Определение по дело №396/2019 на Районен съд - Елхово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 4 септември 2019 г. (в сила от 12 септември 2019 г.)
Съдия: Мартина Иванова Кирова
Дело: 20192310100396
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 31 май 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

            П Р О Т О К О Л

                         Гр.Елхово, 04.09.2019 година

 

ЕЛХОВСКИЯТ районен съд, ІІІ-ти граждански състав, в публично съдебно заседание  на  четвърти септември, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                   Председател:   МАРТИНА КИРОВА  

                                                           

при участието на секретар: Н. ЗЛАТЕВА

сложи за разглеждане гр. дело № 396 по описа на съда за  2019  година,  докладвано от съдията Кирова.

 

На поименното повикване в   часа, се явиха:

Ищцата М.С.Д., редовно призована, се явява лично и с пълномощника си - адв.Д.Н.Д. ***, редовно упълномощен.

Ответникът С.Х.П., редовно призован, не се явява. За него се явява пълномощникът му - адв.Д.И. *** – редовно упълномощен.

За Д”СП”гр.Елхово, редовно призована, се явява Галина Владева.

Не се явява детето П.С.П..  

 

Адв.Д. – Да се даде ход  на делото.

Адв.И. – Да се даде ход на делото.

 

СЪДЪТ преценя, че не са налице процесуални пречки по даване ход на делото, поради което   

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Адв.Д.Поддържаме иска си. Във връзка с дадените указания с определението на съда, представям удостоверение за трудовото възнаграждение на майката.

Съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА представеното от ищцовата страна Удостоверение от 26.08.2019г. изд. от „Хелпик“ ООД – София.

СЪДЪТ на основание чл.145, ал.3 от ГПК, приканва страните към спогодба като преимуществата при постигане на такава се състоят: - в запазване на добрите отношения между страните, процесуална икономия и заплащане на по-ниски държ.такси.

 

Адв.Д.Постигнали сме с процесуалният представител на ответната страна  спогодба, която се изразява в следното:

 Ответникът С.Х.П., ЕГН – ********** *** се задължава да заплаща месечна издръжка в полза на малолетното дете П.С.П. с ЕГН – ********** чрез неговата майка и законен представител – М.С.Д. с ЕГН – ********** *** в размер на 150.00 /сто и петдесет/ лева, дължима до 10-то число на текущия месец, считано от 31.05.2019 година, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла месечна вноска, считано от датата на падежа до окончателното плащане, до настъпването на събитие, водещо до изменение или прекратяване на издръжката.

Разноските остават за сметка на страните така, както са направени.

Моля да одобрите така постигнатата спогодба, като непротиворечаща на закона и морала.

 

Адв.И. – От името на доверителя си и с предоставените ми пълномощия заявявам, че сме съгласни с тази спогодба. Нямам възражения по нея и моля да я одобрите като непротиворечаща на закона и морала.

 

 

С П О Г О Д И Л И   С Е :

 

 

 

ИЩЦАТА:............................                  ЗА ОТВЕТНИКА:.......................

           / М. Д. /                                          /Адв.Д. И./

 

 

 

ПЪЛНОМОЩНИК………………….

                /Адв.Д.Д./

 

 СЪДЪТ, преценя, че така постигнатата между страните по делото съдебна спогодба е изчерпателна и непротиворечаща на закона и добрите нрави. Налице са  изрични пълномощни от страните - както от явилата се ищца, така и от неявилия се в днешно съд.заседание ответник, по смисъла на чл.34 ал.3 от ГПК, по силата на които същите са делегирали на пълномощниците си по делото правото от тяхно име и за тяхна сметка да подпишат с насрещната страна по делото съдебна спогодба по настоящото гр.производство. Поради това липсват законови пречки за одобряването на съдебната спогодба. Предвид приключването на делото по този способ за доброволно уреждане на спора, съдът се десезира от разглеждането и разрешаването на правния спор, поради което съдебното производство следва да бъде прекратено на основание постигнатата спогодба. В тежест на ответника следва да се възложи дължимата държавна такса в размер на 108.00 лева върху размера на присъдената издръжка в полза на детето, като бъде осъден да заплати същата. Ето защо и на основание чл.234 от ГПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И : № 99

ОДОБРЯВА постигнатата между страните съдебна спогодба, която се изразява в следното:

Ответникът С.Х.П., ЕГН – **********,***,  СЕ ЗАДЪЛЖАВА да заплаща месечна издръжка в полза на малолетното си дете - П.С.П. с ЕГН – ********** чрез неговата майка и законен представител – М.С.Д. с ЕГН – **********,***, в размер на 150.00 /сто и петдесет/ лева, дължима до 10-то число на текущия месец, считано от 31.05.2019 година, ведно със законната лихва върху всяка закъсняла месечна вноска, считано от датата на падежа до окончателното плащане, до настъпването на събитие, водещо до изменение или прекратяване на издръжката.

Разноски по делото страните не си дължат. Същите остават за сметка на страните така, както са направени.

ОСЪЖДА ответника С.Х.П., ЕГН – **********,***, да заплати държавна такса в полза на бюджета на съдебната власт, платима по сметка на Районен съд – Елхово в размер на 108.00 /сто и осем/ лева върху размера на присъдената издръжка, както и 5.00 /пет/ лева държавна такса при издаване на изпълнителен лист.

ПРЕКРАТЯВА производството по настоящото гр.д.№ 396/2019г. по описа на РС-Елхово, с оглед на постигнатата спогодба между страните.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО в частта, с която е одобрена постигнатата между страните съдебна спогодба не подлежи на обжалване, а в частта, с която се прекратява настоящото производство подлежи на въззивно обжалване с частна жалба пред ЯОС чрез ЕРС, в едноседмичен срок, считано от днес.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 12.00 часа.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ на състав:                        

 

                        СЕКРЕТАР: