Определение по дело №1132/2019 на Районен съд - Пещера

Номер на акта: 563
Дата: 16 октомври 2019 г.
Съдия: Камен Георгиев Гатев
Дело: 20195240101132
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 27 август 2019 г.

Съдържание на акта

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

Номер 563                        Година 2019                                           гр.Пещера

 

Пещерският районен съд                                                  І  граждански състав

На шестнадесети октомври                                                     Година 2019

В закрито заседание в следния състав:   

                                                                             Председател: Камен Гатев

 

като разгледа докладваното от районния съдия Гатев гр.д.№1132  по описа на Съда за 2019г.и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл.140 ГПК.

Ищецът И.А.Г., ЕГН **********,*** е депозирал искова молба за развод срещу Б.С.К., ЕГН ********** ***, в която твърди следното:

Доверителят ми и ответницата са законни съпрузи от 27.09.2016г. ,когато са сключили граждански брак в Кметство с. Исперихово, Община Брацигово. Преди това са живеели на семейни начала, няколко години, през което време е родена дъщеря им - Делка Исова Гавазова, на 22.02.2013г. в гр.Пазарджик, с ЕГН**********. В последните две години, пребивавали в Германия. Отношенията им били нормални и двамата, заедно се грижили за малолетното си дете. Ищецът работил в строителството, във фирма в гр. Улм и получавал месечно възнаграждение 2000 евро. Разполагали с квартира, снабдена с всички удобства. Съпругът се отнесял към жена си, с внимание и обич, не я тормозил по никакъв начин, и не проявявал никаква агресия към нея.

Но преди една година настъпил разрив между тях, като ответницата се отклонила от семейството, установявайки връзка с друг мъж и сама признала този факт пред съпруга си. После се върнала отново в България и тук веднага заживяла, с мъж от с. Исперихово. Това окончателно разрушило брачния съюз между страните, който вече, е дълбоко и непоправимо разстроен.

Ищецът не вижда никаква възможност, този брак да има бъдеще. Неговото съществуване, към момента, е само формално и в тежест и на двете страни, и в никакъв случай - не е в интерес на детето им. Повече от ясно е, че той следва да бъде прекратен.

За това за ищеца, възниква правният интерес от предявяване на настоящия иск, чието основание се съдържа в правната разпоредба на чл.49 ал.1 от Семейния кодекс. Доверителят ми счита, че вината за дълбокото и непоправимо разстройство на брака, следва да носи ответницата, която с поведението си е предизвикала края на брачната връзка. Желае съдът да се произнесе по този въпрос, съгласно ал.3 от чл.49 от СК.

На доверителя ми е известно, че когато детето е при майка си, живее при много примитивни условия, за него не се полагат необходимите грижи за физическото му израстване и интелектуално развитие, не е обличано добре и видимо личи, че не е хранено добре.

И най-вече живее при чужд мъж, а не при баща си, обратното би било естествено. В незаконната къща, в която живее ответницата има само две стаи, а обитателите са 8 души. Тя не работи и няма никакви доходи. Не е осигурена. Инцидентно работи земеделска работа и води на полето, детето с нея. Позволявала си да го бие! То се страхува от нея и плаче. Не желае да живее с тях и мъжа й, който приема като чужд човек. Това кара ищецът да претендира, на него да бъде предоставено упражняването на родителските права върху малолетната Делка - на 6 години, тъй като той притежава по-добри родителски качества, различни от тези, които майката е показала досега, което значи, че тази мярка ще бъде в изключителен интерес на детето, и неговото бъдеще.

Грижовността на бащата ясно личи и от други четири факта: той се е снабдил с Европейска здравноосигурителна карта за себе си, издадена от АОК-Байерн, застраховка №**********, с номер на застраховката U*********, и паралелно с нея - е издадена такава и за дъщеря му Делка - също от АОК - Байерн, с номер на застраховката R *********. Както и допълнителни застраховки за чужбина и за двамата към АДАС, които включват спешна медицинска помощ и болнично лечение, съответно за бащата №********* и за дъщеря му Делка №*********.

Режимът на свиждане с майката, да бъде определен от съда, съгласно установената съдебна практика. Има искане за минимален размер на издръжка за посоченото дете - 140 лева, дължими от ответницата и заплащани, на бащата, в качеството му на законен представител на дъщеря си. Претендира ползването на семейното жилище, находящо се в с. Исперихово, ул. "Двадесет и девета" №8, да бъде дадено на него, за да живее там с детето.

Тъй като доверителят ми има възможност да работи и е работил в Германия, има претенция съдът да се произнесе по чл.127а от СК и да разреши детето да пътува с него в чужбина и да пребивава там, като за целта, той да има право да се снабди с необходимите за това, лични документи за детето.

Предвид горното, моля, да ни призовете на съд и след като докажем твърденията си, моля, да постановите решение, с което да допуснете развод между И. Арив Г., с ЕГН**********,***, и Б.С.К., с ЕГН**********,***, дом Нора Илиева Илиева, чрез прекратяване на гражданския им брак, сключен на 27.02.201 Зг. в Кметство - с. Исперихово, Община - гр. Брацигово, поради дълбокото му и непоправимо разстройство, по вина на жената.

