Решение по дело №12180/2020 на Районен съд - Пловдив

Номер на акта: 261664
Дата: 7 юни 2021 г. (в сила от 7 юли 2021 г.)
Съдия: Кристина Янкова Табакова
Дело: 20205330112180
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 24 септември 2020 г.

Съдържание на акта

Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

  261664                              07.06.2021 година                             град Пловдив

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            ПЛОВДИВСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, гражданско отделение, ХVІІ граждански състав, в публично заседание на осемнадесети май две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

 

             ПРЕДСЕДАТЕЛ: КРИСТИНА ТАБАКОВА              

                    

при участието на секретаря Радка Цекова

като разгледа докладваното от съдията гражданско дело № 12180 по описа на съда за 2020 г. и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

Съдът е сезиран с искова молба от „ДЗИ – Общо Застраховане“ ЕАД, ЕИК ********* против Т.Т.М., ЕГН **********, с която са предявени обективно съединени осъдителни искове, с правно основание по чл. 500, ал.1, т.3 КЗ и чл. 86 ЗЗД.

На 20.12.2017 г., в 13.30 ч., в гр. П., ответницата управлявала л.а. „Фолксваген Поло“, с ДК № ***, като се движила с несъобразена с пътните условия скорост (тесен път) предизвикала ПТП - ударила паркирания л.а. „Нисан Тиида“, с ДК № ***, нанесла материални щети и напуснала мястото на произшествието. Бил съставен протокол за ПТП от 28.12.2017 г. На ответницата бил съставен АУАН от 28.12.2017 г., в който било отразено, че е напуснала мястото на процесното ПТП.

Управляваният от ответницата л.а. „Фолксваген Поло“, с ДК № ***, бил собственост на „Рентал Груп“ ЕООД, ЕИК *********, като към датата на причиняване на процесното ПТП за посочения автомобил имало валидна застраховка „Гражданска отговорност“.

Собственикът на увредения лек автомобил „Нисан Тиида“, с ДК № *** – „Елинброкер“ ЕООД отправил искане до застрахователя – ищец, да му бъде изплатено обезщетение за причинените му имуществени вреди, въз основа на застраховка „ГО“, обективирана в Комбинирана застрахователна полица „ГО“ от 23.02.2017 г., за л.а. „Фолксваген Поло“, която била със срок на валидност от 26.02.2017 г. до 25.02.2018 г. След като бил уведомен, ищецът – застраховател образувал при него препика по щета № *** от 29.12.2017 г., в която били събрани доказателства за наличие на предпоставки за изплащане на обезщетение, както и бил определен неговият размер. С опис – заключение по щетата, застрахователят констатирал следните увредени детайли по л.а. „Нисан Тиида“, а именно: облицовка задна броня; лайсна задна броня – дясна; стоп – десен; калник заден десен; задна врата – дясна и предна дясна врата, като съгласно Калкулация по претенция № ***от 29.12.2017 г. общата сума по претенцията е в размер на 734.99 лева, като включва части за подмяна, труд за ремонти, за монтаж и демонтаж, за разоборудване и за боядисване, боя и допълнителни материали, както и камера. Общата стойност на нови части и детайли и ремонтни дейности с направена 5 % търговска отстъпка за дейността по боядисване, труд за ремонти и дейността по монтаж и демонтаж е 734.99 лева. 

Ремонтът на автомобила бил извършен в сервиз „Аутофикс 2009“ ЕООД, като след извършването му, автомобилът бил предаден и приет, без забележки и възражения. За ремонта била издадена фактура № **********/29.01.2018 г. от сервиза за сумата от 734.99 лева с ДДС.

По повод на щетата бил съставен и Ликвидационен акт по щета № *** от 30.01.2018 г. от застрахователя, като е определено обезщетение в размер на 734.99 лева.

С Нареждане за групово плащане от 01.02.2018 г. сумата от 734.99 лева била заплатена от ищеца на „Аутофикс 2009“ ЕООД – сервизът, отремонтирал автомобила.

Въпреки изпратените две регресни покани към ответника, тя не погасила.

Твърди, че поради напускане на местопроизшествието, без да уведоми органите на МВР и причиняване на ПТП, на осн. чл. 500, ал.1, т.3 КЗ, възникнало регресно вземане в размер на платеното обезщетение, ведно с лихвата за забава.

Моли се за присъждане на сумите от: 734.99 лева – главница, представляваща регресно вземане за платено застрахователно обезщетение, ведно със законната лихва върху главницата, считано от постъпване на ИМ в съда – 24.09.2020 г. до окончателното погасяване. Претендират се разноски.

В срока по чл. 131 ГПК ответникът Т.Т.М., не е депозирала писмен отговор на исковата молба.

В открито съдебно заседание, проведено на 08.03.2021 г. ответникът Т.Т.М., лично, изцяло признава по основание и размер предявения от ДЗИ „Общо застраховане“ ЕАД, иск.

В открито съдебно заседание, проведено на 18.05.2021 г., ищецът ДЗИ „Общо застраховане“ ЕАД, чрез процесуалния си представител, е направил искане за постановяване на решение при признание на иска по реда на чл. 237 ГПК, като същото е уважено.

Съдът, след като обсъди събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, и с оглед изявленията на страните, намира следното:

Предявеният иск е допустим, валидно е направено признание на иска, представляващо по същество процесуално действие на ответника, с което същият се отказва от защита срещу иска, тъй като го счита за основателен; заявява, че правното твърдение на ищеца, заявено с иска, отговаря на действителното правно положение - т.е. претендираното от ищцовата страна право съществува, което от своя страна, води до съвпадение на правните твърдения на двете страни пред съда. Доколкото признанието на иска касае право, признато от нашия правен ред и не попада в хипотезите на чл.237, ал.3 ГПК, нито в другите предвидени в закона изключения – т.е. признато е право, с което страната може да се разпорежда – ответникът лично е извършил признанието, признатото право не противоречи на закона и добрите нрави, и предявеният иск не е брачен, не е иск по гражданско състояние или за поставяне под запрещение, то съдът следва да го зачете, като уважи изцяло предявения иск.

При този изход на спора и с оглед направеното от пълномощника на ищеца искане в полза на ищеца следва да се присъдят разноски на основание чл.78, ал. 1 ГПК, за настоящото производство. Съобразно приложен списък на разноските по чл. 80 ГПК,  ищецът е направил разноски в общ размер на 410 лева, от които 50 лева - за държавна такса и 360 лева - заплатено адвокатско възнаграждение, които следва да бъдат присъдени в тежест на ответника.

Мотивиран от горното, съдът

 

Р Е Ш И:

 

          ОСЪЖДА Т.Т.М., ЕГН **********,***, да заплати на „ДЗИ – Общо Застраховане“ ЕАД, ЕИК *********, със седалище и адрес на управление: град София, район Триадица, бул. „Витоша” № 89Б, сумата от общо 734.99 лв. /седемстотин тридесет и четири лева и деветдесет и девет стотинки/ - главница, представляваща регресно вземане за изплатено от „ДЗИ – Общо Застраховане“ ЕАД застрахователно обезщетение по щета № ***/29.12.2017 г., за настъпили имуществени вреди на лек автомобил марка „Нисан Тиида“, с рег. № ***, собственост на „Елинброкер“ ЕООД, вследствие на ПТП, причинено на 20.12.2017 г. в гр. П.*** от Т.Т.М., като водач на лек автомобил „Фолксваген Поло“, с рег. № ***, като се е движила с несъобразена с пътните условия скорост (тесен път) предизвикала ПТП – ударила паркирания лек автомобил „Нисан Тиида“, с рег. № ***, нанесла материални щети и напуснала мястото на произшествието, ведно със законната лихва върху главницата, считано от датата на постъпване на исковата молба в съда – 24.09.2020 г. до окончателното й изплащане, както и сумата от 410 лв. /четиристотин и десет лева/ - деловодни разноски в производството по гр.д. № 12180/2020 г. по описа на РС - Пловдив, XVІІІ гр.с..

 

          Решението може да се обжалва пред Пловдивския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.  

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/ Кристина Табакова

 

       Вярно с оригинала!

       РЦ