Определение по дело №30/2019 на Административен съд - Ловеч

Номер на акта: 832
Дата: 14 октомври 2019 г. (в сила от 29 октомври 2019 г.)
Съдия: Димитрина Василева Павлова
Дело: 20197130700030
Тип на делото: Административно дело
Дата на образуване: 16 януари 2019 г.

Съдържание на акта Свали акта

 

                                          ОПРЕДЕЛЕНИЕ №

       гр. Ловеч, 14.10.2019 година

 

 

ЛОВЕШКИ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД, четвърти административен  състав в закрито заседание на четиринадесети октомври две хиляди и деветнадесета година, с

  

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ДИМИТРИНА ПАВЛОВА

 

като съобрази представените по адм. д. № 30 по описа за 2019 год. на Ловешкия административен съд доказателства, на основание данните по делото и закона, установи следното:     

      С определение  №12314/16.09.2019г. по адм.д. №4724/2019г. , състав на Трето отделение на ВАС е определил, че компетентен да разгледа исканията по молбата от 16.01.2019г., подадена от лишения от свобода Д.И.Д.,*** и изпратил по подсъдност молбата, съдържаща искане по чл.276 ал.1 т.1 от ЗИНЗС и по чл.284 ал.1 от ЗИНЗС на Административен съд Ловеч.

     Административното дело е образувано по искането с правно основание по чл.276 ал.1 т.1 от ЗИНЗС.

     Видно от молбата по чл.276 ал.1 ЗИНЗС на Д. са изложени твърдения без да е обоснована връзката между тях. От посочените обстоятелства не може да се изведе ясен и еднозначен извод срещу кого е насочено искането, като ангажираното правно основание не кореспондира с формулираното искане по което да се произнесе съдът.  В същата са наведени доводи за ниска температура в килията в ЗОЗТ Атлант през отоплителния сезон – 01.11.2018г. – 07.01.2019г., за мухъл и голяма влага, за нарушение при извършване на обиск, по отношение на „голият тараш”, както и че му отварят личния телевизор, който е в гаранционен срок, изискващ да се отваря в определен сервиз, а в ЗОЗТ Атлант същият е отварян четири пъти, щипките са му изпочупени и на дисплея се получават черти.

               Предвид гореизложеното с определение от 18.09.2019г. съдът е установил, че молбата по чл.276 ал.1 от ЗИНЗС е нередовна, поради което е оставена без движение. Дадени са подробни указания на искателя в 7-дневен срок от получаване на препис от определението да уточни и с писмена молба по делото да формулира ясно и конкретно оспорваните от него действия или бездействия, представляващи нарушение на чл.3 от ЗИНЗС, за да разпореди съдът тяхната проверка. В тази връзка да посочи срещу кого е насочено искането /предявено/ - срещу органа по изпълнение на наказанията или на съответното длъжностно лице. Не е уточнено в какво се състои според искателя незаконосъобразността на оспорваните от него действия и бездействия и какво е искането към съда, по което да се произнесе. В тази връзка е указано да съобрази какво може да иска всеки лишен от свобода по посочените от него чл.276 ал.1 т.1 от ЗИНЗС и чл.276 ал.1 т.2 от ЗИНЗС, и предвид това да уточни ИСКАНЕТО, по което да се произнесе съдът, с предупреждението че при неизпълнение на указанията в дадения срок съдът ще остави молбата  без разглеждане и ще прекрати производството по делото на основание чл. 158 ал. 3 от АПК. 

                Според данните по делото, съобщението за определеното е връчено на искателя лично на 26.09.2019 г., като по делото няма данни да са изпълнени указанията и нередовностите на молбата не са отстранени. Нередовността е пречка за извършването на следващи процесуални действия, затова неотстраняването в указания срок е основание за оставяне на молбата без разглеждане, съответно от констатираното бездействие за оспорващият настъпват последиците на чл.158 ал.3 във вр. с ал.1 на същия текст от АПК. При условие, че правото на оспорване не е упражнено в предвидената форма е налице процесуална пречка за допустимостта на съдебно административното производство.

  По изложените съображения, позовавайки се и на константната съдебна практика, съдът счита, че от страна на Д. не са отстранени посочените нередовности на молбата, поради което и на основание чл.158 ал.3 от АПК, производството по делото следва да се прекрати.

             Водим от горното, съдът

 

                                        О П Р Е Д Е Л И:

 

             ОСТАВЯ без разглеждане молбата на Д.И.Д. понастоящем изтърпяващ наказание лишаване от свобода в Затвора ***, с посочено правно основание чл. 276 ал.1 т.1 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/.

            ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело № 30 по описа за 2019 година на Административен съд - гр.Ловеч.

            Определението може да се обжалва с частна жалба пред Върховния административен съд в 7 дневен срок  от съобщаването му. 

 

 

                              АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: