Решение по дело №113/2023 на Административен съд - Плевен

Номер на акта: 157
Дата: 22 март 2023 г.
Съдия: Николай Янков Господинов
Дело: 20237170700113
Тип на делото: Касационно административно наказателно дело
Дата на образуване: 8 февруари 2023 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р E Ш Е Н И Е

 

№ 157

 

гр.Плевен, 22.03.2023 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Административен съд - гр.Плевен, първи касационен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и четвърти февруари две хиляди двадесет и трета година в състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ : НИКОЛАЙ  ГОСПОДИНОВ

                                                   ЧЛЕНОВЕ: ЕЛКА БРАТОЕВА

                                                                         КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

                                                                          

при секретаря Милена Кръстева и с участието на прокурора Иван Шарков, като разгледа докладваното от председателя касационно административнонаказателно дело № 113 по описа за 2023 год. на Административен съд - Плевен и за да произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 208 и следващите от Административно-процесуалния кодекс, вр. чл.63в от  Закона за административните нарушения и наказания.

С Решение № 690 от 15.12.2022 год., постановено по НАХД № 20224430201963 по описа за 2022 год., Районен съд – гр. Плевен потвърдил  Наказателно постановление № ********* от 29.12.2021 годна на директора на Дирекция „Инспекция по труда“ – Плевен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ във вр. с чл.414, ал.1 от КТ по отношение на „РАВИС ТРАНСПОРТ“ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Плевен, обл.Плевенска, ***, представлявано от управителя В.Ж.Д., е наложена имуществена санкция в размер на 2000 лв.

Против горното решение е постъпила касационна жалба от „РАВИС ТРАНСПОРТ“ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Плевен, обл.Плевенска, ж.к.***, представлявано от управителя В.Ж.Д., подадена чрез процесуалния представител адв.Д.Д. от АК - Плевен, в която се твърди, че първостепенният съдебен акт е неправилен и незаконосъобразен. Излагат се доводи, че решението е с бланкетни мотиви и редица неточности, които се изброяват подробно, както и че при постановяването му не са обсъдени заедно и поотделно събраните в хода на съдебното следствие гласни и писмени доказателства, с оглед което съдът е приел за установена фактическа обстановка, която не съответства на действителната. Наред с горното се твърди, че описаното в АУАН нарушение не е извършено през периода, посочен в него, а на 01.09.2015 год., с оглед което са изтекли предвидените в чл.34, ал.1 от ЗАНН давностни срокове за образуване на административнонаказателно производство. Решението се оспорва и в частта му, касаеща присъждане на разноски на ответника, тъй като наказващият орган не е представляван от юрисконсулт, а е взел участие в съдебното производство в лично качество.

В заключение е направено искане да бъде отменено обжалваното решение и вместо него да бъде постановена отмяна на оспореното НП. Претендира се присъждане на разноски за касационната инстанция в полза на касатора.

В съдебно заседание касаторът се представлява от адв. Д.Д., който поддържа подадената касационна жалба по изложените в нея съображения и заявява, че не претендира присъждане на разноски.

Ответникът – директор Дирекция „Инспекция по труда“ се явява лично. Изразява становище за неоснователност на частната жалба и счита решението на първостепенния съд за правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде оставено в сила

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Плевен дава заключение, че решението на РС-Плевен е правилно и законосъобразно, поради което следва да бъде оставено в сила.

Настоящият състав на Административен съд – Плевен, като прецени допустимостта и основателността на касационната жалба, доводите на страните, както и след служебна проверка на осн. чл. 218 ал.2 АПК за валидност, допустимост и съответствие на решението с материалния закон, въз основа на установените факти, приема следното от правна страна:

Касационната жалба е подадена в срока по чл.211 ал.1 АПК, от надлежна страна и затова е процесуално допустима.

Разгледана по същество, жалбата е основателна.

Съобразно разпоредбата на чл. 218, ал.1 АПК, настоящият съдебен състав следва да обсъди само посочените в жалбата пороци на решението, а съобразно чл.218, ал.2 АПК служебно следи за валидността, допустимостта и съответствието на решението с материалния закон.

Настоящият съдебен състав счита, че РС - Плевен е събрал всички относими към предмета на делото доказателства, което дава възможност за обективно и законосъобразно разрешаване на конкретния правен спор. Съдът обаче в решението си не е обсъдил всички събрани писмени такива, а е основал решението си основно на гласните доказателства, при това без да ги обсъжда изчерпателно, а освен това не е взел отношение по конкретни оплаквания, направени с въззивната жалба, с която е бил сезиран. С оглед горното е достигнал до правни изводи, които не се споделят от настоящия съдебен състав.

Административнонаказателното производство в настоящия случай е започнало с АУАН № 15-2100016/13.12.2021 год., с който е констатирано нарушение на чл.160, ал.1 от КТ, изразяващо се в това, че работодателят „РАВИС ТРАНСПОРТ“ЕООД – гр. Плевен в периода 01.01.2021 – 04.03.2021 год. е водил в неплатен отпуск лицето Ц.Г.Ц. на длъжност „ръководител група транспорт“, без да има писмено искане на Ц.Ц. за разрешаване на неплатен отпуск.

Диспозитивът на нарушението и правната му квалификация са възпроизведени и в обжалваното НП. В хода на въззивното производство са събрани писмени доказателства, от които се установява, че Ц.Г.Ц. е била назначена в посоченото по- горе дружество с Трудов договор № 4/29.05.2015 год. На  01.09.2015 год. управителят на „Равис Транспорт“ ЕООД е издал Заповед № 1/01.09.2015 год., с която е разпоредил Ц. да се води в неплатен отпуск до завръщането ѝ в България и оформянето на документи, свързани с прекратяване на трудовото ѝ правоотношение, а от Заповед № 3/13.09.2021 г. се установява прекратяване на трудовото правоотношение на Ц. с дружеството.

По делото между страните не е спорно, а и от показанията на свидетелката Ц.Ц. се установява, че същата не е правила искане да ѝ бъде разрешено ползване на неплатен отпуск, както и че фактически в периода от издаване на въпросната заповед до прекратяване на трудовото ѝ правоотношение същата не е работила в дружеството, тъй като в по-голяма част от този период се е намирала в  чужбина.

От показанията на актосъставителя Б.Н. и свидетелката Д.Й. се установява, че Заповед № 1/01.09.2015 год. е била налична в трудовото досие на Ц. към датата на проверката. От показанията на тези двама свидетели се установява и обстоятелството, че в хода на проверката са били представени ведомостите за заплати на служителите и работниците на фирмата за периода 2015 г. – 2021 год. и в същите Ц. е водена в неплатен отпуск, т.е. не ѝ е начислявано трудово възнаграждение.

От съвкупната оценка на така събраните доказателства, настоящият съдебен състав намира, че действително е налице осъществено нарушение на чл.160, ал.1 от КТ, но не в периода, указан в АУАН. Горната разпоредба гласи, че работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползвал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж. „Разрешаването“ на неплатения отпуск по смисъла на горната разпоредба е станало на 01.09.2015 год., когато е издадена посочената по-горе заповед с номер едно от същата дата. Обстоятелството, че към момента на проверката и в периода, посочен в АУАН, Ц. все още е била в неплатен отпуск е без значение, тъй като това просто е последица от извършеното и довършено на 01.09.2015 год. нарушение на разпоредбата на чл.160, ал.1 от КТ, изразяващо се в това, че работодателят е разпоредил неплатен отпуск за свой служител, без обаче да е било налице искане от последния. За пълнота следва да се посочи, че диспозитивът на оспореното НП всъщност не възпроизвежда правилото за поведение, регламентирано в чл.160, ал.1 от КТ, а описва изпълнително деяние, изразяващо с в това, че работодателят е „водил“ в неплатен отпуск Царина Цветкова в периода 01.01.2021 г. - 04.03.2021 г., без да има писмено искане за това. Не е ясно защо административнонаказващият орган е приел за меродавен именно този период, както и защо е приел, че искането непременно следва да е писмено, доколкото законът не указва писмена форма за извършване на горното волеизявление.

 При тези съображения настоящият съдебен състав намира, че от извършване на нарушението е изтекъл срок, надхвърлящ абсолютния давностен такъв, указан в разпоредбата на чл.34, ал.1 от ЗАНН в редакцията му към датата на откриване на нарушението, с оглед което незаконосъобразно е било образувано и проведено административнонаказателно производство.

За пълнота следва да се посочи, че са основателни и възраженията на касационния жалбоподател, свързани с присъдените от РС-Плевен разноски в полза на ответника. От протоколите от проведените съдебни заседания при последното разглеждане на производството пред първостепенния съд е видно, че ответникът не е имал процесуален представител, а наказващият орган е участвал в лично качество. По делото няма данни и да е ползвана правна помощ от упълномощен юрисконсулт, с оглед което не е имало и основание за присъждане на горните разноски.

Ето защо решението на РС – Плевен е неправилно и следва да бъде отменено, а вместо него следва да се постанови и отмяна на оспореното НП.

В съдебно заседание пред настоящия съдебен състав процесуалният представител на касатора заявява, че не претендира присъждане на разноски, с оглед което съдът приема, че оттегля искането си в тази насока, направено с касационната жалба, поради което такива не следва да бъдат присъждани.

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН  и чл. 221, ал. 2 от АПК, Административен съд – Плевен, първи касационен състав,

Р Е Ш И :

ОТМЕНЯ Решение № 690 от 15.12.2022 год., постановено по НАХД № 20224430201963 по описа за 2022 год. на РС – гр.Плевен и вместо него ПОСТАНОВЯВА:

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № ********* от 29.12.2021 годна на директора на Дирекция „Инспекция по труда“ – Плевен, с което на основание чл.416, ал.5 от КТ във вр. с чл.414, ал.1 от КТ по отношение на „РАВИС ТРАНСПОРТ“ЕООД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление гр.Плевен, обл.Плевенска, ж.к.“Дружба“, бл.131, вх.Б, ап.3, представлявано от управителя В.Ж.Д., е наложена имуществена санкция в размер на 2000 лв.

Решението е окончателно.

Преписи от решението да се изпратят на страните.

 

         ПРЕДСЕДАТЕЛ:                          ЧЛЕНОВЕ 1.                   2.