Споразумение по дело №10056/2015 на Окръжен съд - Габрово

Номер на акта: Не е посочен
Дата: 20 юли 2015 г. (в сила от 20 юли 2015 г.)
Съдия: Минко Недялков Минков
Дело: 20154200210056
Тип на делото: Наказателно дело от общ характер
Дата на образуване: 2 юли 2015 г.

Съдържание на акта Свали акта

П Р О Т О К О Л

 

гр. Габрово, 20.07.2015 година

 

              ГАБРОВСКИ ОКРЪЖЕН СЪД в публично заседание на  двадесети юли две хиляди и петнадесета година, в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИНКО МИНКОВ

 

                               СЪД.ЗАСЕДАТЕЛИ: К. Пандурска

                              М. Кънев

                                                                 

При участието на секретаря БОРЯНА Михова и зам.окръжен прокурор Александър Александров сложи за разглеждане НОХД № 56 по описа за 2015 година, докладвано от  ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

             

На поименното повикване в 09.30 часа се явяват:

 

 

След като споразумението се подписа от прокурора, подсъдимият и неговият защитник, съдът намира същото за законосъобразно и непротиворечащо на моралните норми. Престъплението, за което е изготвено споразумението не е сред изключенията на чл.381 ал.2 от НПК, т.е. решаването на делото по този начин със споразумение е допустимо, като от престъплението не са причинени имуществени вреди. Съдържанието на споразумението съдържа отговор на всички поставени в чл.381, ал.5 от НПК въпроси, като събраните на досъдебното производство доказателства установяват по един безсъмнен начин извършеното от подсъдимия К. престъпление, изразяващо се в държане на високорисково наркотично вещество марихуана, с цел разпространение и разпространявал през инкриминирания период на публични места в гр.Габрово, на различни лица, включая и разпитаните на досъдебното производство свидетели. Наказанието, което се предвижда да бъде определено и наложено на подсъдимия при условията на чл.55  от НК, съдът намира за съответно на извършеното престъпление, независимо от тежката квалификация, въз основа на  доказателствата по делото, очертават като такова със степен на обществена опасност невисока, предвид установените количества на наркотично вещество предмет на обвинението. Независимо от продължаваното престъпно поведение от подсъдимия и данните също не сочат на  висока степен на обществена опасност. Подсъдимият е млад човек, наскоро навършил пълнолетие, не е осъждан, няма данни за други противообществени прояви, освен установеното по делото поведение.  Така, че  независимо, че законът допуска  да не са налице основанията на чл.55 ал.1 от НК,  в случая са налице предпоставките за това, като минималният размер от 5 години лишаване от  свобода, съдът намира, че би бил неподходящо тежък за извършеното от подсъдимия. Налице са  формалните предпоставки на чл.66 ал.1 от НК, като определеното наказание лишаване от свобода, но и с оглед изпълнение целите по чл.36 от НК съдът намира, че отлагане изпълнението на това наказание за срок към максимално възможния, а именно  предложеният четиригодишен, ще спомогне за осъществяване на превантивната цел, въздържане на подсъдимия от извършване на други престъпления.  Споразумението е законосъобразно и по отношение на  разпореждането с веществените доказателства, отнемането на предмета на наркотичното вещество и машинката, като средство за извършване на престъплението, както и по отношение на унищожаването на останалите веществени доказателства, посочени в обвинителния акт. Намира същото за законосъобразно и по отношение на разноските, направени на досъдебното производство, които подсъдимият се задължава да заплати в полза на ОД на МВР - Габрово.

 

Водим от горното и на основание чл.384 ал.3 във връзка с чл.382 ал.7 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И

 

ОДОБРЯВА, на основание чл.382 ал.7 от НПК, споразумението между Александър А. – зам. окръжен прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово и адвокат Г.Н. ***, договорен защитник на подсъдимия Д.С.К., съгласно което:

 

ПОДСЪДИМИЯТ Д.С.К. роден на *** ***, се признава за ВИНОВЕН при форма на вина пряк умисъл в това, че на 10.03.2015 година, в гр. Габрово, без надлежно разрешително държал в ползвания от него автомобил марка „Митцубиши”, модел „Колт”, **, паркиран в град Габрово на ул. „Бенковски” пред №**, високорискови наркотични вещества, както следва:

-   коноп, с нетно тегло 1,239 грама и съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 9,9 %, на стойност 7,43 лева;

-   коноп, с нетно тегло 2,987 грама и съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 6,9 %, на стойност 17,92 лева, или общо 4,226 грама, на обща стойност 25,35 лева, с цел разпространение в град Габрово, както и

     - през периода от м. юли 2014 година до 10.03.2015 година, в град Габрово, действайки при условията на продължавано престъпление, държал с цел разпространение и разпространявал на публични места - в град Габрово в магазин „2+2”, находящ се в кв. „Трендафила”, пред студентско общежитие в кв. „Трендафил”, пред входа на блока, където живее над магазин „Рубин” в кв. „Младост”, на паркинга срещу магазин „2+2” в кв. „Младост”, зад магазин „Олимп” и зад „Лидл” в кв. „Младост”, в казино „Елит”, до магазин „2+2”, до магазин „Олимп”, в района и вътре в училище ПГТ „Пенчо Семов” и вътре в колата му, високорискови наркотични вещества - коноп (марихуана), с общо количество 11 грама на обща стойност 195 лева, на свидетелите както следва: 3,4 грама марихуана на обща стойност 60 лева на свидетеля М.Н.Д.; 2,4 грама марихуана на обща стойност 40 лева на свидетеля Н.А.А.; 0,9 грама марихуана на обща стойност 15 лева на свидетеля М.Ц.В. и 4,3 грама на обща стойност 80 лева на свидетеля Г.Т.К., престъпление за което и на основание чл.354а, ал.2 изр.второ, предл.първо и трето, алтернатива първа, във връзка с чл.26, ал.1 от НК и при условията на  чл.55 ал.1, т.1  от НК му се налага наказание от  ДВЕ ГОДИНИ лишаване от свобода, изпълнението на което се ОТЛАГА, на основание чл.66 ал.1 от НК,  за срок от ЧЕТИРИ ГОДИНИ, считано от днес.

На основание чл. 55 ал. 3 от НК не налага по лекото предвидено в чл.354а ал.2 от НК наказание глоба.

Подсъдимият Д.С.К., със снета по делото самоличност, на основание чл.189 ал.3 от НПК се задължава да заплати по сметка на ОД на МВР – Габрово сумата 134 лева, направени разноски на досъдебното производство дознание №155/2015 г. / вх. № 852/2015 г./ по описа на Габровска окръжна прокуратура.

 На основание чл.354а ал.6 от НК веществените доказателства:

- коноп съгласно приемо-предавателен протокол№36790 от 25.06.2016г  находящи се на съхранение в ЦМУ отдел МРР-НОП, с нетно тегло 1,239 грама и съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 9,9 %,;  коноп с нетно тегло 2,987 грама и съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 6,9 %,  или общо 4,226 грама и метална машинка с кръгла форма състояща се от две части, се отнемат в полза на държавата.

Веществени доказателства полиетиленов плик, съдържащ подписите на присъствалите лица и 2 бр. опаковки от прозрачен ПЕ, запечатани е етикети, съдържащи подписите присъствалите лица и етикети на БНТЛ - ОДМВР - гр. Велико Търново и два полиетиленови прозрачни плика; 1 бр. тест лента от направен полеви наркотест с етикет, съдържащ подписите на присъствалите лица, да се унищожат.

 

С оглед одобреното споразумение на основание чл.24, ал.3 от НПК, съдът

                       О П Р Е Д Е Л И

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД  № 56/2015 година по описа на Окръжен съд – Габрово, по отношение на подсъдимия Д.С.К.

 

ОТМЕНЯ взетата на досъдебното производство мярка за неотклонение по отношение на подсъдимия  Д.С.К. – “ПОДПИСКА”.

 

Определението е окончателно и не подлежи на жалба или  протест.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.50 часа.

 

 

 

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

                               СЪД. ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

                                                                     2.

 

 

 

                                              СЕКРЕТАР: