Определение по дело №861/2018 на Районен съд - Видин

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 17 май 2018 г.
Съдия: Тодор Георгиев Попиванов
Дело: 20181320100861
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 17 април 2018 г.

Съдържание на акта

 

 

 

Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е   

 

          Видинският районен съд, пети граждански състав, в закрито заседание на седемнадесети май, през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                             Председател: Тодор Попиванов                                                                                                                                             

като разгледа докладвано от съдия Попиванов гр.Дело № 861/2018г. по описа на ВРС и за да се произнесе взе предвид следното:                       

                                                                                                                                                                     

С разпореждане, постановено по делото от 17.04.2018г. съдът е указал на ищеца, в едноседмичен срок от връчването да отстрани констатираните нередовности на исковата молба, като конкретизира петитума и обстоятелствената й част, с писмена молба, с препис за другата страна. С разпореждането ищецът е предупреден, че при при не отстраняване в срок или в цялост на нередовностите, исковата молба заедно с приложенията ще бъде върната, а производството по делото - прекратено.

Съобщението за изготвеното разпореждане е получено от  ищеца на 23.04.2018г. Указанието е изпълнено частично - само по отношение на обстоятелствената част на исковата молба – с конкретизиране на пропуснатата полза, която се твърди и срокът за който се претендира.

Петитумът обаче, не е конкретизиран съгласно указанията, дадени в разпореждането на съда, а именно: „в него да се посочи от какво точно произтича вземането на ищеца /договор, обезщетение, неоснователно обогатяване, развален договор или др./ и в какъв размер е всяка искова претенция.“ 

С писмена молба от 26.04.2018г. ищецът е посочил искане /петитум/ към съда – да осъди ответника да му заплати извършени ремонтни дейности, но отново не е конкретизирал в какво точно се изразяват те, като посочва, че са подробно описани в обстоятелствената част на исковата молба, както и не е посочено основанието, на което се претендират ремонтните дейности /договор, обезщетение, неоснователно обогатяване, развален договор или др./.

Съдът изрично е указал на ищеца, че „Петитумът на исковата молба следва да е точен, пълен и ясен и да не препраща към обстоятелствената част на исковата молба.“

Същото се следва и по отношение на искането за пресъждане на пропуснати ползи – в петитума не е конкретизирано в какво се изразяват пропуснатите ползи, посочени единствено като парична стойност.

Съдът е указал изрично на ищеца, че петитумът на исковата молба трябва да е пълен и ясен, и да не препраща към обстоятелствената част на исковата молба. Въпреки това, указанието на е изпълнено.

Не посочването в петитума на конкретното основание, въз основа на което се претендират извършени ремонти дейности и непосочването в какво се състоят те, както и не посочването какво представлява сумата, твърдяна като пропуснити ползи - съставлява липса на петитум – искане, отправено до съда, поради което и съдът не е оправомощен да разгледа и да се произнесе със сила на пресъдено нещо по такова искане. 

Горепосоченото указание не е изпълнено в цялост, съгласно указанието на съда в предоставения срок, и до днес – 17.05.2018г.

 

 

 

Съдът не дължи да дава повторно указания на ищеца, тъй като Гражданско – процесуалния кодекс не предвижда такава възможност.  

Поради изложеното, производството по делото не може да продължи, а ищецът следва да понесе последствията от неизпълнение на указанията на съда, за които е предварително предупреден.      

Мотивиран от горното и на основание чл.129, ал.3 от ГПК, Съдът

                           Р А З П О Р Е Д И:

 

ВРЪЩА искова молба, вх.№ 4296/16.04.2018г. по гр.Д. № 861/2018г. по описа на ВРС на „Иренор“ ООД –гр.Видин, х-л Ровно, представлявано от Нора Дочева.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.Дело № 861/2018г. по описа на ВРС.

Разпореждането може да се обжалва от ищеца с частна жалба пред ВОС в едноседмичен срок от връчването му.

 

 

 

     РАЙОНЕН СЪДИЯ: