Определение по дело №500/2019 на Районен съд - Генерал Тошево

Номер на акта: 99
Дата: 13 април 2020 г.
Съдия: Петър Атанасов Петров
Дело: 20193220100500
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 10 декември 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

Гр.Г.Т., 13. 04. 2020 год.

  Районен съд гр.Г.Т. в закрито заседание на тринадесети април две хиляди и двадесета година,в състав:

                                                Районен съдия:Петър Петров

 

Като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 00500/ 2020 год. по описа на съда и за да се произнесе,взе предвид следното:

   Постъпила е искова молба от  „ М.А. „ ЕООД гр. Р. срещу „ Т.Е. „ ООД с. С., общ. Г.Т., с която се твърди следното :

  -През периода 2015- 2016 година страните са били в търговски отношения, като ищецът е продал на ответника стоки и услуги, за което били издадени фактури на обща стойност 2368. 14 лева с ДДС и ответникът не е платил тази сума в сроковете съгласно съответните издадени фактури, с което е изпаднал в забава и дължи на ищеца и обезщетение за забава в общ размер от 914. 72 лева за периода от падежа на всяка една от фактурите до 06. 12. 2019 година.

  Предвид горното се иска съдът да осъди ответника да заплати на ищеца сочените главница и лихви.

  Претендират се и разноските по делото.

  Исковете са по чл. 79 и чл. 86 ЗЗД.

  С отговора си на исковата молба ответникът оспорва исковете по основание и размер. Прави възражение за изтекла погасителна давност за част от вземанията и възразява, че останалите претендирани суми по съответните издадени от ищеца фактури са коректно заплатени по сметка на ищеца. Възразява се и че ищецът не е водил коректно счетоводството си във връзка с търговските отношения между страните.

  Претендират се разноските по делото.

   При условията на чл.140 ГПК съдът като разгледа материалите по делото намери,че предявените искове са редовни и процесуално допустими.

   Искания по доказателствата са направени от ищеца и същите са изложени в исковата молба.

   Съдът намери,че сочените доказателства са относими към спора по делото и че следва да бъдат приети като такива по делото.  Допустима е и исканата съдебно- счетоводна експертиза с посочените от ищеца задачи.

     На основание чл.140,ал.3 ГПК по делото следва да бъде насрочено от-крито съдебно заседание,за което да бъдат призовани страните и вещото лице.

      Предвид горното и на основание чл.140,ал.1 ГПК,съдът

 

                                              О П Р Е Д Е Л И :

 

      Предявените искове по чл.79 и чл. 86 ЗЗД са редовни и процесуално допустими.

     ПРИЕМА като доказателства по делото:

     -За ищеца:

      Вн.бележка за платена д.такса

      Адв.пълномощно

      Заверени преписи от фактури- 16 бр.

      Известие от Телепоща

      Лихвени листи-8 бр.

      ДОПУСКА съдебно- счетоводна експертиза със задача на вещото лице след като се запознае с материалите по делото и извърши проверка в счетоводствата на двете страни по делото, да отговори на следните задачи :

     1. Редовно и коректно ли са водени счетоводствата на двете страни по делото във връзка с търговските им взаимоотношения?

     2. Осчетоводени ли са в счетоводството на ишеца и това на ответника процесните 16 броя фактури ?

     3. На коя дата и по какъв начин – с банков превод или в брой са погасени задълженията на всяка една от страните по всяка една фактура в счетоводството на двете страни.

     4. Какъв е размера на непогасените задължения на ответника към ищеца към датата на депозиране на исковата молба- 09. 12. 2019 година.

     5. Ако се установят забавени плащания по непогасени задължения да се изчислят обезщетенията по всяко задължение от падежа му до 09. 12. 2019 година и общия размер на обезщетенията.

   НАЗНАЧАВА Д.Д.от гр. Д. за вещо лице.

   ДАВА 1 седмичен срок от съобщението на ищеца да представи по делото вносна бележка за внесен депозит за вещо лице в размер на 400 лева.

    -За ответника :

     Адв.пълномощно

     Пл.нареждане от 18. 05. 2016 год.

     ЗАДЪЛЖАВА ищеца да представи в първото по делото с.з. приемо-предавателни протоколи за приемане на извършената работа по ф-ри № **********/ 08. 12. 2015 год., № **********/ 06. 11. 2015 год. и № 100000-5852/ 06. 11. 2015 год.

      НАСРОЧВА открито съдебно заседание по делото за 08. 06. 2020 год. от 10. 00 часа,за която дата и час да се призоват страните и вещото лице.

     НАПЪТВА страните по делото към медиация или към друг способ за уреждане на спора.

     На основание чл.239,ал.1,т.1,предл.2 ГПК съдът УКАЗВА на страните, че при неявяване в открито съдебно заседание,срещу съответната неявила се или не поискала делото да бъде разгледано в нейно отсъствие,страна, ще бъде постановено съдебно решение по реда на чл.238 ГПК и чл.239 ГПК.

     На страните да се изпратят преписи от настоящото определение.

 

                                                          Районен съдия: