Решение по дело №11432/2018 на Софийски градски съд

Номер на акта: 262900
Дата: 10 май 2021 г. (в сила от 1 март 2022 г.)
Съдия: Георги Иванов Иванов
Дело: 20181100111432
Тип на делото: Гражданско дело
Дата на образуване: 27 август 2018 г.

Съдържание на акта Свали акта

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

10.05.21г.

 

Софийски градски съд І-12 състав с:

 

Председател: Г. Иванов

 

 

Разгледа в съдебно заседание на 08.04.21г. /с участието на секретаря Д. Цветкова/  гражданско дело № 11432/18г. и констатира следното:

Предявен е иск от И. Ч. против З. „Л.и.“ АД с правно основание чл. 226 от КЗ отм. за сумата 60 000 лева /обезщетение за неимуществени вреди – следствие от ПТП/. Претендира се /при условията на и чл. 86 от ЗЗД/ и законна лихва върху посочената главница за периода след 12.09.13г.

Предявени са /при условията на евентуалност/ и искове с правно основание чл. 45 от ЗЗД и чл. 86 от ЗЗД от И. Ч. срещу Г. В. за сумите: 60 000 лева /обезщетение за неимуществени вреди – следствие от ПТП/; законната лихва върху посочената главница за периода – след 12.09.13г.

Съображенията на страните са изложени по делото.

Представените по делото доказателства удостоверяват, че:

На 12.09.13г. е настъпило ПТП-е и в резултат на същото е загинал Б. Ч. /наследодател; баща на ищеца/. Произшествието е причинено от Г. В.. Обстоятелствата, свързани с процесното ПТП-е /в това число: деянието на делинквента, противоправността на деянието, вредоносният резултат, причинно-следствената връзка между деянието и резултата, и вината на Г. В./ са удостоверени по делото със събраният доказателствен материал /писмен и експертен – преценен в съвкупност/. Същите обстоятелства са установени /при условията на чл. 300 от ГПК/ и с влязъл в сила съдебен акт на наказателен съд.

Горните обстоятелства удостоверяват пряко /категорично – еднозначно/ предпоставките на чл. 226 от КЗ отм.

Главният иск е основателен - изцяло:

Председателят на настоящия съдебен състав намира, че във всички случаи /когато е налице смъртен случай/ наличието на неимуществени вреди /психически болки и страдания/ следва да се презумира /т.е. обезщетение се следва принципно - винаги, във всяка хипотеза като настоящата/. От друга страна /в същата връзка; досежно процесното релевантно обстоятелство/ по делото са събрани и конкретни доказателства /свидетелски показания/.

Процесното обезщетение се определя при условията на чл. 52 от ЗЗД: в контекста на горните принципни съображения и при съобразяване на конкретните /събрани по делото/ доказателства досежно претърпените неимуществени вреди /свидетелски показания/. Съдът отчита също възрастта на ищеца, възрастта на загиналия и наличието на доказателства за съпричиняване на вредоносния резултат /по смисъла на чл. 51, ал. 2 от ЗЗД/. Приетата по делото техническа експертиза установява, че: пострадалият е пресякъл пътното платно на необозначено място /в тъмната част на денонощието/ и е имал фактическа /физическа – обективна/ възможност да възприеме приближаващото МПС-во /опасност/, съответно – могъл е да съобрази поведението си с конкретната пътна обстановка. Всички тези обстоятелства /преценени в съвкупност/ следва да се окачествят като – допринасящи за настъпването на инцидента. Заявеният размер на иска обаче /60 000 лева/ не позволява процесното обезщетение да бъде редуцирано /дори и в хипотезата на чл. 51, ал. 2 от ЗЗД/.

Възражението на ответника за изтекла давност следва да се окачестви като неоснователно - с оглед правилото на чл. 378, ал. 9 от новия КЗ /което следва да бъде приложено в случая по аналогия – предвид принципното му естество/. В тази връзка - представените по делото писмени доказателства удостоверяват, че – ответникът е бил сезиран /извън-съдебно/ в рамките на срока по чл. 110 от ЗЗД във връзка с чл. 197 от КЗ отм. /считано от датата на инцидента/ с искане за изплащане на процесното обезщетение.

Основателен е и акцесорният иск:

В полза на ищеца следва да бъде присъдена /при условията на чл. 84, ал. 3 от ЗЗД/ и законната лихва върху горната главница за периода – след 12.09.13г.

С оглед изхода на спора по главните искове – евентуално заявените такива следва да бъдат оставени без разглеждане.

В полза на ищеца следва /на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК/ да бъдат присъдени съдебни разноски /сторени по иска срещу застрахователя/ в размер на 2 830 лева /съгласно представения по делото списък/.

Съдът,

 

 

Р Е Ш И :

 

 

 

ОСЪЖДА З. „Л.и.“ АД да плати на И.Б.Ч. ЕГН ********** сумата 60 000 лева /обезщетение за неимуществени вреди – следствие от ПТП/ на основание чл. 226 от КЗ; законната лихва върху тази сума от 12.09.13г. до цялостното й изплащане и 2 830 лева  – съдебни разноски /сторени по иска срещу застрахователя; на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК/.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ евентуалните искове по чл. 45 от ЗЗД и чл. 86 от ЗЗД на И.Б.Ч. ЕГН ********** срещу Г.С.В. ЕГН **********.

ОСЪЖДА З. „Л.и.“ АД да плати на СГС 2 400 лева - държавна такса /на основание чл. 78, ал. 6 от ГПК/.

Решението подлежи на обжалване пред САС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

Председател: