Определение по дело №434/2018 на Районен съд - Ботевград

Номер на акта: 376
Дата: 19 април 2019 г.
Съдия: Цветанка Атанасова Гребенарова
Дело: 20181810200434
Тип на делото: Административно наказателно дело
Дата на образуване: 7 август 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

     ОПРЕДЕЛЕНИЕ

                                                          

                                                               

 

                                           гр.Ботевград,19.04.2019г.                                        

 

 

БОТЕВГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД, наказателно отделение, в закрито
заседание на деветнадесети април  две хиляди и деветнадесета година,в състав:

 

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЦВЕТАНКА ГРЕБЕНАРОВА

 

като разгледа докладваното от съдия ГРЕБЕНАРОВА НАД № 434 по описа за 2018 г. и за да се произнесе,взе в предвид следното :

                   Производството е по чл.44,ал.1 от НПК.  

                   Производството по делото е образувано по жалба на  Л.Б.Т.,ЕГН **********,*** против наказателно постановление №5254 от 17.07.2018г. на Агенция „Пътна инфраструктура”-гр. С..

                   При разглеждане на делото съдът е приел,че с оглед на обстоятелството,че фактическото измерване на товарен автомобил марка „МАН”,модел ТГА 18.440 БЛС,с рег.№ *** и полуремарке с три оси,с рег.№***,управляван от Л.Б.Т.,е извършено на АМ”Хемус” с.Ж.,което е към Община Е.П. и при това фактическо измерване е констатирано описаното нарушение за надвишаване на нормите на Наредба №11/03.07.2001г. на МРРБ за движение на извънгабаритни и /или тежкотоварни ППС-та,макар и същото да е спряно в района на Община Б.на път І-1 км.212+640 бензиностанция „Петрол” в посока гр.Б.– гр.С.,нарушението е изведено след измерването на превозното средство,което е станало в района на Община Е.П.,при което с оглед разпоредбата на чл.59,ал.1 от ЗАНН,който предвижда,че производството по жалби срещу наказателни постановления се разглежда от районния съд в района на който е извършено или довършено нарушението и предвид на това обстоятелство с оглед на местната подсъдност съдът е счел,че следва да прекрати производството по делото и да го изпрати по подсъдност на районен съд гр.Е.П. за произнасяне по жалбата.

                    Въз основа на изпратеното му производство районен съд гр.Е.П. е образувал АНД №290/2018г. и с определение в съдебно заседание на 19.02.2019г. е прекратил производството по делото и го е изпратил по компетентност на РС гр.Ботевград,като е приел,че нарушението вменено на жалбоподателя с процесното наказателно постановление е извършено на територията на РС Ботевград,респ.това е мястото,където водача е бил спрян за проверка и на това място се констатира,че ППС се управлява с превишен товар от показанията на свидетелите.

                   Съдът намира,че следва да повдигне спор за подсъдност с оглед несъгласие с мотивите,с които РС гр.Е.П. приема,че делото е от компетентността на РС-гр.Б.и следва да се разглежда от този съд и в предвид на обстоятелството,че РС гр.Е.П. е следвало да повдигне спор за подсъдност,но не го е сторил.Съдът счита,че административното нарушение за надвишаване на нормите на Наредба №11/03.07.2001г. на МРРБ за движение на извънгабаритни и /или тежкотоварни ППС-та е констатирано след фактическо измерване на процесния товарен автомобил марка „МАН”,модел ТГА 18.440 БЛС,с рег.№ *** и полуремарке с три оси,с рег.№***,управляван от Л.Б.Т., на АМ”Хемус” с.Ж.,което е към Община Е.П. ,макар и товарния автомобил да е спрян за проверка в района на Община Б.на път І-1 км.212+640 бензиностанция „Петрол” в посока гр.Б.– гр.С./където нарушение все още не е установено/,при което АМ „Хемус” с.Ж. попада в юрисдикцията на РС гр.Е.П. и с оглед правилата на местната подсъдност спора следва да бъде разгледан от Районен съд гр.Е.П..

                    По изложените съображения Ботевградски районен съд

                                                 О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :                                                                 

                   ПОВДИГА спор за подсъдност относно производството образувано по жалба на  Л.Б.Т.,ЕГН **********,*** против наказателно постановление №5254 от 17.07.2018г. на Агенция „Пътна инфраструктура”- гр.С. по НАД №434/2018г. по описа на Районен съд гр.Б.между Районен съд гр.Б.и Районен съд гр.Е.П. по образуваното АНД №290/2018г.

                  ПОСТАНОВЯВА делото да се изпрати на Върховен касационен съд на Република България за произнасяне по спора.

                 

                                                РАЙОНЕН  СЪДИЯ :