Решение по дело №1145/2019 на Окръжен съд - Варна

Номер на акта: 717
Дата: 24 юли 2019 г. (в сила от 9 август 2019 г.)
Съдия: Светлана Тодорова Кирякова
Дело: 20193100901145
Тип на делото: Търговско дело
Дата на образуване: 12 юли 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

Р Е Ш Е Н И Е

 

…………./………07.2019 г.

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито съдебно заседание на ………………юли две хиляди и деветнадесета година в състав:

       СЪДИЯ :  СВЕТЛАНА КИРЯКОВА

като разгледа докладваното от съдията

търговско дело № 1145 по описа за 2019г.,

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 25 от Закона за търговския регистър и регистъра на ЮЛНЦ.

Търговско дело № 1145/2019г. по описа на Варненски окръжен съд е образувано по жалба с вх.№ 20190708124719, срещу отказ на длъжностното лице по регистрацията при ТР на АВп с рег. № 20190626101136-2/02.07.2019г. да извърши вписване по партидата на „МАРИОС ЕСТЕЙТС“ ЕООД ЕИК ********* със седалище и адрес на управление гр.Варна, р-н Младост
ул. Атанас Христов No 12, ет. 1, ап. 1,
на обстоятелства по чл.63, ал.4 от ЗМИП, а именно -  лице за контакт на Г.К
., като управител на „Мариос естейтс“ ЕООД ЕИК *********, на Б.С.З.с ЕГН **********.

С жалбата се твърди, че отказът на длъжностното лице е незаконосъобразен, като се позовава на указания на ДАНС. Според тези указания ЮЛ, които съгласно чл.63, ал.5 от ЗМИП, са освободени от задължението да декларират действителните си собственици, са длъжни да заявят за вписване лице за контакт, ако законният им представител не пребивава постоянно в България. ФЛ за контакт може да е български или чуждестранен гражданин, който пребивава постоянно в Р България, като към заявлението задължително се прилага нотариално заверено съгласие на лицето за контакт. Според жалбоподателя нотариално заверена декларация по чл.63, ал.4 от ЗМИП не следва да се изисква, доколкото управителят и едноличен собственик на капитала не попада в категорията лица, длъжни да декларират действителен собственик. Претендира се отмяна на постановения отказ като неправилен и незаконосъобразен и даване на указания на ДЛР за извърши заявеното вписване..

ВАРНЕНСКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн.чл.25 от ЗТР, като прецени доказателствата по делото, приема за установено следното:

Жалбата е подадена от оправомощено лице в рамките на законоустановения седемдневен срок от връчването му електронен път - арг.чл.25, ал.1 от ЗТРРЮЛНЦ. Внесена е изискуемата държавна такса, на осн.чл.19 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК. Същата е  ДОПУСТИМА, поради което следва да се разгледа по същество.

Предвид въведените оплаквания, представените при регистрацията на заявлението документи, и след справка чрез публичния и служебен достъп до вписаните данни в Търговския регистър, воден от Агенцията по вписванията, жалбата е НЕОСНОВАТЕЛНА по следните съображения :

Пред Агенция по вписванията, ТР е депозирано заявление обр. Б7 с вх.№ 20190626101136 на заявител “Мариос Естейтс“ ЕООД ЕИК *********, чрез управителя Г.К., роден на 25.10.1054г., гражданин на Република Кипър, чрез упълномощения адв. Марияна Василева Котари от ВАК, за вписване на  Б.С.З.с ЕГН ********** по партидата на „МАРИОС ЕСТЕЙТС“ ЕООД ЕИК ********* със седалище и адрес на управление гр.Варна, р-н Младост
ул. Атанас Христов No 12, ет. 1, ап. 1,
като  лице за контакт на Г.К
., като управител на „Мариос естейтс“ ЕООД ЕИК *********, обстоятелство по чл.63, ал.4 от ЗМИП. Със заявлението е поискано вписване в търговския регистър на обстоятелства относно действителните собственици в полета 550 и 550а – лице за контакт. Представени са първоначално със заявлението, а в последствие и след дадени указания № 20190626101136/28.06.2019г. декларация-съгласие по ЗМИП с нотариална заверка на подписа на ФЛ, посочено за контакт по чл.63, ал.4, т.3 от закона и декларация по чл.13, ал.4 от ЗТРРЮЛНЦ от управителя на търговското дружество; изрично пълномощно; внесена е ДТ.

