Решение по дело №66/2014 на Окръжен съд - Благоевград

Номер на акта: 5044
Дата: 1 декември 2014 г.
Съдия: Емилия Топалова
Дело: 20141200800066
Тип на делото: Фирмено дело
Дата на образуване: 14 ноември 2014 г.

Съдържание на акта Свали акта

Публикувай

Решение №

Номер

Година

6.4.2010 г.

Град

Благоевград

Окръжен Съд - Благоевград

На

03.25

Година

2010

В публично заседание в следния състав:

Председател:

ПЕТЪР УЗУНОВ

Секретар:

ЕМИЛИЯ ТОПАЛОВА ДЕНИЦА УРУМОВА

Прокурор:

като разгледа докладваното от

Емилия Топалова

дело

номер

20101200500148

по описа за

2010

година

и за да се произнесе взе предвид следното:

И за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.259 и сл ГПК и е образувано по въззивна жалба на А. А. М. от Г. ,У. В. против решение №4055/24.11.2009г. на РС-Р. по гр.д.№120/1989г. ,с което е отхвърлена молбата й за обезсилване на решението по извършване на делбата по посоченото дело поради неплащане на паричното уравнение на дела на нейната наследодателка.

В жалбата се навеждат доводи за незаконосъобразност на атакуваното решение и се иска отмяната му и постановяване на друго,с което да се уважи искането за обезсилване на решението по извършване на делбата по гр.д.№120/1989г. по описа на Районен съд-Р .

Въззиваемите А. С. и С. С. са подали писмен отговор на въззивната жалба,в който поддържат становище за недопустимост на производството и молят то да бъде прекратено.В съдебно заседание пълномощникът на въззиваемата Б. Б. поддържа становище за неоснователност на въззивната жалба и моли въззивния съд да потвърди обжалваното решение.Останалите въззиваеми не са изразили становище по жалбата и не се представляват във въззивното производство.

Въззивната жалба е допустима,тъй като е подадена в срока по чл.259 ал.1 ГПК от надлежна страна в производството при наличие на правен интерес и е насочена срещу обжалваем съдебен акт.

Като съобрази доводите на страните и данните по делото,въззивният съд намира следното:

Въззивницата А. М. е низходящ наследник на С. И. С.,починала на 28.05.2008г. /удостоверение за наследници №956/15.04.2009г./ Наследодателката на въззивницата е била съделител в делбеното производство по гр.д.№120/1989г. по описа на РС-Р. ,с предмет-делба на имотите,оставени в наследство от И.М. С. /И. М. С./.

С влязло в сила решение №532/13.09.2005г. на БлОС по вгр.д.№1157/2001г. е отменено първоинстанционното решение по извършване на делбата №196/30.12.1998г. на РС-Разлог по гр.д.№120/1989г. и вместо него е постановено извършване на делбата по способа ,посочен в чл.292/отм./ ,като допуснатите до делба имоти са разпределени в дялове по колена.Майката на въззивницата С.С. е получила в дял парцел ІХ-1402 в кв.97 по плана на Г. и е присъдено парично уравнение на дела й като съделителите А. С. ,А. О. и С. С. са осъдени да й заплатят общо сумата 1350 лв,Фейзи С. ,Н. М. и Б. Б. са осъдени да й заплатят общо 27.00лв ,а С. С., Д. С., А. С. и С. С. са осъдени да й заплатят общо сумата 1377лв.Решението по извършване на делбата е влязло в сила на 27.10.2005г.,след което част от съделителите са се снабдили с изпълнителни листове,видно от направеното върху решението отбелязване за издаването им .

Обжалваното решение е постановено по молба на настоящата въззивница А. М. ,подадена на 07.05.2009г.,в която се твърди ,че паричното уравнение на дела на наследодателката й С. С. не било изплатено в срока по чл.288 ал.7 ГПК/отм./ ,поради което се иска обезсилване по право на решението за извършване на делбата и изнасяне на делбените имоти на публична продан.

С обжалваното решение РС –Р. се е произнесъл по същество по направеното искане и е отхвърлил молбата на А. М. като е приел,че съдебното решение по извършване на делбата е влязло в сила поради “изплащане на дяловете” и не е налице основание за обезсилването му.

Извършвайки служебна проверка за допустимост на обжалвания съдебен акт,настоящият състав на въззивния съд намира обжалваното решение за недопустимо като постановено в недопустимо производство по следните съображения:

При извършване на делбата по реда на чл.292 ГПК /отм./ ,както е в случая ,дори да не е платено паричното уравнение в дяловете това не е основание за обезсилването му и изнасяне на имотите на публична продан.Такава възможност е съществувала при действието на отменения ГПК само при възлагане на допуснато до делба неподеляемо жилище ,т.е. когато делбата е извършена по реда на чл.288 ал.2 и 3 ГПК/отм./Затова в чл.288 ал.7 предл.първо ГПК/отм./ моментът на придобиването на собствеността на възложения по реда на ал.2 и 3 имот от съделителя,в чийто дял е поставен имотът ,се свързва с изплащането на паричното уравнение в срока по ал.6.При извършване на делбата чрез разпределянето на делбените имоти в дялове по реда на чл.292 ГПК/отм./ или чрез разделителен протокол и теглене на жребий по реда на чл.289-291 ГПК/отм./ съсобствеността се прекратява от момента на влизане в сила на съдебното решение и всеки от съделителите става индивидуален собственик на имотите ,които получава в дял .Изплащането /респ.неизплащането/ на паричното уравнение в дяловете е ирелевантно за окончателното извършване на делбата по реда на чл.292 ГПК .Това е въпрос на облигационни отношения между съделителите,възникнали от влязлото в сила решение по извършване на делбата.Кредиторът по задължението за заплащане на парично уравнение разполага с възможност да се снабди с изпълнителен лист за присъдените суми и да реализира принудителното им събиране по реда на изпълнителното производство,но не и да иска обезсилване на решението по извършване на делбата. Такова искане е недопустимо и РС вместо да констатира това и да прекрати производството по подадената от въззивницата молба ,е постановил решение по същество,което е неправилно.Съдът може да постанови съдебен акт по съществото на спора само при надлежно упражнено право на иск .Тъй като посочената абсолютна процесуална предпоставка в случая липсва ,обжалваното решение следва да се обезсили и да се прекрати производството по искането на А. М. за обезсилване на решението по извършване на делбата и изнасяне на имотите на публична продан.

По изложените съображения,Благоевградският Окръжен съд

Р Е Ш И :

ОБЕЗСИЛВА решение № 4055/24.11.2009г. на РС-Р. по гр.д.№120/1989г.

ПРЕКРАТЯВА като недопустимо производството по молбата на А. А. М. от Г. ,У. В. за обезсилване по право на влязлото в сила решение по извършване на делбата по гр.д.№120/1989г. по описа на РС-Р. и за изнасяне на делбените имоти на публична продан.

Решението може да се обжалва с касационна жалба пред ВКС в едномесечен срок от връчването му на страните.

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЧЛЕНОВЕ: