Решение по дело №459/2020 на Окръжен съд - Русе

Номер на акта: 260028
Дата: 19 октомври 2020 г. (в сила от 19 октомври 2020 г.)
Съдия: Росица Радославова Радославова
Дело: 20204500600459
Тип на делото: Въззивно наказателно дело от частен характер
Дата на образуване: 30 юни 2020 г.

Съдържание на акта Свали акта

РЕШЕНИЕ

 

гр. Русе_19.10.2020 год.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Русенският окръжен съд_    наказателна_колегия в публично заседание_на_първи октомври през две хиляди и двадесета година в състав :

 

      Председател: МИЛЕНА ПЕЙЧЕВА

 

       Членове:1.РОСИЦА РАДОСЛАВОВА

 

                       2.РАЛИЦА ГЕРАСИМОВА

 

при секретаря_Тодорка Недева____________________

като разгледа докладваното от съдия Радославова__

ВНЧХД №459 по описа за 2020год.

за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 313 и сл. от НПК.

Образувано е по жалба на адв.Т.Н.  - РАК, в качеството му на упълномощен защитник на подсъдимата Д.К. *** против присъда №28/18.02.2020год. постановена по НЧХД №1770/2019год. по описа на РРС – 4-ти н.с.-в, с която подсъдимата е призната за виновна в това, че на 01.08.2018г. в гр.Русе не е изпълнила съдебно решение – Определение №3404/08.05.2013г. по гр.д.№1505/13г. по описа на РРС, относно личните контакти на Т.Р.Р. с детето им Д.Т.Р., поради което и на основание чл.182, ал.2, вр.чл.78а, ал.1 от НК, вр.чл.12 ЗАНН й е наложено наказание глоба в размер на 2 500лв. и са й възложени деловодните разноски, направени от частния тъжител.

Недоволна от присъдата останала подсъдимата, която чрез упълномощения си защитник – адв.Т.Н. *** я обжалвала в законния срок, развивайки оплаквания за нейната необоснованост, материална и процесуална незаконосъобразност, свеждащи се най- общо до неправилна /непълна, едностранчива/ интерпретация на доказателствения материал, приравнена с липса на мотиви, с предложение същата да бъде отменена и да се постанови оправдателна присъда, а в условията на евентуалност се претендира и явна несправедливост на наложеното наказание с искане за неговото намаляване.

Частният тъжител и неговият повереник – адв.Г.М. – РАК вземат становище за потвърждаване на първоинстанционния съдебен акт поради неоснователност на жалбата по съображения, изложени в писмено възражение.

В съдебно заседание пред въззивния съд, подсъдимата не се явява лично. Упълномощеният й защитник - адв.Т.Н. поддържа жалбата, но сочи допълнителни основания за отмяна на присъдата, изразяващи се в констатиране на съществено процесуално нарушение, свързано с подаване на тъжбата след изтичане на 6-месечен срок.

Частният тъжител Т.Р. се явява лично и с повереника си – адв.Г.М. – РАК. Вземат становище за неоснователност на жалбата и молят съда да потвърди присъдата на първоинстанционния съд изцяло.

Русенският окръжен съд, като прецени доказателствата по делото, доводите на страните и след самостоятелна служебна проверка в цялост на обжалваната присъда по реда на чл. 314 ал.1 от НПК, намира за установено следното:

При постановяване на присъдата и изготвяне на мотивите към нея от районния съд, е било допуснато съществено нарушение на процесуалните правила по смисъла на чл. 335, ал.2 във вр. с чл. 348, ал.3, т.1 от НПК, което е довело до ограничаване правата на страните в процеса и не може да се санира от настоящата инстанция, а по същество е отстранимо от първоинстанционния съд при новото разглеждане на делото.

Видно от рамките на обвинението, очертани в петитума на тъжбата, изпълнителното деяние /неизпълнение на съдебно решение в условията на продължавано престъпление/ е за период м.април 2014г.-м.април 2018г. и непредаване на детето /без посочена дата/ въз основа на връчена призовка от 17.07.2018г. С разпореждането си от 13.09.2019г. съдията незаконосъобразно е стеснил рамките на обвинението до конкретно едноактно деяние, фиксирано на дата 01.08.2018г., за което е предал на съд подсъдимата с оглед извършено престъпление по чл.182, ал.2 от НК и съответно с това си обвинение я е осъдил с атакуваната присъда. По този начин са накърнени правата на страните да узнаят обвинението в неговата цялост и да организират адекватна защита, доколкото правото да формулира обвинение в наказателния процес от частен характер принадлежи единствено на частния тъжител/както правилно е отбелязъл съдът в мотивите си на л.3, абз.3/, а съдът може единствено да формулира правно фактите и обстоятелствата, изложени в тъжбата, но не и да ги коригира самоволно, досежно основни признаци от предмета на доказване. Процедирайки по този начин при воденото от съда съдебно следствие, частният тъжител не е получил отговор чрез присъдата за част от инкриминирания период, както и за част от изпълнителното деяние. Противоречиво съдът е изразил волята си /в пасажа, посочен по – горе/ в това отношение, посочвайки единствено в мотивите си, че през годините подсъдимата е осъществила няколко продължавани престъпления по чл.182, ал.2 НК.

В хода на проведеното съдебно следствие, последната се е бранила срещу така формулираното в тъжбата престъпление, без да е налице изменение на обвинението от страна на тъжителя, поискано по съответния процесуален ред и допуснато от съда. Разкрива се при прочит на мотивите /л.114 от съд.дело/ още едно недопустимо противоречие, при изразяване волята на съда, досежно субективната страна на деянието. Така, излагайки приетата от него за установена фактическа обстановка /л.11, абз.3/ същият никъде не фиксира обстотятелството дали подсъдимата изобщо и по какъв начин е узнала за датата и мястото на предаване на детето, информация за които е имал единствено процесуалният й представител в изпълнителното производство и настоящ неин защитник в процеса, според събраните по делото доказателства. Това е така, защото подобни доказателства липсват и са подменени с недопустими по закон предположения в мотивите на л.5, където съдът предполага, че щом призовката е получена от упълномощен процесуален представител, автоматично последният е уведомил доверителката си за нея. В наказателния процес, за разлика от изпълнителния субективната страна на дееца към деянието следва да бъде доказана несъмнено с убедителни доказателства, оше повече, че само няколко реда по – долу съдът е отбелязал в  разсъжденията си, че в съдебно заседание по никакъв начин – пряко или косвено – не става ясно дали подсъдимата е била уведомена от защитника си по изпълнителното производство, тъй като той се е позовал на правото си по чл.35 от ЗАдвокатурата, което прави логическата конструкция за предполагаемо умишлено престъпно поведение в конкретния казус напълно произволна и необоснована, съобразно фиксираната дата на инкриминирано деяние, направено от съда.

 Допуснатото нарушение на съдопроизводствените правила е от рода на абсолютните, защото е задълбочено с мотивите към така постановената присъда, където на всички седем листа изложение, касаещи отговори на въпросите какви обстоятелства се считат за установени, въз основа на какви доказателствени материали и какви са правните съображения за взетото решение, подсъдимата и съответно тъжителят не са получила задоволителен и еднозначен правноаргументиран отговор на основен въпрос, включен  в предмета на доказване по делото, а именно  дата /период/ на извършване на деянието и налице ли е умишлено противоправно поведение от страна на подсъдимата за конкретно определената с разпореждането на съда за предаване на съд дата.

Посоченото нарушение прави невъзможно за настоящата инстанция да изведе волята на решаващия съд по тези въпроси, поради важността на които /бидейки съществена част от въведеното обвинение/ е невъзможно и да се направи преглед, съответно преценка по обосноваността на възраженията, сочени от защитата, като доводи за нейната неправилност и незаконосъобразност по същество. Същото не е от естество да се коригира от въззивния съд, но е отстранимо при повторно разглеждане на делото от друг съдебен състав на районния съд

Поради тези съображения, настоящият въззивен съдебен състав счита, че доводите на защитата на подсъдимия в това отношение са основателни, а допуснатите процесуални нарушения са съществени, тъй като са довели до ограничаване правата на всички страни по делото да узнаят за извършване на какво точно престъпление е осъден подсъдимия, което е абсолютно основание за отмяна на съдебния акт.

Гореизложеното налага постановената присъда от районния съд да бъде отменена изцяло, а делото да бъде върнато на същия съд, за ново разглеждане от друг състав от стадия на разпоредителното съдебно заседание.

Мотивиран от гореизложеното и на основание чл. 335, ал.2, вр.чл.348, ал.3, т.1 от НПК съдът,

 

 

 

Р     Е     Ш     И     :

 

 

 

ОТМЕНЯ присъда №28/18.02.2020год. постановена по НЧХД №1770/2019год. по описа на РРС – 4-ти н.с.-в

ВРЪЩА делото за разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд от стадия на разпоредително заседание.

РЕШЕНИЕТО е окончателно.

 

 

 

Председател:__________________

 

Членове:1.________________

 

2.________________