Доколкото съгласно дадените указания заявителят не е представил декларация по чл.63, ал.4 от ЗМИП от управителя на търговското дружество, съдържаща и лицето за контакт, в законовия срок, ДЛР е постановило отказ.

Съгласно разпоредбата на чл. 50а, ал. 1 от Наредба № 1/14.02.2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (в редакцията й ДВ бр. 88/ 2018 г., в сила от 23.10.2018 г.) подлежащите на вписване обстоятелства относно действителните собственици се посочват в заявление по образец съгласно приложение № Б7, състоящо се от две части: 1. Обстоятелства по чл. 63, ал. 1 и ал. 4 от ЗМИП и 2. Обстоятелства по чл. 6, ал. 3 от Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици, като следва да се попълни само тази част, която съответства на обстоятелствата по един от двата закона.

В чл. 50а ал. 2 са изброени приложенията според заявените за вписване обстоятелства.

В чл. 51 от наредбата в раздел "Действителни собственици" е посочено, че при вписване на обстоятелствата по чл. 63, ал. 1 и ал. 4 от ЗМИП, група "Лице за контакт" е с единствено поле № 550а "Лице за контакт по чл. 63, ал. 1 и ал. 4 от ЗМИП", в което следва да се посочат индивидуализиращите данни на физическото лице за контакт, постоянно пребиваващо на територията на България, когато по партидата на дружеството не са вписани данни за постоянно пребиваващ законен представител – физическо лице (управител, пълномощник) с име, дата на раждане, гражданство, единен граждански номер.

Съгласно разпоредбата на 63, ал.4, т.3 от ЗМИП при вписване на обстоятелството „Лице за контакт“ на вписване подлежат данните по т.1, б.а-г от с.з. на физическото лице за контакт, като същите следва да бъдат удостоверени с декларация, чиято форма и съдържание се определят с правилника за прилагане на закона.

Съгласно чл.38 от ППЗМИП при заявяване на подлежащите за вписване в ТРРЮЛНЦ и регистър Булстат данни по чл.63, ал.4 от ЗМИП представляващите на учредените на територията на РБ юридически лица …подават декларация с нотариална заверка на подписа, която съдържа реквизитите, съгласно приложение №3. Видно от приложение 3 към чл.38 от правилника Декларация по чл.63, ал.4 от ЗМИП, в Раздел III. Лице за контакт по чл.63, ал.4, т.3 от ЗМИП се съдържат необходимите данни по т.1, б. а-г.

Вписване на едноличния собственик на капитала Г.К., като действителен собственик, не е необходимо, доколкото данните му са вписани вече като едноличен собственик на капитала, по арг. от чл.63, ал.5 от закона, но данните на соченото за вписване лице за контакт се заявяват с декларация, подписана от представляващия дружеството, с нотариална заверка на подписа му, при наличието на законовите предпоставки за това.

Липсата на всички изискуеми по закон документи обуславя нередовността на заявлението и е основание за постановяване на отказ, който следва да бъде потвърден.

Водим от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА отказ на длъжностното лице по регистрацията при ТР на АВп с рег. № 20190626101136-2/02.07.2019г. да извърши вписване по партидата на „МАРИОС ЕСТЕЙТС“ ЕООД ЕИК ********* със седалище и адрес на управление гр.Варна, р-н Младост
ул. Атанас Христов No 12, ет. 1, ап. 1,
на обстоятелства по чл.63, ал.4 от ЗМИП, а именно -  лице за контакт на Г.К€, като управител на „Мариос естейтс“ ЕООД ЕИК *********, на Б.С.З.с ЕГН **********.

 

РЕШЕНИЕТО може да бъде обжалвано с въззивна жалба пред Варненски апелативен съд в седемдневен  срок от съобщаването му на жалбоподателя.

След влизане в сила на решението препис от него да се изпрати на Агенция по вписванията.