Упражняването на родителските права върху детето Делка Исова Гавазова, да бъде предоставено на бащата И.А.Г., с посочени лични данни и адрес, при режим на свиждане с майката Б. Севделинова К., определен от съда, и месечна издръжка 140 лева за детето, платима от Б.С.К., на И.А.Г., в качеството му на законен представител. Семейното жилище в с. Исперихово, ул. „Двадесет и девета" №8, да бъде предоставено за ползване на И.А.Г., на който и да му се разреши да се снабдява с лични документи за малолетната Делка Исова Гавазова, и да има право да я извежда в чужбина и да пребивава там с нея. Фамилното име на Б. Севделинова К., след развода - по неин личен избор.Сочи доказателства.

В срока по чл.131 ГПК   е постъпил отговор от ответника Б.К., в който се твърди следното:

Получих исковата молба с приложените към нея доказателства .Съгласна съм брака да бъде прекратен,но по изключителна ВИНА на ИЩЕЩА. Отразеното в исковата молба неотговаря на истината. Под влияние на своите родители ищеца оказваше върху мен психически и физически тормоз,както той ,така и неговите родители имаха крайно лошо отношение спрямо мен,като не веднъж ми е нанасян побой. Преди да замина за България ,жесток побой ми нанесе бащата на ищеца/свекъра/,а на следващия ден ,защото исках да взема детето с мен ,жесток побой ми нанесе и ищеца.Живота в това семейство бе невъзможен. Караха ме да работя и вземаха цялата ми заплата .Непрекъснато бащата на ищеца ме гонеше от къщи,а ищеца въобще не реагираше.Нощта преди да си тръгна ме изгони и ме държаха навън цяла нощ.

От както сме разделени ищеца въобще не се е интересувал от детето и не е имал физически контакт с него . Не е давал никакви пари за издръжка на детето макар ,че около година получава полагаемите се за детето суми - около 200 евро месечно и от тях не е изпратил дори и едно евро.Не му е купил нито играчки ,нито дрехи.

Никога не съм имала връзка с друг мъж, докато бяхме заедно и това му твърдение категорично неотговаря на истината.Трябва да отбележа ,че той неможе да се грижи за детето и да му осигури необходимите битови условия.Живее заедно с още осем души в квартирата в Германия и няма никакви условия за нормален живот на дъщеря ни .Няма нормални битови условия и в България.За разлика от ищеца ,тук в България аз притежавам необходимите материални и битови условия за нормален живот на дъщеря ни. Живея заедно с родителите си и ползвам две стаи които напълно задоволяват моите и на детето нужди. Притежаваме и друго жилище.Детето редовно ходи на детска градина, а и при нужда майка ми ми помага при отглеждане на детето.Работя и получавам възнаграждение ,което е достатъчно за издръжката ни макар,че ищеца както казах не праща никакви суми за издръжка.

В момента доколкото знам ищеца живее с друга жена и се говори,че тя в момента е бременна.Явно целта на този иск е друга.

Като имате предвид горното отново трябва да заявя,че съм съгласна бракът ни да бъде прекратен ,но по изключителна вина на ищеца.

Желая да предоставите родителските права върху дъщеря ни Делка на мен,а ищеца да го осъдите да ми заплаща ,като майка и законна представител на дъщеря ни по 250 лева месечна издръжка ,считано от дата на завеждане на настоящото дело ,ведно с лихвата върху всяка просрочена вноска до настъпване на основание за изменение или прекратяване на същата.Съответно да определите и необходимия режим на свиждане между бащата и дъщеря ни .

Желая да нося предбрачната си фамилия К..Моля да ми присъдите и направените от мен съдебни и деловодни разноски.Сочи доказателства.

На основание чл.140ал.І ГПК,следва да се допуснат като относими доказателства представените с исковата молба документи.

          Следва да се укаже на всяка от страните, че носи доказателствената тежест да установи наличието на фактите, на които основава  своите искания и възражения, в частност искането за развод  от ищеца и доводите на ответника ; както и обстоятелства, обуславящи упражняване на родителските права и претендирания размер на издръжка, като съчетание между нужда и възможности. Ищецът следва да докаже и обстоятелствата, обуславящи необходимост детето да пътува и да пребивава в чужбина.

          Следва да се допуснат при режим на довеждане поисканите двама свидетели от страна на ищеца и  трима свидетели от страна на ответника.

Съдът също може да събира доказателства, във връзка с интересите на детето.В този аспект, следва да се изиска социален доклад по случая от ДСП Пещера, относно детето Делка Исова Гавазова, ЕГН**********.

С оглед изложеното, Пещерският районен съд

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска като относими доказателства представените с исковата молба документи, както и двама  свидетели при довеждане от ищеца и  трима свидетели при довеждане  ответника.

Указва на всяка страните, че носи носи доказателствената тежест да установи наличието на фактите, на които основава  своите искания и възражения, в частност искането за развод  от ищеца и доводите на ответника ; както и обстоятелства, обуславящи упражняване на родителските права и претендирания размер на издръжка, като съчетание между нужда и възможности. Ищецът следва да докаже и обстоятелствата, обуславящи необходимост детето да пътува и да пребивава в чужбина.

 

 

Приканва страните към медиация или друг способ за доброволно уреждане на спора.

Да  се изиска социален доклад по случая от ДСП Пещера, относно детето Делка Исова Гавазова, ЕГН **********.

Насрочва делото в открито съдебно заседание на 05.12.2019г. от 10.00ч.,за което да се призоват страните, като им се връчи  препис от настоящето Определение.

Препис от отговор на ответника да се връчи на ищеца.

Определението не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: